Яка вартість безкоштовного навчання?

Закон України передбачає право на безкоштовне навчання кожної дитини, не залежно від її добробуту і національності. Але ні для кого не секрет, що поняття "безкоштовно" — достатньо відносне.

Яка вартість безкоштовного навчання?Звичайно, якщо порівнювати з приватною школою, то державна виявляється дійсно майже безкоштовна. Майже. Якщо ж зазирнути глибше, виявляється, що різниця не така вже й велика. Просто у приватній школі заплатити треба все й одразу, у звичайній же грошові внески невеликі і незначні. Гроші виманюються повільно і дуже обережно, не привертаючи уваги.

Весь цей процес починається вже з першого ж класу, першого вересня. Раптово виявляється, що дітям, окрім звичайних книжок, смертельно необхідні ще з десяток додаткових посібників, які розвиватимуть не тільки розумові, але й фізичні, моральні, та що там — душевні якості дітей. Батьків ніхто не примушує, їм тільки обережно натякають, що саме ці книжечки допоможуть їхній дитині розкрити свої таланти. Батьків обережно саджають на гачок, спекулюючи на безмежній батьківській любові і здатності до самопожертви. Згодом виявляється, що купити ці диво-посібники можна виключно у класного керівника, мовляв, саме в неї ціни найдешевші, та й не продають їх на звичайних ринках, вони ж спеціальні.

Потім починаються свята і день народження. Подарунки, звичайно, оплачують батьки, не кажучи вже про костюми, солодощі, презенти любій вчительці. Нікому не цікаво, є в родині гроші, чи нема. Так треба і все. Через кілька місяців виявляється, що в класі раптово потрібно робити ремонт, бо стан будівлі просто жахливий і загрожує життю дитини. Школа, звичайно ж, грошей не має — звідки? Доводиться люблячим батькам збирати немаленьку суму, адже для дітей нічого не шкода. А потім вже ніхто не дивується, що загроза життю дітей — це нові шпалери, блискучий вчительський стіл і театральні люстри.

Коли приходить кінець місяця, наближаються і нові збори. Неофіційна назва — фонд школи, або кошти, які щомісячно просто необхідно вкладати в ремонт будівлі. Офіційно — благодійний внесок батьків у розвиток шкільного обладнання. Ці внески — добровільно-примусові. Цікаво те, що середній розмір такого внеску всієї школи – 10 тисяч гривень щомісяця, або 90 тисяч щороку! На ці гроші не те що ремонт — з десяток нових шкіл побудувати можна.

І це далеко не повний список примусових грошових внесків. З кожним роком з’являються нові й нові потреби керівництва. Тож перш ніж віддати дитину в школу, ретельно поміркуйте і зважте. Що краще: віддати певну суму звичайній школі і бачити результат, чи повільно, але стабільно годувати сім’ї керівників так званих престижних шкіл? Котрим, як тій бабі із казки про золоту рибку – все мало та й мало.

Окремі, як, приміром, Ужгородська ЗОШ № 1 ім. Т.Шевченка, вдалася до оновлення зі зміни статусу. Цей навчальний заклад з першого вересня перейменують у гімназію, а вартість такого рівня набагато вища. Прикро, але зрозуміло, що втрачений авторитет колишньої першої школи від цього не зросте. Як і не зміняться умови. А чи врятує новий статус підв’язані від набережної стіни, розриті підвали, що нагадують розкопки археологів та майже відсутню систему опалення. Проте він неодмінно поповнить учительські гаманці та збільшить батьківські побори. Як не як – гімназія.

Впевнені, Т.Шевченку було б сумно.
"Трибуна"
18 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини