Закарпатець Гаврош презентував на Книжковому Арсеналі казкового "Діда-Всевіда"

Моторошні карпатські казки зібрав до однієї книги письменник Олександр Гаврош. Свою збірку "Дідо-Всевідо" він презентував під час Книжкового Арсеналу.

Закарпатець Гаврош презентував на Книжковому Арсеналі казкового "Діда-Всевіда"

В інтерв'ю Gazeta.ua письменник розповів, чому писав казки відлюдником у порожній карпатській хаті та хто такий Дідо-Всевідо.

- Чому зосередилися лише на страшних карпатських казках?

- Власне, поштовхом до написання цієї книжки послужив наш карпатський фолькльор. Закарпаття має найбільше казок серед усіх регіонів україни. До 3000. Це скарб, який ми практично не використовуємо. Нещодавно мав зустріч у львівській школі і діти не знають хто такий Довбуш. Але хто такий Джек Горобець знають - усі чотири фільми бачили. Гоголь теж не вигадував історії. Він взяв їх з "народних вуст" і створив з цього літературний шедевр. Я називаю цей проект - своєрідна карпатська відповідь Гоголю.

Отже, коли перечитував казки, зрозумів, що у нас дуже багато моторошних історій про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про Яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. Тож, це казки, які я переосмислив та переробив для сучасного читача. Ця книга не вигадана, а своєрідна археологія літератури.

- Хто такий цей таємничий Дідо-Всевідо?

- Оповідь у книзі йде від автора. Він їде в мандрівку у гори і з ним трапляється нещастя. В горах, де немає людей, його вкусила смертельна гадюка. Він втрачає свідомість і прокидається від того, що біля нього клопочеться старий дід-відлюдник. Оцей Дідо-Всевідо, коли героєві книги дуже погано - розповідає йому казки. У книзі сім історій. Власне, книгу я писав також в Карпатах.

- Жили відлюдником?

- Так, я поїхав на Закарпаття в одне село на два тижні. Поселився в порожній хаті. Раніше там мешкала одна бабуся. Я приїхав якраз через п'ять днів після її смерті. А як відомо, то 40 днів душа померлого перебуває ще в місці, де жила. Я приїжджаю туди і приводжу з собою купу літератури про бісів, чортівню. Цілий день її опрацьовую. Наступає вечір і чути моторошні звуки. Здавалося, що та бабуся десь іще ходить там. Усю роботу закінчував за 15 хвилин до опівночі. Вимикав світло. Закривав усі замки і засови.

Авторські ілюстрації до книги зробила художниця Світлана Фесенко. У кінці книги є також словник "карпатських слів", адже у казках дуже багато автеничної мови. Приміром, ногавиці - це штани, а клепач - молоток. За жанром "Дідо-Всевідо" називають і карпатським нуаром (нуар - різновид напруженого за сюжетом кримінального роману - Gazeta.ua), і моторошними казками. І як йдеться в анотації до книги: "А може, й не казки це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но…"

 

Вікторія Хоменко

28 травня 2013р.

Теги: казки, фольклор, Гаврош

Коментарі

Леново 2013-07-16 / 11:11:30
Не сприймаю Гавроша як письменника, як на мене в нього гонору більше ніж талановитості, хоча і досить усидчивий, для того щоб перше роблять народну творчість під свої творіння

Закарпатець 2013-07-10 / 09:27:55
"Дідо-Всевідо" далеко не закарпатська казка, як собі думають редактор і 455. Уперше її опублікували Божена Нємцова у ХІХ столітті у збірках чеських казок.

Але в книжці Гавроша -- її немає. Бо вона зовсім про інше. Але в нас так уже заведено, що книжку в руках не тримали, але вже критикують. Бо ми -- розумніші за всіх :)

редактор 2013-06-22 / 14:22:18
Читаю і дивуюся. Хто такий Дідо Всевідо? Можливо, киянам і мало знайомий герой, тому й повелися на черговий плагіат гавроша, і дивуюся,боже, як того графомана і літературного злодія прийнято до Спілки письменників.Подейкують, що пробрався туди також через Київ.

455 2013-05-30 / 16:32:02
Збірка закарпатських казок "Дідо-Всевідо" була видана в "Карпатах" в кінці 60-х років минулого століття.Що далі видасть пан Гаврош , "Казки зеленихгір", "Чарівне горнятко","Таємниця скляної гори"? Доки триватиме це хамство?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини