На Рахівщині заповідник і влада підписали меморандум про співпрацю (ФОТО)

Сьогоднішні стосунки між громадами населених пунктів та Карпатським біосферним заповідником перебувають у процесі активного переосмислення у бік подолання недавніх протиріч. Щоправда, останніх як таких і не було. Швидше за все обидві сторони позиціонували право на існування без врахувань особливостей мирного співіснування та добросусідства на одній території.

На Рахівщині заповідник і влада підписали меморандум про співпрацю (ФОТО)

В силу об’єктивних і суб’єктивних причин бажання розвивати заповідну справу сприймалося неоднозначно, переростаючи у конфронтацію, з якої жодна з сторін не виходила переможцем, витрачаючи дорогоцінний час на суперечки. З одного боку сипалися аргументи, підкріплені висновками науковців та європейською спільнотою, на користь збереження унікальної природи Карпат і шляхом розширення меж заповідника. З іншого, не заперечуючи головну ідею, нагадували, що, будучи в центрі Європи, далекі від рівня її життя, заробітної плати, проживаємо у негазифікованому, малоземельному регіоні, ведучи традиційне господарювання, тісно пов’язане з умовами високогірного ландшафту.

Крига скресла, консенсус знайдено. Свідченням цього є і факт створення, а нині й діяльність Координаційної ради КБЗ, до складу якої також увійшли представники районних ради та адміністрації, голови населених пунктів району, незважаючи чи межують території сіл, селищ із науковою установою, чи ні, дотримуючись таким чином принципу колегіального прийняття рішень, які стосуються в цілому життєдіяльності та розвитку Рахівщини.

Перше засідання ради, яке відбулося наприкінці квітня, підтвердило курс на порозуміння та вироблення єдиної стратегії розвитку Рахівщини й заповідної справи з урахування традиційного господарювання місцевих громад. Про все це детально розповів у своєму виступі „Про правовий статус КБЗ, його діяльність щодо збереження та реалізації концепції сталого розвитку” в. о. директора заповідника, співголова Координаційної ради Микола Рибак. Акцент виступаючий зробив на низьких, порівняно з держлісмисливгоспами, цінах на паливні дрова для населення, зменшенні вартості на туристичні послуги, на веденні господарювання місцевим населенням, заготівлі дикоростучих.

Голова районної ради, співголова Координаційної Микола Беркела ознайомив присутніх з Меморандумом про співпрацю в збереженні і сталому використанні природних комплексів КБЗ як частини українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО „Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини”, який схвалений і підписаний між заповідником, райдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування в межах Рахівського району.

Передувало подібному кроку не тільки згладження гострих кутів між громадами та науковою установою, але й підписане на початку квітня доручення Президента України, яким, з метою збереження унікальних букових пралісів, передбачено здійснити низку заходів, спрямованих не тільки на індивідуальний законодавчий захист унікального об’єкта, але й інтегрування його до регіонального або місцевого територіального планування, активно розвиваючи туристично-рекреаційну індустрію, і на цій основі підвищити добробут місцевого населення.

З планом роботи Координаційної ради на цей рік присутніх ознайомив заступник директора КБЗ, секретар ради Василь Покиньчереда, зазначивши, що від надходження пропозицій та зауважень багато у чому буде залежати спільна повноцінна робота органу.

Враховуючи нагальність вирішення окремих питань соціально-економічного розвитку місцевих громад, адміністрація заповідника звернулася до Мінприроди з пропозиціями, які покращать ефективну діяльність КБЗ та посприяють розвитку територій місцевих громад. Як повідомив в. о. директора Микола Рибак, мова йде про виділення коштів на закупівлю дорожньо-будівельної техніки, реалізацію проекту щодо відновлення старої гаті в урочищі Білий (Луги), як туристично-рекреаційного об’єкта, відновлення роботи лісопильного цеху в Лугах, спрощення процедури отримання дозволів на заготівлю паливних дров та будівельного матеріалу для населення тощо.

Про позитивні зміни у ціновій політиці на платні послуги йшлося у виступі першого заступника голови райдержадміністрації Валерія Сабова. Дії адміністрації КБЗ у цьому напрямку присутні схвалили.

Координаційна рада підтримала клопотання адміністрації наукової установи до Мінприроди про надання погодження на будівництво міжнародного навчально-дослідного центру з вивчення букових пралісів та сталого розвитку Карпат у Квасах відповідно до розробленого проекту. У попередні роки вже були виділені кошти, однак не визначено підрядну організацію, яка б здійснювала ведення будівництва. Згодом висловлювалися припущення щодо перенесення місцерозташування центру. Наразі вдалося переконати у доцільності його зведення в Квасах, на виділеній ділянці й відповідно до діючого проекту. Мова йде про фінансування робіт, яке можливе вже у 2014-2015 роках.

На засіданні ради голови самоврядних органів населених пунктів піднімали й низку інших питань, які стосувалися збільшення лімітів на заготівлю паливних дров, відкриття нових робочих місць, упорядкування території навколо г. Говерла, посилення контролю за незаконним полювання тощо.

У роботі Координаційної ради взяв участь, відзначивши важливість і продуктивність її діяльності, покращення мікроклімату на ниві співпраці між КБЗ та громадами населених пунктів, голова райдержадміністрації Дмитро Андріюк. Керував засіданням голова районної ради Микола Беркела.

 

Михайло Юращук

10 травня 2013р.

Теги: заповідник, КБЗ

Коментарі

Закарпатець 2013-05-11 / 20:00:25
Та невже??? Що Закурений жидок молдавський вирішив бути директором заповідника??? Ганьба нашій владі!!! А як можна схвалювати розширення заповідника коли вся Європа в заповіднику проводить всі роботи і Європа дбає за економіку а ми за що??? Чи може влада вже отримала хороші відкати у вигляді грантів щоб наш регіон не розвивався??? Говерла одна у світі а ми до неї доступ туристів обмежуємо, це треба так свій народ ненавидіти!!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини