Роздвоєння особистості. Чим небезпечне подвійне громадянство в Україні

В умовах, коли українцям активно роздають свої паспорти сусідні держави, у Верховну Раду внесено закон про подвійне громадянство. Очевидними є загрози національній безпеці України

Роздвоєння особистості. Чим небезпечне подвійне громадянство в Україні

Лев Миримський, депутат-мажоритарник, голова проросійської партії «Со­­юз», зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 2308, який передбачає надання права нашим співвітчизникам на набуття іноземного громадянства з можливістю збереження українського. За його словами, неофіційно від 5% до 10% українців уже мають паспорт іншої держави, а «близько 5 млн перебувають на заробітках за кордоном. Багато з них отримують там громадянство і вимушені відмовлятися від українського. Чому країна повинна втрачати своїх громадян?». Дії Миримського вписуються в ширший контекст діяльності проросійських сил в Україні. Так, у січні ідею подвійного громадянства педалював Віктор Медведчук. Варто зазначити, що просування цієї теми в Україні збіглося в часі з кроками Кремля у бік спрощення процедури набуття громадянства Росії «соотєчєствєннікамі», які переїжджають туди за програмою переселення. У Держдумі в першому читанні ухвалено законопроект, який дозволяє їм не чекати п’ять років, проживаючи на території РФ, для подання документів на набуття громадянства. Тим часом згадана програма переселення у 2012-му і без того потроху реалізовується: загалом до Росії на постійне місце проживання торік офіційно виїхало понад 63 тис. осіб – стільки само, як за шість років до цього. Справжніх масштабів поширення множинного громадянства поміж українців наразі не може визначити ніхто. Поінформовані джерела Тижня свідчать про те, що в Україні перебільшена кількість осіб, які одночасно мають українське і російське громадянство, на сьогодні їх максимум 70–80 тис. Це пов’язано передусім із тим, що російська бюрократія неохоче дозволяє скористатися інститутом подвійного громадянства. Зокрема, умовою видачі російських паспортів є відмова від громадянства України.

Євроінтеграція поодинці

Окрім Кремля та зорієнтованих на нього сил в Україні, що традиційно використовують подвійне громадянство як один з інструментів імперського пресингу, готовність активізувати роздачу паспортів своїм «колишнім громадянам» дедалі активніше демонструють наші західні сусіди, до складу яких, переважно внаслідок їх окупації, раніше входили деякі українські території. Тиждень уже писав, що така роздача дає змогу деяким румунським та угорським політикам активно розігрувати карту «великого етнічного простору» і паразитувати на фантомних болях націоналістично налаштованого електорату. Наприклад, у Румунії нещодавно стала бестселером книжка про війну з Україною, хоча вона не змогла захистити своїх «співвітчизників» молдаван навіть у Придністров’ї. Дуже популярною залишається тема закордонних угорців на теренах, що до 1918 року входили до складу цієї країни, і в Угорщині.

Наразі в законодавчих актах цих країн уже були норми, які дозволяли надавати громадянство українцям, які жили під окупацією згаданих вище держав у міжвоєнний період, а також їхнім нащадкам. У Румунії таку можливість було формалізовано ще 1991 року. Для набуття другого румунського громадянства потрібно мати батьків, діда чи бабусю, які народилися або проживали на території цієї країни з 1918-го до 1940-го. 26 травня 2010-го парламент Угорщини ухвалив «Закон про громадянство», що спростив процедуру набуття громадянства цієї держави тими етнічними угорцями, які мешкають у сусідніх країнах. Найбільше таких у Румунії, Сербії, Словаччині та в Закарпатській області України (12% населення). Реалізація згаданого документа у 2011-му зробила відносини Угорщини з її сусідами напруженішими. Найгостріше на такі новації відреагувала Словаччина. Тогочасний її прем’єр Роберт Фіцо навіть ініціював прий­няття рішення позбавляти громадянства тих своїх співвітчизників, які матимуть офіційний статус закордонного угорця. На сьогодні кількість українців, що набули угорського громадянства, сягає 80–90 тис. осіб, румунського – до 80 тис. Коли врахувати, що вони локалізовані у двох регіонах України: Закарпатській та Чернівецькій областях, чисельність мешканців яких не дотягує і до 2,2 млн, то цифра досить значна.

Раніше влада Польщі масово не надавала свого громадянства українцям. Натомість вона реалізує програму видачі «карти поляка» для амортизації бажань набуття громадянства іноземцями польського походження. Теоретично зараз 30–32 тис. українців можуть претендувати на громадянство цієї країни, але зазначена цифра випливає передусім із кількості осіб, які легально там працюють. У вересні 2012 року набрав чинності закон, яким спрощено процедуру набуття польського громадянства і надано право множинного громадянства, зокрема й для українців. За новими правилами, громадянство цієї країни можуть набути іноземці, які легально перебувають у ній понад три роки, мають постійний дохід і володіють польською мовою.

У Словаччині уряд Роберта Фіцо, що, як уже зазначалося, раніше активно критикував угорську політику, ініціював зміни до законодавства в частині спрощення процедури отримання статусу закордонного словака, що відчиняє двері до набуття іноземцями словацького громадянства. Йдеться про зміну до закону № 474/2005, що регулює діяльність державних органів у питаннях підтримки словаків, які живуть за кордоном. Запропоновані новації в законодавстві нададуть можливість дістати цей статус на підставі лише свідоцтва про народження особи або її родичів, виданого на території Чехословаччини у період з 1918 по 1938 рік. Нинішнє старше покоління закарпатців та батьки абсолютної більшості корінного населення краю народилися саме в цей період. Тобто на статус закордонного словака з перспективою набути повноцінного громадянства можуть претендувати вже не десятки, а сотні тисяч закарпатців.

Через представників словацької нацменшини в Україні громадські організації Словаччини, зокрема пряшівський «Координаційний комітет реоптантів (переселенців) Словацької Республіки», почали надсилати «листи щастя» закарпатцям, у яких закликають їх направляти на адресу Управління у справах закордонних словаків відповідні пропозиції. Незвично лояльни­­ми до українських громадян останнім часом стали й тамтешні дипломати, які впродовж січня 2013-го видали українцям 6 тис. віз, що майже вдвічі більше, ніж у грудні 2012-го, причому не одноразових, а мультивіз. Така приємна метаморфоза у ставленні до наших співвітчизників варта щирого подиву, адже ще наприкінці минулого року міграційна та візова політика словацьких консульських установ щодо них бу­ла, м’яко кажучи, доволі стриманою. Прийом документів на отри­­мання віз був таким забюрократизованим, що не лише викликав справедливе невдоволен­­ня людей, а й практично саботував застосування на практиці міжурядових угод про малий прикордонний рух щодо населених пунктів Закарпатської області.

Очевидними є загрози національній безпеці України в разі продовження тенденції активно­­го набуття її мешканцями громадянства держав, що межують із нею. Особливо тих, які не лише проводять активну політику що­­до підтримки закордонних співвітчизників, а й часто ставлять під сумнів територіальну цілісність нашої держави або висувають вимоги щодо формування територіальних автономій у місцях компактного їх проживання. Тому важливо виробити держав­­ну позицію до такої реальності. При тому вона має передбачати реалістичні алгоритми дій органів влади. Приміром, радикальний варіант вирішення пробле­ми подвійного громадянства – запровадити чіткий механізм позбавлення українського паспорта у випадку набуття особою громадянства іншої держави, що де-юре передбачає ст. 19 Закону «Про громадянство України».

Чи здатна влада забезпечити виконання такого завдання? Сум­­­­нівно. По-перше, відповідні органи іноземних держав не надають інформації про людей, які набули їхнього громадянства, посилаючись на закритість персональних даних. По-друге, українські спецслужби (СБУ) мали б залучити значні ресурси, щоб виявляти тисячі наших співвітчизників, які подають документи на набуття громадянства іншої держави. У такому контексті реалістичнішим видається запровадження інституту повідомлення про його наявність. Тобто українець, який набув громадянства іншої країни, повинен поінформувати про це відповідний орган державної влади. Відповідальність за неповідомлення (приховування) про його наявність має наставати лише у визначених випадках.

По-перше, у законодавстві про вступ і проходження публічної служби (зокрема, у правоохоронних органах) варто встановити вимогу доступу до неї лише громадян України, які не мають громадянства іншої держави. Ця вимога має кореспондуватися із запровадженням кримінальної відповідальності для осіб, які приховали наявність іншого громадянства, обіймаючи посади в органах держвлади та місцевого самоврядування. Для тих, хто в результаті приховування дістав доступ до державної таємниці, кримінальна відповідальність по­­винна бути як за вчинення державного злочину.

По-друге, законодавчо заборонити українцям, які мають гро­­мадянство інших держав, брати участь у президентських та парламентських виборах. Знову ж таки порушення зазначеної вимоги має тягнути за собою кримінальну відповідальність.

По-третє, встановити механізм позбавлення права власно­­сті на землю с/г призначення осіб, які набули громадянства іншої держави, тобто має бути механізм її викупу державою. Якщо власник ділянки не повідомив органи влади України про наявність іншого громадянства в певний термін (скажімо, два місяці), він повинен сплатити штраф, а земля підлягає конфіскації.

Нарешті, необхідно запровадити систему штрафів для пенсіонерів із множинним громадянством, які отримують українські пенсії. Тому було б абсолютно виправданим, якби депутати і від опозиції, і від більшості вже сьогодні розробили й подали спільний законопроект щодо реагування на нього.

Андрій Скумін, Василь Ільницький, Український тиждень

04 квітня 2013р.

Теги: громадянство

Коментарі

Гість 2013-05-08 / 14:04:03
блин... так сделайте так что бы можно было легко отказаться от украинского гражданства, тогда люди будут сдавать вам украинские паспорта!!! Именно мне не нужно гражданство украинское- я не хочу что бы мои дети жили в нищете, в стране которая на 26 месте по коррупции!!! а то наделали - в овире что бы снятся с учета надо дать хорошую взятку(в размере от 1000условных...) иначе не чего не получится, плюс потом в посольстве заплатить МИТО в 14000гр вроде.... ну и конечно ждать бог знает сколько!!!

злий 2013-04-19 / 20:09:56
до ёёё. Закрий рот, бидло маскальське.

ЁЁЁ 2013-04-17 / 05:40:21
Авторы статьи полные мудаки!

мадяр 2013-04-08 / 13:08:53


Коментар видалено. Адмін


українець 2013-04-07 / 15:52:14
Дорогі друзі, ми живемо на своїй землі але із-за так званої нашої еліти "зеків" ми тут чужі.Та коли перебуваєш в чужих країнах в пошуках заробітку і як до тебе ставляться як до другого сорту то заціпиш зуби і працюєш далі бо знаєш,що ти на чужій землі.І чужа держава дає тобі можливість заробити на крихту хліба для наших родин. Так,нарешті встаньмо з колін....

... 2013-04-06 / 09:28:32
Та не страшно жити, а жити треба. А якщо хочеш тікати, то тікай ніхто тебе не тримає. Але ж нєт, ти ще хочеш виглядати як розкомплексований гарой. А може ти запроданець -провокатор і тут гівном дишеш за гроші? Якраз не я а ти вибрав зека, бо тобі не болить ця земля, цей народ. Якраз такі як ти,підмурівок всякої диктатури від фашистської та до комуністичної, Jeno, бо перші пристосовуються, бо їм нема чого в собі пересилювати, там тільки гарний апетит, та егоїзм. "Валити з України не можна. Емігрувати - благословляється. Але це коли життю твоєму, твоєї сім'ї загроза І це відноситься й до будь-якої іншої країни. Хто хоче валити, перетворює в смітник і ту країну, з якої хоче звалити, і ту, у яку зібрався валити." Ви сміття. І не ти залишаєш цю землю, а вона тебе, як сміття відторгає. Однак видно ці матерії не для тебе. Пробач, що заважаю чавкати.

ужгородець 2013-04-06 / 02:00:06
Ага, і в Криму лишити в спокої, і на Буковині. А ще краще, мабуть, пороздавати свою землю сусіднім державам і щезнути. Нє, кльово? :)

Валерий 2013-04-06 / 01:52:22
Вообще,я бы кое-кому посоветовал оставить Закарпатье в покое,-в этом многонациональном и толерантном крае жили,живут и будут жить по неписанным,но правильным законам,-я имею в виду выбор гражданства.

Jeno 2013-04-06 / 01:35:25
Чим же краща "політінхвормація"? Я не сподіваюсь отримати адекватної відповіді, як й на те, в чому "очевидність" небезпеки.
Ой, як страшно жити! ПРезидент-зек, бандитска влада... А хто ж вам його вибрав, з Марса упав, навязали? Чому за двадцять років ен мільйонів істинних та суперсвідомих гідної людини не виростили? Теж проіски? А якщо голоси даєте за двіста гривень, то вшиско єдно - хто дає й хто бере. Манія, панове, манія...

фіз фак 2013-04-06 / 01:22:45
Автор статті очевидно трохи замріявся.
Все прсто, якби Україна, принаймні прагнула до створення достойних умов для своїх громадян, то інше, ніхто б не брав!!!
А реалії такі, які є...
А ще, він пише про українські спец служби, однак непомітив, що їх крім бабла, нич не цікавить!

Jeno 2013-04-06 / 01:08:56
to emil
--------------------
"А ми з тої більшості?" -- ви взагалі хочете у ту більшість, або
ні?
І все ж таки- в чому безпека, крім пафосного про хворих дітей ви можете навести? І якщо вже йдеться - то за допомогою подвійного громадянства якраз іможуть отримати допомогу та лікування.
"У нас брак гідності, совісті, брак культури, честі, національної свідомості..."
О, то й скажіть мені чому від заборони подвійного громадянства разом прибавиться гідності, совісті, культури та національної свідомості?
Он у СРСР і за кордон раз на рік не так легко було попасти - у "дружній" табор. Й тепер знову таки скажіть, еміле - наскільки це прибавило перелічених Вами чеснот?
Лякливо? Та по суті, такий ура-патріотизм і є самим лякливим: заборонити, посадити, винищити...
Чому совіти за кордон не пускали . та якраз тому, що боялися, що швидко брехня випливе.

Дослідник даного питання 2013-04-06 / 00:48:17
В Іспанії дозволено мати «додаткове» громадянство лише деяких країн. Швейцарія поводить себе щодо цього питання так: швейцарський громадянин може придбати паспорт іншої країни, але при цьому він раз і назавжди втрачає свій. Будь-яка людина, котра отримала швейцарський документ, повинна за законом відмовитися від усіх своїх колишніх паспортів.
У Південній Америці майже така сама ситуація. Болівія та Уругвай не визнають подвійного громадянства. В Аргентині можна мати, крім аргентинського, лише іспанський або італійський паспорт. Бразилія лише в певних випадках дозволяє мати інший, окрім бразильського, документ, що посвідчує особу. Ямайка і Домініканська Республіка дозволяють подвійне громадянство. Гондурас і Мексика – ні. Чилі уклала угоду про подвійне громадянство виключно з Іспанією. ПАР, Японія і Філіппіни не визнають подвійного громадянства.
Донедавна європейськими лідерами з отримання другого громадянства були британці, але тепер у цьому їх випередили французи, бельгійці, громадяни скандинавських країн та Іспанії, що пояснюється бажанням уникнути сплати податків. При цьому в Європейському Союзі свідомі того, що підштовхує європейців обзаводитися подвійним громадянством. Тому двері до країн, які називають «податковим раєм», –- Монако, Гібралтар, Андорра, Домініканська Республіка і Гренада, Брюссель планується зачинити законодавчо.
А арабські держави, наприклад, надають громадянство лише уродженцям цих країн і для іноземця майже неможливо стати в цих державах повноправним громадянином, особливо в Алжирі, Саудівській Аравії та Арабських Еміратах. Вважається, що стосовно цього набуття другого громадянства найліберальнішою країною у світі є Австралія, однак при цьому тут, мабуть, найжорсткіше імміграційне законодавство.
Також не дозволяють мати подвійне громадянство Австрія, Бруней, Венесуела, Данія, Китай, Еквадор, Індонезія, Японія, Кенія, Кувейт, М'янма, Малайзія, Маврикій, Норвегія, Непал, Перу, Польща, Португалія, Румунія, Україна, Саудівська Аравія, Сінгапур

emil 2013-04-05 / 18:14:14
а вот право позбавляти громадянства право не мають...бо в Конституції України написано що громадянин України не може бути позбавлений громадянства, а Конституція завжди стоїть вище Закону!!! Хіба вносять зміни в Конституцію, но це не зроблять бо вони самі цього знають!!!

emil 2013-04-05 / 18:08:02
більшість депутатів, державні чиновники, -службовці вже давно мають 2 і більше громадянств...тоді про що йде мова???

... 2013-04-05 / 18:02:54
Як переконливо, яке широке мислення. Ви, Jeno, дійсно не розумієте в чому справа? "Більшість країн у світі визнає подвійне та більше громадянства" А ми з тої більшості? У більшості країн світу президент тупий донецький бандит? Ви що не розумієте, що у нас не брак розуму, свободи чи можливостей, бо дійсно, хто хоче той вже давно і без паспорта виїхав. У нас брак гідності, совісті, брак культури, честі, національної свідомості... І це робить нас небезпечними для самих себе, для майбутніх поколінь. Що ми їм залишимо: форінти, кількість паспортів... І хто тут має керувати, не ми на своїй землі повинні керувати і наводити порядок. Ви з такими широкими поглядами дуже підходите цій владі, вами легко сприймається цей світ. Видно вас не хвилююь ні важкохворі діти, які помирають від нестачі ліків, ні чорнобильці, яким урізають допомогу і всім наплювати, що вони гинуть, бо держава їх використала і викинула. Напевно ви скажете, що це справа влади - міфічної, абстрактної, і чим міфічніше, тим легше на неї все вішати. Та ні, ми тут всі, що живемо, до цього причетні. Бо тільки тоді ми народ, а так електорат, чи біомаса, чи дешева робоча сила, чи заробітчанське бидло. Скажете пафосно? "Політінформація"? Можливо. Але краще так, ніж раціонально-прагматично-цинічно, а по суті лякливо.

Jeno 2013-04-05 / 15:24:09
Ще один перл:
"Чому країна повинна втрачати своїх громадян?»"
Ось, чого б не включити той прилад, який проміж вуха? З подвійним громадянством якраз не втрачає громадян, а в кращому разі ще й прибавляє.ТОму що людина не позбавляється громадянства, а набуває ще єдного.
Звісно, треба б керувати так, аби не бігли, а приходили. Але це ж тяжко. Давайте краще заборонити. Як у Кім Инів. И кричати, що усюди вороги хочуть наше чучхе зїсти.

Jeno 2013-04-05 / 15:16:38
Як завжди- гучна тріскотня в стилі політинформації.
Киби ззяли собі за труд, та подивілись - переважна більшість коаїн у світі визнає подвійне та більше громадянства. Це їм чомучь не створює загрозу.
В чому загроза? А хрєн його знає. Отакий пасаж:
"Очевидними є загрози національній безпеці України в разі продовження тенденції активно­­го набуття її мешканцями громадянства держав, що межують із нею. "
Очевидно, розумієте? А в чому ж ця очевидність? Ані слова, але йде добре знайоме : виявити, заборонити, оштрафувати, винищити, аби неповадно було.
Що, втікнуть люде? Так лиш на статистику подивіться - скілько втекло без "подвійного" за останні роки.
Податків не платитимуть? Ідіотство, у всьому нормальному вітові податки платяться за містом провадження діяльності.
До речі, невизнання подвійного громадянства аж ніяк не заважає витягати прибуток великих компаній у офшори. Подивіться лише статистику останніх років - чому один з найбільших інвесторів у економіку України Кіпр.
ТОбто розумного пояснення - в чому загроза, нема. Й не може бути.
Не там ворогів шукаєте, не там і не в тому.

Istvan 2013-04-05 / 13:48:36
по самым свежим данным для получения венгерского гражданства из Украины с 01. 01. 2011 г. поступало уже больше чем 50 000 заявлений. Из них около 10 000 подано на территории Украины (в консульствах), а 40 000 на территории Венгрии.

Михайло 2013-04-05 / 13:31:00


Коментар видалено. Адмін


Роман 2013-04-05 / 10:59:35
Там добре де нас нема. А ще краще там де немає наших чиновників-дармоїдів і кровопивць. От люди і шукають достойного життя. І правильно роблять. Про який патріотизм може йти мова, коли вчасно не виплачуьть зароблені чесно гроші, мізерні пенсії, а тим часом любий маленький чиновник думає, що він цар. На зарплату грошей немає, а на супер машини чиновникам є.Чи так в Європі? Кому потрібні наші "шарові" дипломи, хіба що нам самим і то не завжди. СБУ нехай займеться проблемами зовнішньої загрози від самих депутатів, які тягнуть країну в прірву і дають їй розколотися, а потім простими громадянами (блєдная тєнь від колись поважної структури КДБ).

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини