На Закарпатті говорили про маркетинг у туризмі (ФОТО)

Два дні, 4-5 квітня, у затишному конференц-залі чудового суперсучасного готельного комплексу «Зоряні Карпати» у селі Вишка Великоберезнянського району точилися енергійні дискусії, велися насичені презентації на тему подальшого розвитку закарпатського туризму, котрий в останні роки помітно пожвавився, але ще далекий від кращих європейських зразків.

На Закарпатті говорили про маркетинг у туризмі (ФОТО)

Обласний тренінг «Маркетинг в туризмі» за проектом «Карпатський туристичний шлях» в рамках Програми прикордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 роки», організований Асоціацією регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття», вийшов насиченим і корисним, адже практично багато гравців туристичного бізнесу, особливо дрібних, діють самотужки, інколи на шкоду один одному. Мотором зацікавленого обговорення актуальної теми став експерт у важливій для Закарпаття галузі, викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль, заглянувши у представленій аудиторії ділових людей відпочинкового бізнесу обширній презентації у всі закутини і прогалини непростого поступу до вершин досконалості і визнання. Приємно, що це був не науковий трактат про необхідне, а густо насичений позитивними і навіть негативними прикладами діалог про наболіле і важливе, без чого неможливо бути успішним підприємцем. Сучасні тенденції в туризмі, його види, прогнози на найближчий  час і віддалену перспективу, дослідження та особливості турринку Закарпаття, Карпат, України та Європи, визначення цільових аудиторій, потреби, запити, очікування, маркетингові стратегії, практичні рекомендації по створенню маркетингових програм, реклама в ЗМІ, Інтернет для успішного просування садиб, готелів, тур продуктів – це далеко не повний перелік тем, котрі з успіхом «проскановано» учасниками зібрання (а приїхали вони з Воловеччини, Міжгірщини, Перечинщини, Ужгородщини).

Приємно вражена роботою тренінгу, можливістю поспілкуватися з підприємцями, науковцями і представниками державних структур, приміром,  Тетяна Бехер (приватна садиба «Теремок» с Вишка). Одна з групи першого випуску кафедри туризму справді професійно захопилася відпочинковою галуззю. Після університету працювала в турецькій фірмі «Tez Tour», а тепер допомагає родині вести туристично-відпочинковий бізнес, планує продовжити навчання. Підтримує ділові зв’язки з фахівцями факультету туризму. Багато корисного почерпнула з активних виступів свого колишнього викладача Аліси Смирної, менеджера і голови сільського туризму Перечинщини, яка у Вишці поділилася цінним досвідом співпраці насамперед з німецькомовними мандрівниками, бажаючими відпочивати у закарпатських селах, насолоджуватися пішими і кінними гірськими мандрівками, знайомитися з місцевою культурою і побутом.

Практично кожен учасник тренінгу багато розповів про той чи інший аспект туристичної галузі, можливостях навіть при наших непростих сучасних реаліях удосконалення. Член Спілки сприяння розвитку сільського туризму в Україні Дмитро Будинський (садиба «Ставне 158») тільки пожалкував, що дістатися на деякі прикордонні туристичні об’єкти Ужанського національного природного парку можна після процедури оформлення дозволів у прикордонному загоні та за невелику плату за відвідування маршрутів. Як пояснив співробітник національного парку Олег Горбей, подібне – не видумка установи, такі вимоги законодавства (постанова Кабміну України від 28 грудня 2000 р. N 1913 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами природно-заповідного фонду»), природоохоронні установи змушені встановлювати плату за відвідування своїх туристичних об’єктів. У сусідній Польщі мандрівки маршрутами значно дорожчі за символічні ціни у нас. Зрештою, як зауважила Аліса Смирна, парк повинен заробляти хоч невеликі кошти, як це є в багатьох цивілізованих країнах світу, на утримання у належному порядку екомаршрутів. Дмитро Будинський додав, що як альтернативу сам створив п’ять турмаршрутів (отже, без будь-якого погодження з власниками територій), хоча згодом сам щиро здивувався: «Якщо так вчинять господарі 15 садиб села Вишка, то нових маршрутів додасться аж 75?» Арифметика правильна, хоча і сумна – розумна координація своїх дій зі всіма зацікавленими сторонами ще ніколи не ставала на заваді.

Потрібно, як відзначив Василь Бельо (начальник методичного центру, с.Кострина, готель «Красія»), на законодавчому рівні вирішувати питання спрощеного доступу до таких популярних маршрутів, як, скажімо, сходження на гору Кременець на Великоберезнянщині, до стику трьох кордонів, адже словаки і поляки вільно проходять сюди. А ми всі разом з органами місцевої влади маємо подбати про розширення мережі фестивалів, інших тих атракцій за участі талантів краю, котрі подобаються нашим та іноземним туристам.

Село Вишка, де розташований гірськолижний курорт Красія, розбудовується...

Аліса Смирна

Дмитро Будинський

Олександр Коваль

Тетяна Бехер

Христина Ярош, менеджер проекту "Карпатський туристичний шлях"

Іван Кузович для Закарпаття онлайн. Фото автора

09 квітня 2013р.

Теги: туризм, вишка, тренінг

Коментарі

Дмитрий Б. 2013-04-15 / 13:12:21
Хорошая статья. Многое объясняет.
Этот Будинский Д. со Ставного просто злодей какой-то. Нагло топчет ужанский нацпарк, создает новые бесплатные маршруты для туристов "без будь-якого погодження з власниками територій". Это, очевидно, "власники" национального парка сказали?
В соседней Польше территория парка не включает в себя населенные пункты. И турист узнает о том, что маршрут платный до прогулки, а не после нее.
Выступление Будинского было совсем не о том, что написано в статье.

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини