У Великому Березному «Карпатська Січ» вшанувала Івана Рогача і подарувала книги бібліотеці (ФОТО)

У Великому Березному відбулися вечір пам’яті, присвячений 100-річчю від дня народження Івана Рогача, та доброчинна пожертва книг націоналістами Закарпаття для центральної районної бібліотеки.

У Великому Березному «Карпатська Січ» вшанувала Івана Рогача і подарувала книги бібліотеці (ФОТО)

Іван Андрійович Рогач був заступником голови Організації Народної Оборони «Карпатська Січ», членом Головної Команди і військовим писарем «Карпатської Січі», секретарем Президента А. Волошина, членом проводу ОУН, головним редактором тижневика «Українське слово» (1941).

Захід проводився в Центральній районній бібліотеці Великого Березного. Його організатором виступила, до якої долучився спортивно-патріотичний рух «Карпатська Січ, який, варто нагадати, 14 березня цього року в рамках відзначення 74-ї річниці проголошення Карпатської України відкрив меморіальну дошку Івану Рогачу в будинку по вул. Корятовича, 1, де мешкав патріот.

Вечір пам’яті Івана Рогача підготували Христина Гундертайло та Діана Крайниковець. Було розказано про дитинство, життєвий шлях, громадсько-політичну діяльність та смерть Героя Карпатської України Івана Рогача, також протягом заходу діяла книжкова виставка “Вірний син Верховини”. Розповіді поєднувалися з патріотичними віршами.

Надали слово і старшому поколінню патріотів Великоберезнянщини, а саме родичам Івана Рогача. Першою слово взяла вчителька гімназії, невістка Рогачів, Марія Рогач. Вона розказала про героїчність та відвагу І.Рогача, про своє життя з Василем Рогачем, рідним братом Івана, в страшний антиукраїнський комуністичний період, про переслідування її чоловіка, якого називали “ворогом” народу за те, що він був націоналістом та всім серцем любив Україну.

 Нагадала пані Марія, що  : “Івану Рогачу надавали шанс втекти в Бабиному Яру, але він залишився і загинув зі словами “Україна – понад усе!”. Помер писар «Карпатської Січі» за Україну, за її незалежність, яку наша держава отримала в 1991 році. Ми самі винні в тому в якій країні ми зараз живемо. Ті люди, які віддавали своє життя за незалежність, не про таку державу мріяли. Тому ви, молодь, повинні змінювати нашу систему, повинні виконати мрії наших предків, адже майбутнє Батьківщини – за вами”.

Наступним слово взяв родич Рогачів –  колишній голова товариства “Просвіта” Мирон Мацак. Він доповнював свою розповідь старими сімейними фотографіями, на яких був присутній Іван Андрійович та батько Мирона Петровича, який був двоюрідним братом Івана. Побажав, на завершення, присутній молоді не боятися слова “націоналіст” та продовжувати справу Івана Рогача, а саме – боротися за ту нашу соборну, незалежну, патріотичну державу, в якій будуть шанувати борців за волю України, побажав читати та володіти правдивою історією краю та піднімати патріотичний дух на Закарпатті. Як би нам тяжко не було, головне –  не здаватися.

Далі розповідь почав кращий читач бібліотеки Іван Шелепець. У своїй короткій доповіді Іван Юрійович згадав майже всю історію Карпатської України, про те, за яких держав ми жили і де нам було краще, наголошував про пакт Ріббентропа – Молотова, розповів про бойові дії на Красному Полі та безпосередньо про Великоберезнянщину в ті роки. Також всім присутнім цікаво було почути про створення та роботу крайового товариства “Просвіта” в Ужгороді. Оповідач наприкінці згадав захоплюючу розповідь, коли 35000 краян йшло маршем вулицями Ужгорода, в якому доречі мешкало 25000, співаючи патріотичних пісень, а біля будинку  “Просвіти” виступив Іван Рогач, який присягнув на вірність України і промовив : «Я ніякий не чех, ні словак, ані русин, я був українцем, є і ним буду завжди», після цих слів його зняли з трибуни та носили на руках.

Останніми слово взяли представники спортивно-патріотичного руху «Карпатська Січ» Тарас Деяк та Руслан Каганець. Координатор руху Т. Деяк, за бажанням присутніх, розповів про сьогоднішню  «Карпатську Січ» та те, чим вона займається

Тарас Деяк : ”Наш спортивно-патріотичний рух був створений з метою об'єднання всіх націоналістів і патріотично налаштованих людей в одну могутню силу на Закарпатті. Ми є позапартійною організацією, нас об'єднує любов до нашої нації і бажання змінити життя українців на краще! В першу чергу, змінити свідомість краян, щоб ті мислили не прямолінійно, на взірець «вже як є і краще не буде», а розвивалися, мислили широко, цікавилися правдивою історією краю, шукали безліч виходів зі скрутного становища, займалися фізично, піднімали моральний свій стан і, головне, не забували, що вони є українцями, які живуть на своїй, Богом даній землі.

Щодо діяльності «Карпатської Січі», то вона здійснюється в таких напрямках як пропаганда патріотизму (проведення маршів пам'яті українських героїв, патріотичні лекції), спорт (організація спортивних заходів), культурно-просвітницька діяльність (літературні вечори, концертні програми, вечори пам’яті), благодійність (допомога сиротинцям, спеціалізованим школам, спілкування та проведення різноманітних заходів з сиротами та дітьми з вродженими фізичними вадами), проведення лекцій, конференцій, тренінгів, екологічних акцій, проведення таборів та вишколів.

До вищезгаданих слів Руслан Каганець додав : ”Сьогоднішні шовіністично налаштовані ресурси під диктовку Кремля намагаються за будь-яку ціну дискредитувати український націоналістичний рух, переписати історію Українського народу, нав'язати українцям почуття меншовартості по відношенню до російського народу. На ряді українофобських сайтів можна знайти відвертий наклеп на видатних українських націоналістів, і Іван Рогач — не виняток. Йому приписують співпрацю з німцями та дискримінаційні висловлювання”.

То ж нам не варто забувати про героїчні подвиги наших попередників. Хай їхні легендарні вчинки послужать для нас поштовхом творити нову історію нашої нації. СЛАВА УКРАЇНІ!!”

Далі патріоти з «Карпатської Січі» презентували присутнім відеоурок про Карпатську Україну, підготовлений активістами руху "Не будь байдужим" у рамках кампанії "Альтернативні уроки історії". Поштовхом до цього стало виключення зі шкільних підручників, за ініціативи міністра освіти Дмитра Табачника, цілих розділів історії України, зокрема періоду визвольних змагань.

Родзинкою Вечора пам’яті, присвяченого 100-річчю від дня народження Івана Рогача, стала благочинна пожертва книг для центральної районної бібліотеки. Ініціатором виступив рух «Карпатська Січ», який висловлює особливу подяку видавництву МПП «Ґражда» в особі Івана Ребрика та крайовому товариству «Просвіта», а також Закарпатській станиці національної скаутської організації «Пласт» та Конгресу українських націоналістів за подаровані ними книги. Бібліотеці було подаровано близька 100 примірників книжок 40-ка авторів, більшість з яких є закарпатцями. Майже всі книги є патріотичної та просвітницької тематики, тут є і збірник “Карпатська Україна в боротьбі” , збірка віршів закарпатської поетеси Софії Сороки “Живу тобою, Україно!”, є і пару збірок казок для дітлахів, “Отча Земля” Й. Лемка, “Українська мова” Л. Дмитришина, “Українське Подоння” А. Животка, “Література народовецтва і чину на українському Підкарпатті в першій половині 20 століття” Н. Ребрик та багато інших. Приємно здивувало те, що вже відразу після передачі книжок діти поцікавилися і запитали в бібліотекарів, коли можна переглянути книги та взяти додому почитати.  

Дана акція, а саме – благочинна пожертва книг для бібліотек Закарпатської області буде продовжена. Зараз в планах патріотів з «Карпатської Січі» та вищеперерахованих організацій – подарувати книги на Іршавщині, а далі охопити в рамках даного заходу і інші райони нашої області. Для того, щоб забезпечити патріотичною, просвітницькою літературою всі районні бібліотеки, організаторам акції потрібна підтримка. А тому «Карпатська Січ» звертається до небайдужих краян, організацій чи партій, які мають і можуть подарувати книги, долучитися до цього культурно-просвітницького заходу,і повідомити про свій намір через пошту karpatska.sich@gmail.com .

Герої не вмирають, доки ми їх пам’ятаємо. Хай їхні легендарні вчинки послужать для нас поштовхом до творення нової історії нашої нації. СЛАВА УКРАЇНІ!

30 травня 2013р.

Теги: Рогач, Карпатська Січ, Карпатська Україна

Коментарі

за спортзал замість "рима" 2013-05-30 / 21:51:54
рогач щи й кінотеатр продасть і вообще в березному нич державного не буде... жаль шо в нього таке патріотичне коріння....

мешканець 2013-05-30 / 19:15:35
ліпше би РОГАЧІ будинок культури відремонтували,бо скоро впаде на бібліотеку!!!!!!!

Микола 2013-05-30 / 12:55:41
Супер!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини