Закарпаття: Хто і кого народжує?

На демографічну ситуацію в Закарпатті впливають малолітні породіллі й соціально незахищені, які виживають за дитячі гроші.

Закарпаття: Хто і кого народжує?

Народженням дитини в 14 років сьогодні не здивуєш. Навіть більше — мамами стають і в 11, адже вікові межі батьківства останнім часом дуже відносні. На відміну від Європи, де вагітність відкладають «на потім», маючи за мету кар’єру, в Україні поки що не відмовляються народжувати в дуже ранньому віці. 

Cучасне суспільство активно пропагує статеве життя, відтак у дітей, по суті, народжуються діти. А серед матерів-одиначок з’являється дедалі більше малолітніх мам. Виявляється, з фінансового боку це також вигідно. 

Закарпатська область — одна з трьох областей України, де народжуваність перевищує показники смертності, поряд із Рівненською областю й містом Києвом. Аби зберегти демографічну динаміку нашої країни, потрібно, щоб кожна українка народила троє-четверо дітей, повідомили в МОЗ. На стимулювання народжуваності спрямовані й чималі кошти соціальних виплат на дитину. За першу дають 29 160 грн., при народженні другої — 58 320, третьої і кожної наступної — 116 640 грн. Із цих сум 9 720 грн. виплачують одноразово, решту — рівними частинами щомісяця до повного розрахунку: по 810 (на першу дитину), 1012,50 (другу), 1485,50 (третю та інших). Із 1 грудня виплати стануть ще більшими — 30 960, 61 920, 123 840 гривень відповідно до кількості дітей. 

Якщо в Україні на 1000 жінок припадає 52 пологи, то в Закарпатті 64—66, повідомляють в управлінні охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Але за статистикою кожні п’яті пологи на Закарпатті — ромські. 

Неблагополучні сім’ї нерідко виживають за рахунок соціальних виплат і народження дитини, опікунство чи навіть інвалідність перетворюється в можливість отримання прибутку для матері. Бо те, чи справді на дитину витрачені ці кошти, не завжди є можливість відслідкувати. Така ж ситуація з виплатами на народження дитини. 

1650 одиноких мам наразі перебуває на обліку отримувачів соціальної допомоги в Ужгороді. Розмір допомоги визначається індивідуально і становить 30 % 
від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Після того як дитину реєструють у рацсі, мама подає пакет документів. Виплати здійснюються до набуття дитиною 18-річного віку. Якщо дитина перебуває на денному навчанні у виші, то допомога виплачується до набуття 23 років, але не довше за цей термін, пояснює Андріана Сушко, начальниця управління праці та соціального захисту населення м. Ужгорода. 

МАЙЖЕ 600 ПОЛОГІВ У НЕПОВНОЛІТНІХ ПРИЙНЯЛИ В МИНУЛОМУ РОЦІ, 11 % ІЗ НИХ ЦЕ ПОВТОРНІ ВАГІТНОСТІ 

В середньому жінки народжують у віці 20—24 років. Коефіцієнт народжуваності в цій віковій групі складає 134 дитини на 1000 жінок. На другому місці з коефіцієнтом 130,2 дитини наступне покоління — ті, кому від 25 до 29. Якщо 20 років тому всього тільки 9,9 % від загальної кількості новонароджених були народжені не у шлюбі, то на сьогодні цей показник складає 20,4 % і, судячи з усього, в майбутньому і далі зростатиме, підрахувало Інтернет-видання Нове Закарпаття. Тобто кожна п’ята дитина в Закарпатті народжується поза шлюбом. 

Породіллі до 14 років — не дивина для Закарпаття, а швидше явище ментального характеру. Ранні цивільні шлюби, рання вагітність і пологи в деяких нац¬меншин є традиційними. «Загальна кількість пологів у підлітковому віці за 2012 рік — майже 600 пологів. З них 11 % це повторні вагітності. За минулий рік частота пологів у малолітніх до 14 років була вищою у 2,5 разу, ніж у цілому по Україні. Такі ж показники і в 15—17-річних», — розповідає Тетяна Міцьо, заступниця начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. 

Дівчата народжують, починаючи з 12—13 років. Найбільше таких породіль у Виноградівському районі. Від початку 2013 року у краї зафіксовано біля восьми випадків дітонародження у віці до 14 років. 

«Аборти закарпатки робити не поспішають, їх кількість серед усіх верств значно нижча, ніж в Україні. Я думаю, що це пов’язано з низькими темпами урбанізації, релігійністю населення», — вважає Тетяна Міцьо. 

«У підлітковий вік змінюється тіло і в ньому може з’явитися нове життя. Але це не означає, що дівчина психологічно готова до народження дитини. Завершення формування жіночої сексуальності відбувається набагато пізніше, приблизно у віці 20—24 років, — пояснює перинатальний психолог Наталія Братасюк. — 14 років — це підлітковий вік, коли з дівчинкою відбувається перетворення з дитини в дівчину, жінку. Психологічно це період, коли дівчинка проходить ще один етап становлення жіночої ідентичності». 

Зрозуміло, що вік складний, підлітки вважають себе дорослими і думають, що вже можна розпоряджатися тілом за бажанням. Така позиція навіть несвідомо спонукає дівчат до статевих стосунків і як наслідок — вагітності. Дівчата можуть не усвідомлювати, що це може статися з ними. Нерідко вони просто фліртують, а хлопці розцінюють їхні дії як готовність до статевих стосунків. 

«У суспільстві побутує міф, що дівчата раніше готові до статевого життя. Ні, насправді психологічно готові раніше хлопці, а дівчата готові набагато пізніше, — пояснює психолог. — Сучасне суспільство сміливо можна назвати дуже сексуальним. Навіть реклама викликає різні бажання, принаймні — інтерес. Якщо ми заглянемо в Інтернет, то там є все що завгодно. Стимулів і закликів, які діти можуть неправильно розпізнати, дуже багато. Несвідоме бажання розпорядитися власним тілом». 

МАЛОЛІТНЯ ВАГІТНІСТЬ БЛИЗЬКА ДО СТАТЕВОГО ЗЛОЧИНУ 

У поміркованій Європі народження першої дитини відтерміновується. Тут передусім піклуються про забезпечення житлом, кар’єру, тобто створюють умови для благополучної сім’ї. Хоча пологи в більш зрілому віці також ризиковані, бо в жінки вже з’являється чимало хвороб, пов’язаних зі статевою сферою. Темп життя, екологія також не сприяють. 

Кожна з країн ЄС провадить власну сімейну і демографічну політику. У Фінляндії та Швеції допомогу на дітей виплачують тільки неповним сім’ям, у Данії, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Австрії і Великобританії — лише неповним сім’ям, заробіток яких нижчий за середній у країні. Без винятку всі сім’ї отримують дотації лише у Франції, Бельгії та Німеччині. Допомогу на дітей у Німеччині виплачують щомісяця аж доки ті досягнуть 18-річного віку. Якщо ж після вісімнадцяти років «дитина» ще не закінчила школу, ВНЗ, спеціальну підготовку і не одружилася, вона може отримувати виплати до 21 року, пише lysty.com.ua. 

«Репродуктивний вік жінки 14—49 років, тобто це жінка, здатна до відтворення, дітонародження. Але ні статистичними даними, ні наказовими регламентами не можна визначити точний вік, коли жінка має народжувати. Зрозуміло, що кожна жінка має свої особливості, це дуже індивідуально. Дехто вже в 15 років може бути статево зрілим і народити немовля, інша — лише у 16—18 років. Буває, що молода мама є значно відповідальніша, ніж мами у 30, — розповідає Тетяна Міцьо. — Але коли в 19—20 років у мами четверті чи п’яті пологи, то я не сказала би, що це зовсім нормально для мами і для її дітей. І друга проблема, яку спостерігаємо, це терміни між пологами. Жіночий організм після такої вибухової стресової ситуації, як пологи, повинен за певний час відновитися. І є певні рекомендації лікарів, які періоди мають бути між пологами для того, щоб організм налаштувався і анатомічно, і гормонально, і функціонально, і морально». 

Психолог Наталія Братасюк радить вводити в навчальних закладах уроки статевого виховання. Якщо ж дівчина завагітніла, то дуже важливо правильно оцінити психологічний стан майбутньої мами: «Щоб правильно завершилося формування жіночої, материнської ідентичності, для дівчини вкрай важливі перша вагітність і результат, яким вона закінчиться. Медики бачать лише медичний бік проблеми, але психологічна травма не менша». 

Про інший бік справи в Україні воліють не говорити. Адже народженню дитини неповнолітньою дівчиною може передувати згвалтування. Інша річ, що зізнаються в цьому далеко не всі. Посилити відповідальність за злочини проти статевої недоторканості неповнолітніх пропонує народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Мисик. 

Зокрема нардеп пропонує встановити, що за згвалтування малолітньої чи малолітнього, яке вчинила особа, раніше судима за згвалтування або за насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, мають карати тюрмою на строк 15—20 років або ж довічним ув’язненням. Таке ж покарання нардеп пропонує застосовувати за задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи, вчинене щодо малолітньої чи малолітнього. У цьому випадку також іде мова про осіб, які раніше були судимі за згвалтування або за насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, пише «Вголос». 

Чи допоможе це в запобіганні ранніх пологів у українок, достеменно не скаже ніхто. Адже про відмову від вагітності не йдеться, коли за рахунок немовляти хочуть збагатитися. «Можливо, в Україні варто застосовувати більш поміркований підхід до підтримки державою молодих мам. Щоб це були не грошові виплати, а інші шляхи покращення побуту українок. Актуальним питанням залишається з’ясування самого факту статевого життя дівчинки, якій виповнилося 12—13 років», — вважає Тетяна Міцьо. 

«Міліція тримає під контролем народження в ранньому віці. Тут потрібно чітко розмежовувати раннє статеве дозрівання із розбещенням малолітніх. При виявленні фактів розбещення малолітніх правоохоронці вживають суворих заходів. І користуючись нагодою, звертаються до читачів: якщо ви стали свідками фактів розбещення малолітніх, негайно звертайтеся в органи міліції», — прокоментував   начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС підполковник Василь Мадяр. 

Одна річ зважати на статистичні показники й зовсім інша — на реальні умови. Свідомі батьки розуміють, що соціальних виплат недостатньо для того, щоб виростити і відпустити в життя нову людину. Чого навчить дитину мама, яка сама ледь вийшла з дитячого віку. Адже батьки — найперша ланка в сексуальному вихованні дітей й аж ніяк не вулиця чи табір. Коли ж мама з татом ведуть далеко не моральний спосіб життя чи народжують дитину заради грошей, про яку культуру та виховання можна говорити і за ким тоді наше майбутнє? 



Розмір допомоги при народженні дитини у 2013 році 

У 2013 році розмір допомоги при народженні першої дитини (при незмінності в законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) складатиме: 

— 1 січня — 29 160 гривень, із яких 9 720 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців; 

— 1 грудня — 30 960 гривень, із яких 10 320 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців. 
Розмір при народженні другої дитини (при незмінності в законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) складатиме: 

— 1 січня — 58 320 гривень, із яких 9 720 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців; 

— 1 грудня — 61 920 гривень, із яких 10 320 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців. 
Розмір при народженні третьої й кожної наступної дитини (при незмінності в законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) складатиме: 

— 1 січня — 116 640 гривень, із яких 9 720 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців; 

— 1 грудня — 123 840 гривень, із яких 10 320 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.

rionews

08 червня 2013р.

Теги: народжуваність, породілі

Коментарі

Ната 2013-06-08 / 15:45:35
Молодці ріовці. Як ніхто вмієте працювати з інтернетом, гарна компіляція з кількох чужих матеріалів!

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини