Через засміченість закарпатських водойм гине їхня живність

Сміття довкола шкодить всім живим організмам: за підтвердженням біологів, тваринний світ масово гине від людської звички кидати що завгодно і де завгодно.

Через засміченість закарпатських водойм гине їхня живність

 

Проїждаючи транспортиним мостом Ужгорода, неможливо не помітити, якою забрудненою є наша річка Уж. Тут плавають чи не всі предмети людського використання: пластикові пляшки, папір, ємності від побутових відходів, залізні вироби... Найбільше їх було в період підняття рівня води на Ужі, коли дощі «змили» все це сміття з берегів річки. Біологи розвовіли про наслідки такої людської аморальності для тваринного світу нашої водойми.

Пластикові пляшки, яких на Ужі чи не найбільше, за словами доцента кафедри зоології Федора Куртяка, не становлять прямої небезпеки її фауні. Вони, як і батарейки, не розчиняються у воді. Однак, з них виділяється хімічна речовина етанол, котра є небажаною для живих організмів, тим більше, у такій мірі. «Всі ці предмети в комплексі: папір, скляні, пластикові пляшки, залізо фізично засмічують водне середовище. Деякі з них перегнивають, з деякими цей процес відбувається століттями. Засмічується дно і водні шари. У результаті, збіднюється видовий склад живого населення водойм, його кормова база і, зрозуміло, які з цього наслідки».

Тому по всій Україні активістами організовуються спеціальні пункти збору цих предметів, інформація про які є чи не в усіх ЗМІ та Інтернеті. До речі, завтра, 20 квітня, на екологічній акції «Зробимо Україну чистою!» можна буде долучитися до прибирання берегів водойм міста і заразом дізнатися, де в Ужгороді знаходяться пункти збору різних відходів.

Найбільшу пряму небезпеку для фауни водойм становлять речовини побутових відходів: пральних і посудомийних порошків, косметичних засобів, шампунів тощо. Ємностей від цих речовин теж немало на Ужі. «Колись ми на біофаці проводили дослідження: мили пральними засобами якийсь предмет і під мікроскопом видивлялися, чи є залишки засобу на поверхні. Речовина залишалася і після десятого полоскання предмету. А на річці, зазвичай, плавають непрополоскані, а то й напівповні пляшки. «Побутова хімія – поверхнево-активні речовини: формують одномолекулярну плівку на поверні води. Якщо її ковтає риба, її зябра повністю обволокуються цією речовиною. Таким чином виникає задуха. Ця плівка осідає і на кишечнику водних тварин», – розповідає зоолог.

Про неменшу небезпеку сміття для водних пернатих розповідає орнітолог Олександр Луговий. Часто неуважні, а то й просто байдужі рибалки залишають на берегах чи у воді волосінь. Вона діє, як сітки, в які потрапляють водоплавні птахи, такі як лебеді. Волосінь обвиває їхні ноги і крила або обмотується навколо шиї. Це і призводить до гибелі пташок.

"На пляжі наших водойм птахи можуть заплутатися в пластикових кільцях для перенесення банок з напоями. Ці кільця обвивають дзьоб і голову птаха так, що він уже не може їсти". Якщо в такому кільці застрягне нога або крило птаха, він відчайдушно намагається звільнитися. Знесилена жертва, навіть якщо їй вдасться звільнитися, травмує собі тіло.

Тож, перш ніж викидати сміття у природу, подумайте, до яких наслідків це може призвести. На кон поставлені життя тих, хто хоч найменшим чином має відношення до тієї чи іншої місцевості. Найперше, це стосується і самої людини.

20 квітня 2013р.

Теги: сміття

Коментарі

васман 2013-04-21 / 15:03:08
бидла вистачає всюди, як в селі, так і в місті.хто лишає за собою гори сміття в зоні відпочинку в Камяниці? хіба не "городське" бидло, котрому, здавалося б, нічого не вартує прибрати за собою, кинути кульок зі сміттям в багажник і по дорозі викинути в перший контейнер?

до речі, культурна людина ніколи не скаже таке ,,В селах Закарпаття відсутня культура. Вона знищена, і не факт, що колись була"

Ужгородець 2013-04-20 / 20:51:21
Думати? Хто буде думати? Бидло думати не буде. В селах Закарпаття відсутня культура. Вона знищена, і не факт, що колись була. Просто додалися пляшки, кульки і інший мотлох, що потрапляє в річки. Усе навкруги в селах, містах, лісах, полях куди сягає око загаджене непотребом. Ось де треба вводити утилізаційний збір - на пет-пляшки, на кульки, на скляні пляшки. Щоб був стимул не використовувати екологічно небезпечні пакування. А в даній ситуації крім суботників - по суті рабська праця нічого не придумали.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини