"Закарпатгаз" розповів про нове в приєднанні до газових мереж

З 1 січня цьогоріч в Україні запроваджена принципово нова модель взаємовідносин між газорозподільними підприємствами та замовниками при виконанні приєднання об’єктів замовників до газових мереж. Саме про це нововведення - наша розмова з заступником голови правління з питань виробництва та розвитку ПАТ «Закарпатгаз» Євгеном Полуницьким.

"Закарпатгаз" розповів про нове в приєднанні до газових мереж

- Євгене Віталійовичу, у який спосіб сьогодні споживачі голубого палива, які бажають приєднатися до газових мереж, можуть втілити в життя свою мрію?

- Скористатися послугою з приєднання за однією із двох моделей: «стандартне приєднання» та «не стандартне приєднання».  Саме такі послуги з приєднання абонентів до газопостачання запропоновані Комітетом економічних реформ при Президентові України в рамках виконання програми  реформування економіки на 2010-2014 роки. Тож газові підприємства зобов’язані запроваджувати згадані послуги з приєднання, тим самим втілюючи в життя завдання держави з виконання  прийнятих нею відповідних законодавчих та нормативних документів.

- Охарактеризуйте, будь-ласка, першу модель…

- Послуга «стандартне приєднання» передбачає, що газорозподільне підприємство бере на себе весь комплекс робіт з приєднання об’єкту газоспоживання до газових мереж. А саме: розробляє технічні умови; проводить вишукувальні роботи; розробляє проект і здійснює всі будівельно-монтажні роботи; проводить врізку, технічний нагляд, відновлює дорожнє покриття; забезпечує комплексне супроводження проекту і погоджує всі його етапи з відповідними органами. Таким чином, замовнику необхідно лише підписати з газорозподільним підприємством договір на надання послуги зі «стандартного приєднання»…

- І оплатити її вартість…Вона, до речі, яка?

- Згадана послуга надається за ставками плати за приєднання до газорозподільних мереж, введеними Постановою Національною комісією з регулювання енергетики від 26.03. 2013 року № 291 для кожної області окремо. Ці ставки  є незмінними протягом року. Для Закарпаття вони встановлені в залежності від категорії споживачів  за статусом та «місцем проживання» об’єкту газоспоживання - в діапазоні від 6970 до 10640 гривень.

- І як швидко при повному розрахунку за послугу газове підприємство зобов’язується виконати замовлення?

- Законодавчо встановлено, що газорозподільне підприємство повинне здійснити весь комплекс робіт з приєднання до газових мереж за моделлю «стандартне приєднання» протягом 90 днів.

- Що потрібно, аби скористатися послугою «стандартне приєднання»?

- Для отримання послуги зі «стандартного приєднання» замовнику необхідно: звернутися в газорозподільне підприємство з відповідною заявою; заповнити опитувальний лист;  надати документи (копії),  що підтверджують право власності чи право користування замовника об’єктом газоспоживання.

Якщо об’єкт газоспоживання підпадає під умови для надання послуги зі «стандартного приєднання», протягом 15 днів газорозподільне підприємство підписує з замовником «Договір на приєднання до газових мереж».

- Як здійснюється пуск газу  на об’єкт після надання послуги?

- Для пуску газу на об’єкт після надання послуги«стандартного приєднання», замовнику необхідно виконати наступні умови: виконати комплекс робіт із газифікації власної території та приміщень; отримати акт розмежування балансової належності газопроводів; укласти договір на постачання природного газу з гарантованим постачальником. Після проведення всіх цих робіт і укладання відповідного договору, газорозподільне підприємство здійснює пуск газу на об’єкт.

- Цією послугою може скористатися будь-хто з потенційних споживачів?

- «Стандартним приєднанням» може скористатися споживач, об’єкт газоспоживання  якого знаходиться в газифікованій місцевості, зокрема, по вулиці, де знаходиться об’єкт, прокладений газопровід; потужність об’єкту не перевищує споживання 16 метрів кубічних газу на годину (цієї потужності достатньо для приватних будинків, соціальних об’єктів і комунально-побутових закладів в сільській місцевості); відстань від точки приєднання до об’єкта газоспоживання не повинна перевищувати: для міста – 10 метрів, для сільської місцевості – 25 метрів.

- Євгене Віталійовичу, коли б Ви порадили потенційному споживачу вдатися до «приєднання, що не є стандартним»?

- У випадку, якщо об’єкт газоспоживання не може бути приєднаний до газових мереж за моделлю «стандартного приєднання». За «приєднання, що не є стандартним» частину робіт з долучення до газових мереж виконує газорозподільне підприємство, частину – замовник забезпечує самостійно.

-  Які види робіт надає газорозподільне підприємство?

- Надання послуги «не стандартного приєднання» передбачає, що газорозподільне підприємство бере на себе будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання;
встановлення в точці приєднання вузла обліку для проведення комерційних розрахунків, обладнаного захистом від несприятливих погодних умов та несанкціонованого доступу;
підключення об`єкта замовника до газових мереж (фізичного з’єднання газопроводів зовнішнього та внутрішнього газопостачання в точці приєднання).

- А що залишається самостійно забезпечити замовнику?

- Замовник повинен забезпечити розробку проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання, погодження і передачу її газорозподільному підприємству, а також проекту внутрішнього газопостачання (від точки приєднання до власного газового обладнання) з погодженням його з газорозподільним підприємством; забезпечити будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання.

- Як скористатися послугою «не стандартне приєднання»?

- Для замовлення цієї послуги, як і в випадку зі  «стандартним приєднанням» до газових мереж, замовник повинен подати до газорозподільного підприємства заяву і правовстановлюючі документи та  заповнити «опитувальний лист» щодо технічних характеристик об’єкта системи газоспоживання.

Протягом 15-ти робочих днів з дня реєстрації заяви газорозподільне підприємство має надати замовнику два види технічних умов: технічні умови на зовнішнє газопостачання об'єкта замовника, тобто на будівництво мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання до мереж; та технічні умови на внутрішнє газопостачання об'єкта замовника, тобто на будівництво мереж внутрішнього газопостачання від точки приєднання до газового обладнання замовника.

На підставі виданих технічних умов, замовник забезпечує розробку, погодження та передачу газорозподільному підприємству проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання.

Після отримання від замовника відповідної документації, газорозподільне підприємство протягом 10 робочих днів надає замовнику «Договір на приєднання до газових мереж», в якому визначає термін забезпечення послуги з приєднання та вартість плати за приєднання, що розраховується на підставі розробленої проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання, з урахуванням вимог «Порядку розрахунку плати за приєднання об'єктів замовників до газових мереж», затвердженого НКРЕ.

- Як здійснюється пуск газу при «приєднанні, що не є стандартним»?

- Підключення об`єкта замовника до газових мереж та пуск газу на об’єкт замовника здійснюється газорозподільним підприємством за  введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання, оплати замовником вартості приєднання згідно з «Договором на приєднання до газових мереж», наявності «Акту розмежування балансової належності газопроводів», підписаного між газорозподільним підприємством та замовником, укладення договору щодо постачання природного газу між замовником та гарантованим постачальником, готовності вузла обліку до комерційних розрахунків за ним, наявності інших договорів, передбачених чинним законодавством.

\Після проведення всіх робіт і укладання відповідного договору, газорозподільне підприємство здійснює пуск газу на об’єкт.

24 квітня 2013р.

Теги: Закарпатгаз

Коментарі

PLAS 2013-08-02 / 07:01:40
Можливо вартість виконаних робіт в великих міста і відповідає дійсності-погодження з усіма відповідними орга-ціями, відновлення дорожнього покриття і т.д.!!
А в сільській місцевості з ким погоджувати??
Наступне багато споживачів не мають коштів газифікувати своє житло за один раз, людина зробила в 12 році вуличний газопровід та дворовий ввід а сьогодні "ВУМНИЙ ДЯДЬКО" каже - що це вже не Ваша власність -Ваш ввід це ЄГСУ!!
В 12 році сусід заплатив 2.5 тис грн а в цьому році Ви платить 10 тис.
Де здоровий глузд???
Складаєтся враження що людина яка розробила цей закон в кращому випадку не адекватна а в гіршому просто М...к якому начхати на людей!!!!!!!

кім 2013-04-24 / 18:33:26
А в чому полягає реформа ? щоб лишній раз здерти 10000грн? Тепер будуть брати такі кошти щоб підключити одну хату до газової мережі.А 85% газових мереж Закарпаття збудовано за кошти громадян.То нехай спершу викуплять розподільчі газові мережі у законних власників а потім просят такі суми за підключення.

вуйко 2013-04-24 / 11:41:20
налітай, подешевіло.
Держава в державі доять бідних українців.
І все у них підкріплено законами, постановами, правилами, інструкціями і т.д.

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини