У Мукачеві відбувся творчий вечір літературного об’єднання «Рідне слово» (ФОТО, ВІДЕО)

«Рідне слово» – рідному місту». Під такою назвою 9 червня 2013 року у міському будинку культури відбувся творчий вечір Мукачівського міського літературного об’єднання «Рідне слово».

У Мукачеві відбувся творчий вечір літературного об’єднання «Рідне слово» (ФОТО, ВІДЕО)

Літоб’єднання є спадкоємцем і продовжувачем добрих традицій літературного об’єднання «Полум’я», яке яскраво пломеніло творчим життям більше 50-ти років при газеті «Прапор Перемоги» (нині «Панорама»). Його очолювали відомий український письменник Юрій Мейгеш, більше 10 років – старійшина літераторів Мукачева – Василь Пагиря і останні роки – Василь Греба.

Ініціатори заснування літоб’єднання «Рідне слово» – Ярослав Січ, Галина Гренко та Михайло Шушкевич.

Літоб’єднанню «Рідне слово» виповнилось 12 років. Вік – дитячий, але доробок значний, дорослий. За цей час у видавництві «Карпатська вежа» видано біля 80-ти колективних та індивідуальних поетичних і прозових збірок. 70 віршів і десятки пісень присвячено рідному місту. Більше 100 віршів покладено на музику композиторами Михайлом Герцем, Ігорем Біликом, Людмилою Ковач та Мар’яною Лиховид, і дякуючи їм, ми відважились на проведення цього вечора.

На святі мистецтва літстудійці Тетяна Рибар, Богдан Сливчук, Володимир Маслов, Валентина Кушнір, Наталія Рибар, Іма Микуліна, Мар’яна Лиховид, Лариса Бегун, Михайло Ісаєвич, Олена Солобаєнко, Зіновій Миханів, Алла Желонкіна, Марія Іваниця, Олексій Сілін, Валентин Черніков, Аліна Матьковська та Ірина Ільницька читали свої вірші, а Олександр Дулішкович – прозові твори.

Пісні на слова поетів «Рідного слова» та Віктора Дворніченка і музику композиторів Михайла Герца, Ігоря Білика та Мар’яни Лиховид виконували Марія Іваниця, Олександр Дулішкович, Ігор Білик, Мар’яна Лиховид, В’ячеслав Журавльов. Марія Іваниця з донькою Діною, Іма Микуліна, Олексій Сілін та Валентин Черніков виконували пісні на власні слова і музику.

Вдячні глядачі нагороджували виконавців оплесками та вигуками «Браво».

Особливо хочеться відмітити юних виконавиць Доменіку Чейпеш, Яночку Решко та наймолодшу учасницю Вікторію Кривляк.

У творчому вечорі взяли активну участь танцюристи хореографічного колективу «NEXT», під керівництвом Наталії Полянської, які супроводжували пісні танцювальними композиціями. Танець «Міні рок-н-рол» подарували «Рідному слову» юні таланти – сестрички Каміла і Валерія Фростяк.

Гостями творчого вечора були міський голова З. З. Ленд’єл, заступник голови М. М. Лабош, завідуючий відділом внутрішньої політики міськвиконкому І. І. Лендьєл, український прозаїк, поет, перекладач, голова Закарпатської обласної організації НСПУ В. П. Густі, а також поетеса, голова Львівської організації НСПУ М. С. Якубовська.

 Мер міста Золтан Золтанович Ленд’єл привітав членів літоб’єднання з досягненнями, зосередив увагу на підтримці і розвитку дитячої творчості, побажав творчих здобутків, нових книг і нових пісень.

При нагоді хочеться висловити подяку міському голові та депутатам міської ради за заснування у 2012 році щорічної міської літературної премії ім. Юрія Мейгеша для літераторів та літературознавців м. Мукачева, а також привітати цьогорічного лауреата – члена «Рідного слова» Софію Малильо.

Щирі вітання звучали також від голови Львівської організації НСПУ Марії Якубовської, яка відзначила роботу по організації вечора і побажала нових творчих здобутків.

Програму літературно-мистецького свята вів публіцист, прозаїк, виконавець пісень, невтомний Олександр Дулішкович.

Члени літературного об’єднання «Рідне слово» вдячні народним депутатам України Віктору Івановичу Балозі та Василю Васильовичу Петьовці, міському голові Золтану Золтановичу Ленд’єлу, генеральному директору УАП Фішер-Мукачево Василю Андрійовичу Рябичу і всім добрим, чуйним і щедрим людям за сприяння у виданні книг.

Літературне життя продовжується. «Рідне слово» поповнюється молодими, талановитими поетами і прозаїками, а творча нива колоситься щедрими врожаями. В книгах квітне любов до людини, України, рідного Мукачева, чарівної природи Закарпаття, до Рідного слова, Рідної мови, до Рідної пісні.

Михайло Шушкевич, голова літературного об’єднання «Рідне слово», для Закарпаття онлайн

13 червня 2013р.

Теги: література, письменник

Коментарі

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини