Свалява: З прицілом на дипломи європейського зразка

Чого гріха таїти, ще донедавна наша освіта не дуже цінувалася за кордоном. Не знати звідки бралося упереджене ставлення до професійних знань, практичних навичок спеціалістів, які закінчують вітчизняні навчальні заклади.

Виявляється, аби одержати світове визнання, потрібно вчити майбутніх фахівців за так званими євростандартами, бути учасником болонського процесу. Це стосується навчальних програм, планів, єдиних вимог до знань, умінь та практичних навичок випускників. Навчання за цими вимогами дає можливість переводитись з курсу на курс у вищу школу будь-якої країни, яка працює за цією системою. Що головне, в кінцевому рахунку після закінчення навчального закладу випускники отримують дипломи європейського зразка.

Свалявський технічний коледж Національного університету харчових технологій вже зробив перші кроки в плані долучення до болонського процесу. Другий рік поспіль вступні випробування тут проводять методом тестування абітурієнтів. З огляду на це - інтерв'ю директора Василя Дмитровича СТЕГУРИ.

- Головне в організації навчального процесу по-новому є кредитно-модульна система, яка дає можливість викладачу перевіряти якість засвоєння матеріалу після вивчення кожного розділу або теми з використанням тестового опитування або комп'ютерної техніки. — У рамках підготовки до переходу на цю систему навчання свого часу наші викладачі побували на практичних семінарах з складання тестових питань і використання Інтернету для ознайомлення з новинками і досягненнями освіти в країнах, які входять до болонського процесу і вже мають відповідні надбання. Заняття проводили науковці Національного університету харчових технологій, які основну увагу зосереджували на питаннях розробок і змін у навчанні, вихованні студентів відповідно до вимог болонського процесу.

— Василю Дмитровичу, платне навчання — це данина моді або вимога часу? Якщо данина моді, то, на мою думку, не дуже вдала з огляду на можливість одержати освіту малозабезпеченим абітурієнтам.

— Ми в цьому плані залишилися дещо консервативними, даємо змогу здобути освіту всім бажаючим. Так, наказом Міністерства освіти і науки нашому коледжу затверджено план прийому абітурієнтів у 2007 році на державну форму навчання в обсязі 183 чоловік, з них на денне відділення 144 і 39 - на заочну форму навчання при ліцензованому обсязі 430. Вже розпочато профорієнтаційну роботу серед молоді і випускників шкіл. За кожним районом закріплено викладачів. Підготовлені тести з математики та тексти диктантів, проведено День відкритих дверей, на який запросили учнів шкіл та молодь району. При коледжі працюють двомісячні підготовчі курси. — Цьогорічні правила прийому чимось відрізнятимуться від минулорічних?

— Основні вимоги залишаються такими ж, як і були, хоча є й щось нове. На денну форму навчання проводимо прийом на базі 9 класів, на заочну — після 11 класів.

Вступні іспити проводяться на всі спеціальності з математики по тестах і з української мови — диктант. Новим у правилах прийому є зменшення на 10 відсотків державного замовлення на спеціальність "Право", "Економіка і підприємство", "Менеджмент і адміністрування", що зроблено відповідно до наказу Міністерства освіти і науки № 1/9 від 24.01.2007 року. Це вимушений крок, пов'язаний з тим, що в Україні є інститути, які готують правовиків і економістів, не маючи при цьому ні умов, ні кадрів, бібліотек, комп'ютерних класів.

Новим є й те, що документи приймаємо з 23 червня, а не з 2-го, як було в попередні роки.
Вперше будуть прийматись сертифікати зовнішнього тестування, підтверджені Українським центром оцінювання якості освіти, з відповідних навчальних предметів. Сертифікати з 1-3 балами не приймаються.

Наш коледж вже пройшов експертну перевірку з відкриття нової спеціальності „Технологія харчування", залишились ще висновки фахової ради засідання державної акредитаційної комісії, яка видає ліцензію на право підготовки спеціалістів.
Із трьох спеціальностей - „Економіка підприємства" спеціалізація „Економіка і право", „Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцент-ратів , „Електротехнічні системи та елек-троспоживання" випускники коледжу мають можливість вступати на третій курс заочного факультету НУХТ в м. Сваляві і за скороченими навчальними інтегрованими планами протягом 3-3,5 року отримати повну вищу освіту.

— Правилами прийому передбачені і пільговики?

— Обов'язково, так як було й раніше. Пільгами, згідно з правилами прийому, при успішному складанні іспитів користуються діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, інваліди І і II груп до 18 років, діти, які мають статус чорнобильців, призери олімпіад з предметів, які виносяться на вступні іспити, особи, яким Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" надано таке право, діти військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов'язків.

— Василю Дмитровичу, ваш коледж, як зрештою й інші учбові заклади такого типу, має проблему із працевлаштуванням випускників. Вона й надалі залишається актуальною?

— І так, і ні. Хотів би наголосити, що останнім часом почав зростати попит на спеціалістів технологічних та технічних галузей виробництва. Наших випуск-ників запрошують Мукачівська кондитерська фабрика, виноробні підприємства Королева, Іршави, Берегова, Мукачева і Середнього. Електротехнічні спеціальності потребує мукачівський „Точприлад", Кольчинський механічний завод та товариства з обмеженою відповідальністю "Леанка", „Айзбор", „Квадро" і „Скілур".

Випускники-хлібопекарі мають запрошення на "Ужгородхліб", у пекарні Кольчина, Чинадієва, Хуста та Тячева.

І насамкінець хотів звернутись до батьків дітей випускних класів, педагогів загальноосвітніх шкіл, щоб вони зорієнтували дитину і допомогли їй вибрати фах за вподобанням. Сподіваюсь, що цьогоріч студентська родина поповниться творчими особистостями, яскравими талантами, а ми, з свого боку, докладемо зусиль, щоб зробити з них висококваліфікованих спеціалістів для харчової і переробної галузей, гідних громадян України.
16 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини