У Берегові знову "горів" пам’ятник Шандору Петефі (ФОТО)

Учора, 23 квітня, вночі стався черговий підпал пам’ятника Шандору Петефі, що розташований у Берегові, на площі Ференца ІІ Ракоці, біля ресторану "Золота пава".

У Берегові знову "горів" пам’ятник Шандору Петефі (ФОТО)

Від свідків події вдалося дізнатися небагато. Швейцар Іван розповів, що вчора закінчив зміну раніше, ніж звичай, оскільки був понеділок, тобто близько 23.00. "Нічого підозрілого я не бачив, – каже він. – Було кілька людей біля мосту, але потім розійшлися. Тому для мене сьогодні цей випадок став прикрою новиною..."

Натомість офіціант-бармен (який просив не називати свого імені) розповів більше: "Те, що пам’ятник горить, я побачив, коли проводжав з бару останнього клієнта. Це було вже за північ, можливо десь  половина першої ночі. Раптом – бачу вогонь. І досить сильний. Одразу побіг за відрами, а потім до каналу Верке. Бігав кілька разів. На щастя, полум’я мені вдалося погасити".

На думку свідка, могли загорітися від недопалка сухі вінки, якими прикрашають пам’ятник Петефі під час угорських свят. Хоча, звісно, важко повірити у те, що серед ночі хтось буде курити як раз у цьому місці. Також сьогодні працівники охорони ресторану "Золота пава" переглянули записи камер, що цілодобово фіксують події по периметру. Однак на них нічого побачити не вдалося – пам’ятник вночі не освітлюється...  

Дивно, що за цілий день з часу інциденту до працівників ресторану, свідків не підходили представники влади або правоохоронці.

Натомість навідалися невідомі люди, які називали себе журналістами, розпитували про подробиці.

Варто зазначити, що пам’ятник Шандору Петефі в Берегові вже неодноразово страждав від рук вандалів. На початку 1990-х бронзовій статуї відломили руку. Зловмисника засудили на п’ять років. Однак суд врахував, що вандал вперше притягається до відповідальності, брав участь у ліквідації наслідків ЧАЕС та розкаявся у вчиненому. Деякі прагнули, аби злочин отримав націоналістичний відтінок.

Однак за словами тодішнього прокурора Берегівського району Івана Івашковича ця версія підтвердження не знайшла. Як з’ясувалося, будучи у стані сп’яніння громадянин Д. намагався пройти у ресторан "Золота пава", а коли його туди не пустили – зірвав злість на пам'ятнику...

Вдруге пам’ятник постраждав у 2007 році, коли невідомий облив чорною фарбою кілька монументів та пам’ятних дощок у Берегові. Різні культурні та громадські організації вимагали покарати винних. За надання інформації про те, хто міг скоїти злочин, гарантувалася вельми пристойна сума винагороди – 5.000 гривен. Але марно – вандала не виявили.

У 2011 році, в квітні понівечили пам’ятник Ш.Петефі в Ужгороді – відломили шматок шаблі. Ще раніше, уберезні 2009-го, його облили білою фарбою. Всі ці випадки вандалізму засудила громадськість Закарпаття. Але винних до відповідальності так і не було притягнуто.

24 квітня 2013р.

Теги: Петефі, Берегово

Коментарі

сорри 2013-04-24 / 14:21:26
2 Zoltán

Тому що керівників української діаспори цілком влаштовують суми дотацій від Угорської держави, а тому, на відміну від деяких їх угорських "колег" на Закарпатті, їм не треба доказувати свою потрібність вандальними провокаціями по відношенню до власних національних пам'яток. А ще для української міліції, яка служить владі, а не закону і народу, більшим ворогом є українська напівбутафорна "Свобода", а не реальні провокатори з числа агентів закордоних спецслужб. Тоді як угорська поліція шукалаби і швидко б знайшла справжніх, а не політично призначених, зловмисників.

Zoltán 2013-04-24 / 14:04:50
Почему памятник Шевченко в Будапеште, или пмятную дошку Скороводы в Токае никто никогда еще не сломал, не подпалил. Наоборот: всего несколько недель тому в столице Венгрии, на берегу Дуная, где стоит памятник Кобзарю, площадь переименовали в честь его имени?!

місцевий 2013-04-24 / 13:39:32
Запланована- організована провокація. Думаю не так просто підпалити щось без свідків.

Копча 2013-04-24 / 12:02:57
Ни пьяный ни сумашедший венгр действительно такое не сделал бы но есть категория венгров "больных" Великой Венгрией вот им как раз с руки такое провернуть. Надо же как то подогревать среди нормальных венгерских ребят интерес к упоротым популистам из Йоббика позиционирующегося как эдинственный защитник "венгров страждущих от рук украинских националистов". Да и перенести внимание с внутренних проблем Венгрии с ксенофобией и антисемитизмом на внешнего врага это же так просто.

сорри 2013-04-24 / 11:47:44


Ну канэшна... :)) А пам'ятник на Верецькому перевалі хто обмальовував свастиками і надписом УПА з латинською буквою "p" замість "п"?.. :)))))))


Zoltán 2013-04-24 / 11:37:43
Венгр, даже если он сумашедший или пянный, такое никогда не делает!!!!!!!!!!!!!

Берегівчанин 2013-04-24 / 11:31:17
Шукай, "кому вигідно".
Можливо, таким чином намагаються відволікти увагу від "коров"ячого скандалу" ?

севлюшський 2013-04-24 / 10:10:22
100% провокація. Один із сайтів ПР вже дав заголовок про "підпал націоналістами".

Ужгородець 2013-04-24 / 10:08:09
Сто процентів чергова анальна провокація з метою розпалити міжетнічну ненависть між українцями і угорцями для накручування рейтингу грабіжницької анальної партії районів.

Копча 2013-04-24 / 09:57:13
Більш схоже на провокацію мадярів котрі хочуть використати недолугий підпал Куцином пам'ятника на Верецькому перевалі і тепер по аналогії усі мали б одразу звинуватити "Свободу" чи іншх націоналістів. Хоча дана подія більше вигідна саме мадярським провокаторам котрі лажанулися з псевдопобиттям в Ужгороді і тепер знову спробують створити інформаційний привід для звинувачення українців.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини