Анастасія Пентек: "Про пенсію подбайте сьогодні"

Соціальні ініціативи Віктора Ющенка і надалі в центрі уваги широкої громадськості. Одна з них — "Справедливі пенсії". Втім, дізнатися про відрахування, які роботодавець переказує за працівника до Пенсійного фонду, свій стаж, дані персоніфікованого обліку та перспективи майбутньої пенсії можна в інформаційному кіоску, який діє на п’ятому поверсі будинку Закарпатської обласної адміністрації в Ужгороді.

Також тут можна з’ясувати, які документи і куди треба подавати тим, хто досяг пенсійного віку. Усю інформацію, що стосується безпосередньо її, людина може отримати при наявності картки соціального страхування. Про це повідомила днями на брифінгу начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек. Незабаром такі ж кіоски буде встановлено у районах і навіть на великих підприємствах. Але цікавитись майбутньою пенсією і що робити, аби вона була більшою, кожна людина повинна уже після шкільної лави.

НА ПЕНСІОНЕРА ПРАЦЮВАТИ НІКОМУ

За підсумками роботи у першому півріччі до бюджету Фонду власні надходження склали 108% від планових і до відповідного періоду минулого року зросли на 32,7%. Майже дві з половиною сотні позовів про стягнення більше 4 млн. грн. заборгованостей подали органи Пенсійного фонду Закарпаття, Державна виконавча служба має виконавчі документи на стягнення з боржників 7,9 млн. грн. Ріст недоїмки до Пенсійного фонду вдалося призупинити, але загалом заборгованість ще значна – більше 12,8 млн. грн. З цієї суми лише близько третини припадає на економічно активні підприємства, а найбільше – 4,8 млн. грн. - борги підприємств-банкрутів або безнадійні борги.

За словами Анастасії Пентек, тривожить те, що кількість офіційно працюючих закарпатців зменшилась за останні рік-два з близько 300 тисяч осіб до 260-270 тисяч. А оскільки пенсіонерів нині в краї 278, 6 тисяч, то заробляти на них стає все важче, адже оптимальне співвідношення -- це коли на одного пенсіонера припадає бодай 1-2 працюючі. Нині по Україні виходять на пенсію ті, хто народився у час післявоєнного демографічного буму, а працюють на них ті, хто народився у 80-ті, роки, коли був особливо великий спад народжуваності.
Середній розмір пенсії у нашій області протягом півріччя зріс на 62,43 грн., і в червні становив 485,38 грн. А загалом пенсіонери Закарпаття отримали 856 млн. грн., що на 170,6 млн. грн.

Більше, ніж за такий же період минулого року.
У першій половині року органи Пенсійного фонду провели 39 перерахунків різним категоріям громадян. Усього у цьому році заплановано три етапи підвищення пенсій. Перший відбувся у березні, другий – з 1 червня, третій буде з 1 вересня, але всі вони стосуються тих, кому пенсії призначено чи перераховано до 1 січня 2007 року, а тим, кому пенсії призначено чи перераховано у цьому році із застосуванням зарплати за минулий рік, перерахунки не проводяться.

Краще заробляти менше, але офіційно
Анастасія Пентек сподівається, що незабаром на законодавчому рівні буде затверджено єдиний соціальний внесок, відтак персоніфікація проводитиметься помісячно, а не як зараз раз на рік, а з 2009 року запрацює накопичувальна система. Інакше доведеться піднімати планку віку, при якому українці зможуть виходити на пенсію. Адже нація старіє і не буде кому заробляти на пенсійне забезпечення.

Усім Анастасія Пентек радить дбати про майбутню пенсію заздалегідь і отримувати офіційну зарплату, з якої проводяться відрахування. Адже навіть трудові книжки незабаром відживуть своє – значення матиме тільки накопичений страховий стаж, протягом якого за людину сплачувалися внески до Пенсійного фонду. Тому тим, хто не працює, працює неофіційно або за кордоном, варто укласти угоду з Пенсійним фондом і помісячно, раз на квартал чи раз у році сплачувати внески самостійно.

Особливо це стосується підприємців-фізичних осіб, які платять єдиний податок, бо з нього до Пенсійного фонду відщеплюється якихось 7-10 грн. До речі, тим, хто працює і офіційно отримує мінімальну зарплату, самостійно доплачувати Пенсійному фонду для майбутньої пенсії не можна. Зараз це питання перебуває на розгляді у вищих ешелонах влади, але є побоювання, що коли таку норму запровадять, то роботодавці взагалі намагатимуться не платити за своїх працівників, а перекладатимуть це на їхні плечі.

Студентам же, якщо вони працюють навіть на десяти роботах, краще працювати не на "чесному слові", а за договором, бо хоч які б великі кошти вони не отримували нині "у конвертах", для майбутньої пенсії це не матиме ніякого значення. Життя сповнене сюрпризів і ніхто не убезпечений, що завтра не стане інвалідом чи не загине, залишивши сім’ю, а якщо, наприклад, такий батько не працював, то і на пенсію чи виплати за втратою годувальника розраховувати нічого, виплати, у кращому разі, обмежаться соціальними допомогами, які, як правило, менші.

БУДУТЬ ЗАРПЛАТИ — БУДУТЬ І ПЕНСІЇ

Аби розмір пенсій у нашій державі зростав і вона була справді гідною, давала можливість літнім українцям не виживати, а жити повноцінним життям як на Заході, начальник головного управління Пенсійного фонду, переконана, що необхідно, аби реально почала діяти трирівнева система пенсійного забезпечення. Незабаром, вважає пані Анастасія, ми прийдемо і до необхідності страхування, як це робиться, наприклад, у Данії та Швеції, де батьки страхують дитину від народження. Але головна умова зростання пенсій, як і наполягає Президент України Віктор Ющенко – достойні зарплати. Коли людям платитимуть за їхню працю не копійки, то вони не шукатимуть заробітків у чужих світах, працюватимуть на рідній землі і відрахування із зарплат забезпечать, у тому числі, пенсіонерів. Інакше ж підвищення пенсій призводить до абсурдних перекосів, як це вже продемонстрував протягом першої каденції роботи наш уряд.

Натомість забезпечення безбідної старості простих українців завжди було пріоритетом Президента України Віктора Ющенка. "Досягнення гідного життя громадян було і залишається для мене основним сенсом проведення реформ у державі", -- наголошує він. Оскільки питання залежності розміру пенсії від стажу та заробітної плати так і не було вирішено, Ющенко наполягає, щоб це було зроблено.

Бо ж нинішня система нарахування пенсій урівнює, наприклад, лікаря, який пропрацював майже чотири десятки років і відповідав за життя і здоров’я людей, та прибиральницю, робота якої, хоч і почесна та потрібна, все ж не потребувала особливих знань.

Крім того, на думку Президента, розмір пенсії необхідно збільшити на 35% за рахунок підвищення коефіцієнту трудового стажу з 1% до 1,35%. Це, серед іншого, лягло в основу соціальних ініціатив Глави держави.
Лариса Подоляк, Ужгород.нет.уa
18 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини