Працівники Ужанського нацпарку садили дерева біля Заброді (ФОТО)

Немов на замовлення цей четвер видався у квітневому календарі сонячним і теплим, отож понад два десятки працівників Ужанського національного природного парку трудилися в урочищі Горбок, що на околиці села Забрідь, висаджуючи у ґрунт на площі 1,1 га насамперед дуб звичайний, клен-явір та ялину, а потім по краях дикі черешню і яблуню, аронію чорноплідну, горіх манчжурський.

Працівники Ужанського нацпарку садили дерева біля Заброді (ФОТО)

На очищеній від старих, висохлих і відбракованих дерев території відтепер зростатиме хвойно-листяний лісок, згодом радуючи не тільки людей своєю прохолодою і можливістю скуштувати тут цінні дикі плоди, але й тварин. Насамперед кабанів, ласих на жолуді. Одного з красенів з чорною шерстю вдалося побачити у глибині букового лісу: злякавшись розпочатих неподалік від нас пронизливих автоматних черг на прикордонному стрільбищі, ікластий дременув подалі в гущавину. Шкода, що «вполювати» його своїм високозумним об’єктивом не вдалося – він пересувався поміж густих молодих буків швидко, не зупиняючись ні на секунду, не даючи можливості сконцентруватись. А недавно лісові охоронці бачили тут чотирьох оленів.

Посадку лісових культур на свіжому повітрі охоче вели як працівники офісу парку, так і Костринського природного науково-дослідного відділення. Керівник наукового відділу Іна Кваковська,  молодший науковий співробітник Юлія Домище, науковий співробітник Неля Коваль, Олександр Ярош з відділу економіки, дільничний інспектор Іван Фревлик, інспектори І категорії Іван Мишка, Слава Кувік, Мирослава Гопко та інші кожне деревце загортали щільно вологим ґрунтом за наперед наміченою схемою.

Як пояснила кандидат біологічних наук Інна Кваковська, новий ліс почне зростати на місці реконструктивної рубки загальною кубомасою 225 м3 (насадження були пошкоджені низовою пожежею і розладнані, з прогалинами). Заготовлена деревина завезена в закриті установи та для місцевого населення, а на місці рубки висаджено лісові культури в місцях відсутності природного поновлення благонадійного підросту бука лісового. Якісний садивний матеріал взято з розсадника Костринського (ялиця біла, аронія (горобина чорноплідна), яблуня лісова, черешня пташина, горіх маньчжурський), Новостужицького (дуб черешковий) та Жорнавського ПНДВ (клен-явір). Ці деревні породи найбільше підходять для даної ділянки. Основні – дуб черешковий, ялиця біла, клен-явір, а також введені для підгодівлі фауни черешня пташина та горіх маньчжурський, а для формування підліску  висаджено аронію та яблуню лісову, які стануть для лісових мешканців кормовою базою. Загальна кількість висаджених рослин становить 3565 шт. на гектар.

- Скоро,- додає Олесандр Ярош,- заплановано провести ще одну посадку лісових культур в Костринському ПНДВ – в урочищі Брянки, де проведено реконструктивну рубку загальною кубомасою -241 м3, площа насадження 1,6 га. Насадження потребувало реконструкції через свою малоцінність, розладнаність і нерівномірність, де граб був вегетативного походження, ялина всохла. На заміну буде посаджено такий же набір лісових культур з цінних деревних порід, як і урочищі Горбок. А заготовлені в Брянках дрова завезені в закриті установи та місцевим жителям.

Іван Кузович для Закарпаття онлайн. Фото автора

18 квітня 2013р.

Теги: Забрідь, дерева

Коментарі

Той, що ходить у лісі 2013-04-19 / 09:29:55
Хочаб садять щось, бо інші лісоруби здебільшого тільки нищать ліс і натомість нічого крім сміття не залишають. На місцях вирубок маємо лише каністри з під мастила і пластикові PET пляшки з-під пива і мінералки. Так працює ДП Кам'яницьке лісництво, Військове лісництво - вони працюють на схилах безпосередньо близьких до обласного центру. Сміття тут скидається в струмки (в тому числі і каністри з під мастила). Тож я думаю слід брати добрий приклад. Бо територія де ліс висаджена принаймні 40 років буде нецікава горе-лісогубам.

закарп 2013-04-19 / 02:05:23
добре підмычено... теж цікаво

ужгородець 2013-04-18 / 23:02:03
а звідки такі великі лісосіки на території УНП???

НОВИНИ: Соціо

22:00
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
» Всі новини