"Говерлу" оштрафували на 50 тис грн за кельтський хрест вболівальників

КДК ФФУ виніс рішення щодо неправомірних дій вболівальників на матчах національної першості.

"Говерлу" оштрафували на 50 тис грн за кельтський хрест вболівальників

У п'ятницю, 17 травня, Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України (КДК ФФУ) оштрафував клуби на 527,5 тисяч гривень.

З-поміж іншого оштрафовано і "Говерлу" - за демонстрацію вболівальниками "Говерли" банеру із зображенням кельтського хреста під час матчу 26-го туру З "Арсеналом" ужгородський клуб має виплатити 50 тисяч гривень.

Що цікаво, на останньому матчі "Говерли" та "Волині" аналогічний символ використовували волинські вболівальники.


Довідка

З 80-х років XX століття кельтський хрест використовується як символ націонал-соціалізму. Крім того, символ часто використовується радикальними футбольними вболівальниками.

 

18 травня 2013р.

Теги: кельтський хрест, вболівальни к, Говерла

Коментарі

Ігор 2022-07-10 / 12:32:28
Ну, тоді усіх гуцулів треба арештувати. Там цих кельтських хрестів, солярісів і свастик купа у кожній старій ґражді.

Чорнота 2013-05-20 / 21:07:43
Це маразм. На Закарпатті по багатьох християнських храмах можна знайти цей символ. Це символ "кельтського" християнства - широко популярний особливо в Ірландії.

сорри 2013-05-19 / 20:17:09
Дійсно, ідіотизм якийсь...

Це я 2013-05-19 / 17:28:00
Він є офіційо забороненим символом в Україні? Якщо так, чому банери не познімали правоохоронці та співробіники стадіону, та штрафують тих хто вивішував? Якщо ні, за що штрафували?

Карпатська Січ (до теми) 2013-05-19 / 17:14:59
дану статтю нашим відділом пропаганди було поширено соц мережами ще на початку травня, думаю вам цікаво буде ознайомитись з тим , що є насправді кельтський хрест та його історію.

На знаменах націоналістів крім жовто-блакитних і червоно-чорних прапорів часто майорить чорний прапор з білим хрестом посередині - Кельтський хрест. Багато хто чув про це знамено із ЗМІ, багато хто бачив прапор на маршах, але мало хто знає, що хрест означає.

Кельтський хрест (Хрест Святого Колумба) - рівнопроменевий хрест з колом. Є характерним символом кельтського християнства, хоча має більш давні язичницькі корені. Символізує сонце, повітря, землю і воду в єдності. Позначає циклічність і замкнутість. Хрест з'явився в Ірландії, до VIII століття.
Кельтський хрест отримав свою назву за формою похоронних хрестів на Британських островах, на півночі Франції і Бельгії, тобто на території, що вважається місцем розселення древніх кельтів. Такий хрест широко поширений і в Скандинавії. У Швеції кельтський хрест досі входить в емблему «Церковної молоді», організації, що діє в рамках шведської євангелічно-лютеранської церкви, найбільшої в країні. В Ірландії цей знак як і раніше ставлять на могилах. Вчені сперечаються про те, чи є кельтський хрест християнським або язичницьким, оскільки він має явну схожість з «сонячним колесом», і обидва ці символу називають іноді однаковими іменами: «кільцевий хрест» або «сонячний хрест».

В Ірландії існує повір'я, що кельтський хрест з'явився на острові завдяки Св. Патріку - місіонерові, який навернув Ірландію в християнство. Згідно з ним, кельтський хрест - це об'єднання хреста, символу християнства, і символу сонця, щоб дати наверненим в християнство з язичництва ідею про важливість хреста, зв'язавши його з ідеєю язичницького сонячного Божества.
Кельтський хрест (IX-XI ст.), іноді званий хрестом Іони або Круглим хрестом, являє собою з'єднання архаїчного кола-мандали з християнським хрестом, тобто древніх язичницьких звичаїв з новою вірою, що прийшла до кельтів . Коло символізує як сонце, так і вічність.

Вперше, як символ націоналізму Кельтський хрест використовує відомий бельгійський націонал-революціонер Жан Тіріар . В його сформульованій течії Третього шляху хрест постає як символ пан'європейського націоналізму, а також як символ боротьби за національне та соціальне визволення. Саме Тіріар першим зробив Кельтський Хрест новим символом Третього Шляху, і цю емблему прийняли всі європейські націонал-революціонери незалежно від країни.

Паралельно з цим Кельтський хрест починають використовувати ультраправі націоналістичні організації Британії («Ліга білої борони» (White Defence League, WDL) і «Національна партія лейбористів» (National Labour, NLR). В них символ означає зв'язок із спадщиною давніх кельтів на противагу іммігрантам, що приїхали до Великої Британії з інших частин світу. У 60-ті роки обидві організації увійшли до правої націоналістичної партії Національний Фронт (NF), яка помістила кельтський хрест на свої плакати і використовувала його в пропаганді.
З розширенням впливу британських радикалів правого спрямування на інші країни кельтський хрест поширився і серед НС скінхедів. Поступово він втратив прямий зв'язок з Британськими островами і став уособлювати будь-якого європейця з націоналістичними поглядами.

Найвідоміші європейські ультраправі організації які використовують Кельтський хрест: Вільна союзна партія Швеції, Рух національної дії Португалії, Національний Фронт і «Нова сила» в Італії, грецька «Золота Зоря», американські American Nazi Party і новозеландська Unit 88.

В Україні Кельтський хрест швидко поширився серед націоналістичної молоді. І хоча партії офіційно не використовують символ (бояться критики ліберастів), хрест став незмінним атрибутом кожної націоналістичної події України. Широко поширений серед правих рухів та правих футбольних фанатів.

Відділ пропаганди спортивно-патріотичного руху "Карпатська Січ"

Пан Баклажан 2013-05-19 / 16:05:31
Не хотілося б срача, але хотів би бути зрозумілим: цей маразматичний акт штрафування за символ (в даному випадку хрест) - наслідок самої можливості карання за символику. Адепти заборони різних символів не думають, що ця заборона може бути використана проти них.

Коли у Львові забороняють червоний прапор (той, що з серпом-молотом) на 9 травня - багато хто сприймає це за позитив, декомунізацію тощо. Але насправді це маразм, як і будь яка боротьба із символами, переслідування за образи, пошук можливості образитись тощо.

Добре сказав про це один блогер з іншого приводу, але це універсальне правило:

"берется нечто, совершенно нехорошее, прямо скажем, отвратительное. Публика голосует за нехорошее, объясняя, что это очень даже хорошее, - потому, что это же НЕ МЕНЯ коснется, а тех, кто мне не нравится! Потом оказывается, что это касается всех, - и вот тут некоторые начинают обиженно говорить, что кто-то довел хорошее до идиотизма! Ведь обещали же, что меня не коснется, почему ж теперь касается?!!!

И эти люди раздражают, - и когда они голосуют за "хорошее", думая, что их это не коснется, и, когда они потом громче всех возмущаются, что КТО-ТО довел дело до идиотизма."

Зашедший. 2013-05-19 / 13:57:28
Опять же, не "толковый адкокат", а влиятельный адвокат. Часто, суть адвокатуры в этом и состоит, чтобы не доводы привести нужные, а банально судью нагнуть, а "формулировки" не те, это всего лишь повод.

МѢСТНЫЙ 2013-05-19 / 08:56:58
"за демонстрацію вболівальниками "Говерли" банеру із зображенням кельтського хреста" - штраф?
ну офигеть - кем и когда, постановлением какого суда кельтский крест был запрещен? просто нет у "Говерлы" толкового адвоката...

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини