В Ужгороді разом з «Владометром» визначали, як подолати демагогію політиків

Всеукраїнський проект громадянського моніторингу обіцянок українських політиків «Владометр» спільно з Ужгородським прес-клубом організував дискусію «Громадські ініціативи контролю за владою та роль медіа. Як об’єднати зусилля?».

В Ужгороді разом з «Владометром» визначали, як подолати демагогію політиків

Йшлося про можливості та ідеї щодо залучення журналістів та громадських активістів Закарпаття до всеукраїнської медійної платформи, спрямованої на розвиток ефективних форм громадського контролю за діяльністю влади.

«Маємо на меті підвищити підзвітність політиків, бо вони обрані народом і, відповідно, повинні відповідати за свої слова і дані людям обіцянки», - розповів Ігор Самохін, редактор проекту «Владометр». – Друга мета стосується вже не політиків, а самих людей – прагнемо підвищити свідомість громадян, їхнє усвідомлення того, що вони можуть і повинні контролювати політиків. Бо демократія – це не раз на 5 років прийти і проголосувати, а упродовж цих років стежити щоб той, за кого ти проголосував, відповідав за свої слова. Тобто для нас важливе питання відповідальності політиків перед людьми».

Наразі на сайті «Владометр» розміщують обіцянки політиків. Відтак, діє прозорий механізм відстеження цих обіцянок – нас сайті видно, які обіцянки озвучили політики та чи виконали їх.

Крім того, Ігор Самохін розповів, що «Владометр» має на меті моніторити не тільки центральний рівень (наприклад, «Януковича, від якого кожен з нас дуже далеко»), а й звернути увагу на регіональний, де політики, теоретично, ближчі до людей, особливо мажоритарники. «У нас нема ресурсів, щоб стежити за всіма регіонами. Та і не правильно сидіти в Києві і спостерігати за регіональними справами. Це ефективніше могли б робити люди в регіонах».

Таку можливість і обговорювали у ході дискусії учасники зустрічі в Ужгородському прес-клубі.

Юлія Дуб, представник проекту Campus 3.0 розповіла, що громадські активісти Закарпаття напередодні виборів фіксували очікування мешканців, займалися моніторингом передвиборчих обіцянок і просвітницькою кампанією. На думку Ю.Дуб, ініціатива «Владометру» могла б ефективно впливати на політиків.  «Як на мене, є потреба об’єднувати зусилля журналістів, громадських активістів, які працюють у подібному напрямку кожен у силу своїх можливостей», - сказала доповідачка.

Володимир Феськов, співкоординатор ГМ ОПОРА в Закарпатській області, представник руху ЧЕСНО вважає, що перед виборами подібний проект неефективний. Оскільки виборець не сприймає інформації, шквал якої лунає саме у передвиборчий період, коли самі кандидати звинувачують один одного у невиконанні обіцянок. «Зрозуміло, що така діяльність повинна проводитися системно і постійно. Відстеження виконання обіцянок змушує політиків або привчає їх відповідати за свої слова. Бо в українській політиці вже досить давно виробилася звичка говорити багато, робити мало», - каже В. Феськов.

Олександр Пересоляк з ГО «Прайд», адвокат зауважив, що попередні спроби громадського контролю – одиничні випадки на Закарпатті. «Завжди хотілося мати змогу системно висвітлювати порушення, які здійснює місцева влада і впивати на їх усунення. Саме цим мене зацікавили проекти Владометр і ЧЕСНО», - каже О. Пересоляк. Він також вніс ряд пропозицій щодо роботи проекту. Так, експерт пропонує не тільки моніторити дані політиками обіцянки, а й аналізувати фактично здійснену ними роботу, незалежно від того, була вона пообіцяна чи ні. Також О. Пересоляк пропонує відстежувати, чи відстоюють народні депутати інтереси свої регіонів у парламенті.

«Владометр» – проект громадянського моніторингу обіцянок українських політиків. Менш ніж два роки свого існування Владометр зібрав понад 4000 обіцянок, що були дані українськими політиками та політичними силами. Це новий український Web 2.0 Інтернет-інструмент суспільного контролю за владою, зміст якого генерується користувачами. За його основу взятий досвід американського сайту Обамаметр. Владометр – це інструмент, який запобігає поширенню демагогії у політичному житті країни – замість голослівних звинувачень політиків у безвідповідальності чи вихвалянь власних досягнень політиками, виборці мають можливість оцінити кожного політика за обсягом виконаних завдань та обіцянок.

Проект Владометр виконується за підтримки “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

21 травня 2013р.

Теги: владометр, політик

Коментарі

НЕВЛАДОМЕТР 2013-05-23 / 16:17:38
Владометр тоже під ледидов. тож най попатякавуть до пори до времені

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини