Весняне, і не тільки, багатство Ботсаду УжНУ

Не дивлячись на далекий від поділки + показник термометру і справді зимовий вітер, Ботсад УжНУ зустрічає весну. Тут зацвіло вже немало культур. Багато з них вже «розпустилися» у теплий лютий. Активно розпочинаються і перші сезонні роботи у саду. Ще б пак, тут є над чим працювати: Ботсад площею у 4.7 гектара нараховує близько 1400-1500 культур.

Весняне, і не тільки, багатство Ботсаду УжНУ

Первоцвіти зустрічають гостей уже при вході до ужгородського «царству рослин». Шафран, білоцвіт, пролісок дволистий і сибірський розтилаються чи не по всій території саду. «Скоро зацвітуть еритроній собачий зуб». Чекаємо і квітів рябчика шахового»,- розповідає дендролог Ботанічного саду УжНУ Надія Копинець.

Немала колекція в Ботсаду і видів рододендронів. Їх більшість завезена зі Львова та Києва.

Біля рододендронів гордо росте ялиця одноколірна. Її Батьківщина – Пн. Америка. У Карпатах росте ялиця біла, а це одноколірна, яка зустрічається вкрай рідко. «Ми нею особливо пишаємося», - заявляє Наталія Іванівна. Мамонтове дерево – ще одна гордість саду: одному вже 32, а іншому – 25 рік. Росте ця культура до 5 тис.років (!). «За літературними даними перші квіти на дереві повинні з’являтися у його 80-річному віці, однак цьогоріч зацвіло молодше деревце», - хвалиться пані Надія. Дерево просто гігантських (справді, «мамонтових») розмірів, тому сьогодні дендрологи намагаються зясувати, чи на ньому і чоловічі, і жіночі квіти. Вдивляючись знизу, можна побачити квіти лише чоловічої статі. Мамонтове дерево прекрасно почуває себе в Ботсаду. За твердження дендролога пані Надія, навіть краще, ніж рідному Криму, у Ялтиському нікіцькому саду, звідки і отримав його наш ботсад. Вочевидь для нього там надто сухий клімат і йому до вподоби наш вологий.

Милує око в саду і плодове декоративне дерево падуб гостролистний. Ягоди падуба (гостролиста) дозрівають ще восени і добре зберігаються на дереві всю зиму аж до весни. До речі, у Японії і в частині США ставлять гілку падуба як новорічне деревце. Воно чудово зберігається і є гарною окрасою для новорічного столу.

Дорогою до теплиць Ботсаду росте зимоцвіт пахучий. Відповідно до своєї назви, зацвів ще холодної пори, а оскільки лютий видався теплішим за перший місяць весни, то культара вже і відцвіла. Залишилися на ньому поодинокі квіточки чудового запаху.

У теплицях, як і в оранжереї Ботсаду ну просто справжній рай. У теплиці зберігаються культури, котрі потребують постійної плюсової температури, а також нові, котрі проходять випробовування, акліматизацію. До речі, ужгородський ботсад обмінюється культурами з близько 36 подібними українськими і закордонними установами: ботсадами Львіва, Києва, Угорщини, Чехії, Словаччини, Канади, Франції, Японії і з країн колишнього СРСР. «Найновіші культури ще проходять у нас випробування. Спочатку ми отримуємо каталогу насіння, також ми видаємо свій. Отримані насіння висіваємо у себе в акліматизаційних теплицях, через певний час після сходів переносимо культуру у відкритий грунт, на інтродукційну ділянку. Коли ж до нас приходять саджанці, то в першу чергу вони повинні пройти обстеження у карантинній інспекції. Якщо ж після перевірки не виявлено ніяких захворювань чи шкідників, лише тоді ці рослини можуть проходити акліматизацію в ботанічному саду», - розповідає Надія Копинець. У теплиці, де температура 12-16, розквітли гвоздики та кали. За словами директора Ботсаду Андрія Сойми, +10 вдавалося зберігати в теплицях та оранжереї і взимку, тому всі культури добре збереглися.



У оранжереї Ботсаду вже милують око яскравочервоні камелії. Біленька камелія тільки-но розпускається.

Покрівля оранжереї є одним з найактуальніших питань для Ботсаду УжНУ. Вона потребує нагального ремонту. Зараз адміністрація установи працює і над планом залучення додаткових коштів для свого розвитку: оскільки Ботсад є навчальною базою УжНУ, то вести свою комерційну діяльність не може. Єдиним джерелом доходу для саду можуть бути екскурсії, однак тут потрібно розробити план їхньої організації, над чим зараз і працюють співробітники Ботсаду. До речі, за ужгородським «царством рослин» доглядають 28 працівників. Та тут і є над чим працювати: у Ботсаду площею 4.3 гектари налічується приблизно 1600 культур. До висадки готуються білі сакури, ще кілька видів магнолії (а їх у саду вже 8) та рододендрони.

05 квітня 2013р.

Теги: ботсад, ботанічний сад

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини