В інтернаті в Домбоках замість вчити дітей п'ють каву в "каптьорці"

Держава не здатна забезпечити якісну освіту, соціалізацію та реабілітацію для дітей, які перебувають в інтернатах для розумово відсталих, тому багато випускників подібних закладів не можуть адаптуватися в суспільстві і нерідко стають потенційними клієнтами інтернатів для дорослих, про що наголосили учасники прес-конференції, яку організувала асоціація незалежних моніторів.

В інтернаті в Домбоках замість вчити дітей п

 

На зустрічі з журналістами була оприлюднена історія ромського хлопчика з Закарпаття Стаса Деметра: її назвали живою ілюстрацією долі десятків тисяч випускників інтернатів в Україні, проте 18-річному хлопцеві завдяки робітникам благодійного фонду міста Мукачево вдалося визволитися з інтернатної павутини.

Стас Деметр, випускник Домбоківської школи-інтернату: «Вони мене учать до життя і читати, і писати: до життя мене ладять».

Сьогодні у свої 18 років Стас з зацікавленням читає все, що попадає йому в очі: вивіски на магазинах, кафе, перукарнях, таблички на громадському транспорті, різноманітні об’яви, а ще вчора йому важко було читати навіть буквар.

Мирослава Пилипчинець, волонтер благодійного фонду "Розвиток": «Я взяла один невеличкий текст, де продиктувала йому і побачила, що він не вміє правильно писати слова: не тільки не вміє писати правильно слова, він навіть не вміє правильно деякі букви писати і не знає їхнього значення».

Вся проблема в тому, що дітей різного віку навчають за однією полегшеною програмою, і добре, якщо ще навчають, бо Стас каже, що в їх інтернаті це відбувалося дуже рідко».

Стас Деметр, випускник Домбоківської школи-інтернату: «Нас там не вчили: в них була своя коптьорка, де вони каву пили під час уроків, а ми тихо сиділи і дивились телевізор».

А по закінченню 9 класу цим школярам, які не знають цифр та букв, видають свідоцтво про закінчення закладу.

Андрій Черноусов, директор Асоціації незалежних моніторів: «З цим свідоцтвом дитина може претендувати лише на ПТУ і не на що більше!»

Стас порівнює свою школу з в’язницею: в кімнаті жив один, їжі давали мало, не було змінного одягу, не одного разу виховували учнів кулаками.

Стас Деметр, випускник Домбоківської школи-інтернату: «Так виховували, що зі спортзалу неможна було вийти: били кулаками і ногами».

Андрій Черноусов, директор Асоціації незалежних моніторів: «Як монітор з багаторічним стажем, який відвідує місця несвободи, а саме такі інтернати ми теж включаємо до місць несвободи: їх у системі Міністерства освіти більше 680, а того типу для дітей з розумовою відсталістю десятки».

Попасти в такий заклад просто, а ось вийти з нього велика проблема і не всі там розумово-відсталі, кажуть учасники прес-конференції: наприклад, у місцевій службі по справах дітей співробітників благодійного фонду просили оформити Стасові інвалідність, щоб той до старості був догляданий та нагодований.

Наталя Козир, координатор проектів БФ "Розвиток" (м.Мукачево): «На мой встречный вопрос, как мы можем помочь ему социализироваться, сказали, что это невозможно: он - умственно отсталый, это бесполезно и зачем вам всё это надо? Решите вопрос с инвалидностью и всё будет замечательно».

Андрій Черноусов, директор Асоціації незалежних моніторів: «Держава опікувалась їм в лапках, скажімо так, а насправді вона не давала йому розвиватися та робила з нього клієнта для наступного крочку в його житті – передачі його в дорослий психононеврологічний інтернат, де також він займав якесь койко-місце і забезпечував роботою персонал цих інтернатів».

По закінченню школи-інтернату хлопчику змінили діагноз: відтепер в нього легка розумова відсталість.

Наталя Козир, координатор проектів БФ "Розвиток" (м.Мукачево): «А лёгкая умственная отсталость говорит о том, что в конце им выдают справочку, где говорится, что он не имеет права ни на какую социальную помощь. Выйдя в 18 лет из интерната ему ещё очень повезло, что его смогли устроить в небольшую комнатку в социальном общежитии, все остальные просто выходят на улицу».

Як було зазначено в ході прес-конференції відкрито новий контроль за освітою, соціалізацією та реабілітацією дітей в інтернатах: це система моніторингових візитів без попередження до подібних місць несвободи, яку здійснюють представники громадськості спільно із офісом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Всіх небайдужих учасники зустрічі просять приєднуватися.

 

Дмитро Кукса, Гамма новин

17 травня 2013р.

Теги: інтернат, Домбоки, відсталий

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини