Без деканів залишилися ще два факультети УжНУ – математичний та філологічний

Ректор Ужгородського національного університету Федір Ващук продовжує тактику "зачистки" керівних кадрів вузу від неугодних.

Без деканів залишилися ще два факультети УжНУ – математичний та філологічний

Днями своїх посад позбулися одразу два декани факультетів – математичного Микола Маляр і філологічного Юрій Бідзіля.

Перший був однокурсником Ф.Ващука, а тому, коли той претендував на ректорство,  дозволяв собі об'єктивні характеристики претендента. Причини звільнення Ю.Бідзілі невідомі, однак, судячи з того, що, по закінченні формального терміну обрання деканом, тимчасовим виконувачем обов'язків 15 травня було призначено не його, а кандидата філологічних наук, доцента Галину Шумицьку, він також (принаймні наразі) виявився серед тих, на чию лояльність Ф.Ващук вирішив не розраховувати. Т.в.о. декана математичного факультету, як повідомили кореспондента Закарпаття онлайн в деканаті цього підрозділу УжНУ, півтора тижні тому було призначено доцента Олександра Кирилюка.

Тим часом, на ряді факультетів УжНУ вже давно пропущено всі допустимі строки призначеня виборів керівників. Скажімо, вже більш аніж півроку в "підвішеному" статусі в.о. декана історичного факультету перебуває один з найближчих соратників Ф.Ващука Володимир Фенич, термін деканства якого закінчився ще за часів ректорства Миколи Вегеша. Аналогічно, в УжНУ накопичилася і критична кількість "тимчасових" керівників кафедр.

Як стверджують експерти, до яких звернулося Закарпаття онлайн, наймовірнішою причиною такого кадрового колапсу в УжНУ є те, що Ф.Ващук остерігається виборів на факультетах, бо призначені ним кадри, здебільшого, не є авторитетними в середовищі колег і процедура їх обрання могла б стати черговою кадровою поразкою ректора і демонстрацією реакції колективу на методи його керівництва та здійснювані ним "реформи". Саме тому Ф.Ващук віддає перевагу політиці трансформування факультетів УжНУ в так звані інститути, директори яких, на відміну від деканів факультетів, не обираються, а призначаються ректором. У такий спосіб, скажімо, завдяки продемонстрованій надзвичайній лояльності посаду директора Інституту іноземної філології з рук члена Партії регіонів Ф.Ващука отримав "єдиноцентрист" Михайло Рошко.

22 травня 2013р.

Теги: УжНУ, декан, Ващук

Коментарі

914 2014-01-02 / 19:06:57
Цікаво, як математики працюють у бібліотеці ? чи їм книги справді недочого.А колись фізмат був найпристижнішим і активним у читанні ,наукових дослідженнях,лабораторних дослідженнях,студенти цікавилися математичною методикою.

888 2014-01-02 / 18:58:50
До студентів ! Не треба міжнародне, міжнародне , бо смішно!! Треба своє у СЕБЕ І СОБІ!Треба берегти ДОБРІ ТРАДИЦІЇ,а вони були .І так, щоб інші завидували нашим добрим традіціям,а не безглуздим реформам!МІЖНАРОДНЕ,МІЖНАРОДНЕ! Не смішіть людей РЕФОРМАТОРИ,ЙОЙ!

*** 2014-01-02 / 18:51:21
До високоосвічених і далекоглядних журналістів та інших,пропозиція провести журналістське дослідження: "Родичанство в УжНУ", вийде цікава епопея.

*** 2014-01-02 / 18:46:40
До Шумицької,а може всі справи у ПРОФЕСІОНАЛІЗМІ і знанні своєї справи!Щось талановитих і здібних мало де видно!Так і живемо без глибоких знань!

Ніка 2013-07-05 / 12:12:36
На філфаці завжди були інтриги. Велику роль відіграють так звані "рішальники", тобто окремі лаборанти і методисти. Ось кого би треба поміняти.Це їм нІчого робити у перервах між сесіями та перевірками. Вони завжди діяли із-за куліс. Саме по них зміна керівництва ударить найбільше, бо викладачі виконують свої обов"язки при будь-якому начальникові.

філолог 2013-06-08 / 23:43:03
Юрій Михайлович найкращий керівник,який зробий дуже багато для факультету!Його люлять і поважають як студенти так і викладацький склад!Розумний та добрий!Бажаю йому успіху та підтримки!!!!

27.05 2013-05-27 / 10:45:35
Шановні, не треба робити з Шумицької страшилку, а з Бідзілі жертву. Факультет давно потребує змін, і справа тут не в прізвищах, а у підході до роботи.

До стоматолога 2013-05-26 / 08:24:28
Переста перестань писати коменти, всі і так знають, що то ти.

Ольга 2013-05-25 / 23:26:08


Коментар видалено. Адмін


Ольга 2013-05-25 / 23:14:29
брудом облили УжНУ та й годі... а може просто прийшов час перевиборів і декани цих факультетів, як порядні люди, старожили закладу самі подали у відставку. бо так було споконвіків... Їх навіть переобрати можуть, адже це виборчі посади....

стоматолог 2013-05-25 / 20:33:47
Добрі у Вас колеги, Юрій Михайлович,ви вже стали і п’яниця, ми стоматологи цього не замічали. Що лише люди не зроблять, щоб зачморити конкурентів і возвисити себе. Щось у сас, пане Бідзіля, лице не виглядає спите,як у декого, треба виправити, може пластичну операцію зробимо? ми як челюсники допоможемо! Задовольните бажання своїх колег. Курв-й всетаки ваш факультет, хоч ви його і хвалили. Самі бачите

до !!!! 2013-05-25 / 10:50:35
Цілком погоджуюсь з Вами. Пиячив по чорному, це не він винен , а його москальське оточення. Їм це на руку, бо як Ви кажете, повна анархія творилась на факультеті. А зараз втратити владу та прибуток бояться, ось і пишуть замовні матеріали та коменти. Тверда рука нависла над ними і одне місце злиплось. А щодо того хто ходив у ректорат за відсутності пана Бідзілі то не Шумицька, а ті хто зробив з нього маріонетку, і падала на коліна та цілували руку

Шумицька 2013-05-25 / 07:49:54
ПЕРЕСТАНЬТЕ!!! ЗУПИНІТЬСЯ!!! НАВІЩО ЦЕ?
Не ведіться на це! До чого тут Бідзіля і Шумицька? До чого тут Ващук і партійні кольори? Є УНІВЕРСИТЕТ! Є ФІЛОЛОГІЧНИЙ факультет! ЦЕ найголовніше! Вони потребують наших рук, наших мізків, нашої душі. Люди приходять і йдуть – це закономірно. Залишаються їхні вчинки, їхні слова. Так-так!!! Їхні слова. Це така потужна енергія, якою не можна легковажити. Повсякчас кажу це собі, студентам.
На факультеті працюють прекрасні люди! Вони часом по-різному оцінюють те саме явище, але це не заважає їм працювати заради спільної мети. На факультеті вчаться прекрасні діти – розумні, творчі, активні! Звичайно, буває по-всякому… Як у будь-якій родині. Не ангели ми. Ніхто з себе ангела і не чинить.
Юрій Михайлович – прекрасна людина. Він подарував цьому факультетові багато своїх років. Він живе роботою. І житиме далі. І не треба за нього хвилюватися ось у такий спосіб.
Наразі я виконую обов’язки декана. Так вирішило керівництво. Далі буде так, як має бути.
Університет має керівника, якого собі ОБРАВ! Наголошую на цьому! Отже, має поважати. Всі наші біди від того, що ми не маємо сміливості сказати у вічі, зате гавкати по кутках – хоч скільки…
Факультет матиме того керівника, котрого ОБЕРЕ! Що тут такого незвичайного, заради чого треба копирсатися у тому, у чому не треба копирсатися!
А Ви, пане Дибо і дорогі мої студенти, не видаляйте цей комент! Не треба! Хай буде. Це не нік. Це моє прізвище. Я ним пишаюся. А помилятися можу. Звичайно. Я не ангел. Намагаюся бути людиною.
До речі! Сьогодні День філолога! Пане Дибо! Я вітаю Вас! Не підливайте масла у вогонь. Не можете допомогти – не заважайте!
Вітання для усіх, хто вважає себе філологом, на сайті відділення журналістики! Приходьте 

!!! 2013-05-24 / 23:41:08
Перечитав усі коментарі, не зміг врешті промовчати. Так-от. Менше би Юрій Михайлович закладав за комірець, може, і не постало би питання з продовженням його повноважень. Звичайно, що він влаштовував багато кого в колективі - роби, що хочеш, анархія - мать порядка. Керівника на факультеті останні роки фактично не було. І про це всі знають.

!!! 2013-05-24 / 23:27:11

сокурсница 2013-05-24 / 23:17:41
Ну и что, Юрий Михайлович, как Тебе "помиркована" (по Вашим словам, господин экс-декан!) Ваша коллега, Галина Васильевна?Ну что, воют и студенты, и преподавательский состав, все ж лелеяли молодго зама. А ты, извини, наивный дурень, все хотел видеть ангела во плоти,"бо така старанна и беручка до всякои роботы, на неи можна покластися". Вот теперь и покладайся на ее связи с Официнским и Ващуком. Она же в твое отсутствие из ректората не вылезала.Не совсем клеится ее галицкий патриотизм и партия регионов, но ради карьеры все можно выдержть. ДЕТЕЙ ЖАЛКО, угробите их при ее руководстве. А ты держись все равно, дети тебя любят, хоть с Ващуком и не хочется работать.

стоматолог читачу 2013-05-24 / 20:14:14
А ти звідки знаєш, який Бідзіля менеджер, якщо його на зборах обрали, а не призначив Ващук, то це про щось говорить, значить колектив довірив. А люди 2-3 -го ешелону для Ващука майже ліпші. У мене подруги вчаться на філфаці і від них знаю, що Бідзіля пацик класний,він і міжнародні проекти робить, і із студентами нормальний, а не рипить як деякі деканатські пані, типу: вийдіть і закрийте двері з того боку, бо не так зайшли. Я чув, що Шумницьку на місце Бідзілі запихнув Офіцинський, бо вони галичани-земляки, а її майже всі філфаківські студіки не люблять і бояться, а особливо вона ненавидить тих, що мають свою думку. Ващук нам всім зробить своє добре, якщо будемо мовчати і нових менеджерів призначить. І наш декан менеджер ректоратського польоту:)

читач 2013-05-24 / 13:20:07
Стоматологу А що, якщо Бідзіля перевдягнувся в байкера, то і декан він прекрасний? Керівник - це, перш за все, менеджер (погодьтеся). Він має дбати про те, щоб студентам було комфортно вчитися, а викладачам - працювати. А якщо Бідзіля хороший викладач - то нехай викладає. Його ж ніхто з викладацької посади не звільняв. Може десь у глибині душі він зітхне з полегшенням - бути керівником не так просто. Відповідальності багато.

стоматолог 2013-05-23 / 18:49:57
Хожу кожен рік до філологів на день першокурсника і день факультету, їх завжди відкриває декан Бідзіля.Я хотів би, щоб у нас був такий класний декан. Він так танцював на сцені і переодягнувся у байкера, що це був отпад,не поганьбився ударити професорським лицем у грязь, ми всі лежали від сміху див.http://mediazakarp.at.ua/news/feerverk_pozitivu_vid_filfaku/2012-04-27-96А ще він у нас читав безпеку життєдіяльності, тупий предмет ще із школи, ми і не думали, що його можна так цікаво представити як це зробив Бідзіля. Ми згадуємо його слова, що нема некорисних і дурних предметів, а є нудні викладачі.До тепер згадую "дерево відмов", небезпеку невдалого комунікування, терористичну небезпеку, роботу стоматолога у надзвичайних ситуаціях. Ну класний чувак, я би на місці філологів уже бастував. Ващуку ясно такі яркі і не потрібні, але студентам таких викладачів треба, тоді і вчитися прикольно!!! Ми його боялися і добре вчилися, але всі здали за першим разом. А ще він усім дозволив підвищувати рейтинг на заліці.Ясно, що такі не потрібні

неексперт 2013-05-23 / 01:23:44
Не нав'язуйте мені, неексперте, свою хибну логіку.

Я вам нічого не нав’язую. А що таке логіка, ви легко з’ясуєте в підручнику логіки. Якщо захочете, звичайно.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини