На Закарпатті ранні овочі «годують» цілі села

Великі Ком’яти, що у Виноградівському районі, у робочі дні нагадує вулик. Зовні це не дуже помітно, а от якщо зайти у теплиці під плівками…В одному з таких «вуликів», навпочіпки або й просто на колінах, нарівні з іншими трудиться директор місцевої загальноосвітньої школи, депутат районної ради Надія Копча.

Ця розсада вже через кілька місяців стане справжньою капустиною
Ця розсада вже через кілька місяців стане справжньою капустиною

 

— Два останні місяці живемо в напруженому ритмі. Як висіяли під плівкою насіння й отримали сходи, так і плекаємо їх як малу дитину: пікіруємо розсаду, розпушуємо грунт, зрошуємо, підживлюємо, —розповідає Надія Андріївна. – Ні для кого не секрет, що село з цього заняття не просто живе, а розвивається. Так ведеться кілька десятиліть підряд. Більш ніде на Виноградівщині не побачите стільки теплиць, як у нас, хоч тут і не найтепліше місце. Наше село — одна суцільна оранжерея.

— Висаджуємо насіння з Голландії або з Молдови, бо воно краще захищене від хвороб, високопродуктивне і має добру схожість, — продовжує Надія Андріївна. — В Україні дилери постачають усе, що просимо. Щоб правильно доглядати за рослинами, читаємо спеціальну літературу. З цим труднощів не виникає… 

У Великих Ком’ятах, а також у сусідньому з ними Заріччі Іршавського району не вирощують ранніх овочів хіба що зовсім відсталі від життя або відверті ледарі, яких  одиниці. У цих селах ранню городину вирощують близько півтори тисячі домогосподарств. Працю «домашніх» овочівників легкою не назвеш, проте, її результати безсумнівно підвищують добробут сільчан. Тут найкращі будинки, найошатніші подвір’я, майже повсюди стоять власні авто — легкові, а часто й вантажні.

Теплиці, теплиці, теплиці… Ними майже всуціль зайняті присадибні ділянки у селах Великі Ком’яти Виноградівського та Заріччя (частково Сільце) Іршавського районів. На щастя, снігопад їм не нашкодив, бо в другій половині березня, на відміну від більшості регіонів країни, його практично там не було. Якщо й випадало кілька сантиметрів «білої ковдри», то наступного дня й сліду від неї не залишалося.

Але і взимку, і в ці дні без обігріву не обходиться: опалюють теплиці не  дорогим газом, а дровами, тирсою, кукурудзяними качанами.

Розсаду, щоб добре розвивалася, зрошують і підживлюють без хімії. Як правило, в хід іде розведений  водою коров’як або курячий послід, який бризкають під корінь. Дехто вже й до крапельного зрошення дійшов.

Наразі зелені стебельця капусти, помідорів, перцю та інших рослин ще рано пересаджувати з парників у теплиці. На поле капусту «переселять», як завжди, 15—16 квітня. Уже в травні у продажу з’являться її качани. Перші помідори масово достигнуть на початку червня.

Збуватимуть вирощену ранню капусту на ринках області та за її межами. Сьогодні багато сімей у Великих Ком’ятах, сусідньому Заріччі володіють багатотонними вантажівками-рефрижераторами і на замовлення постачають ранню городину у будь-яку точку на карті країни. 

Заробітки не  дуже великі, бо й затрати чималі. Перший урожай капусти (після ранньої буває середня й пізня) продається дуже добре. Наступні дають незначні прибутки: пропозиція на ринку збільшується. З цієї причини спостерігається тенденція поступового зменшення рівня цін на всі види ранніх овочів.

 

Капуста з цієї теплиці невдовзі опиниться на столах українців. Фото автора

ПРЯМА МОВА

Юрій Лесьо, 
перший заступник начальника головного
управління агропромислового розвитку 
облдержадміністрації:

— Вирощування практично всього спектра овочевої продукції, у тому числі з раннім терміном дозрівання, — у традиціях закарпатців. Сприяє цьому клімат, що формується під впливом Атлантики, захищеність території від повітряних мас із півночі та сходу Головним Карпатським хребтом.

Торік в області зібрали 190,5 тисячі тонн ранніх овочів, або 70% від загального обсягу виробництва овочевої продукції. Очікується, що нині валовий збір становитиме 209 тисяч тонн (81 %).

Найбільшу питому вагу у виробництві ранніх овочів займає капуста — близько 40 %, удвічі менше за цю кількість збирають огірків і помідорів. Селяни вирощують і редиску, цибулю на перо, кріп та інші види.

Ранніми овочами займаються у Виноградівському, Іршавському, Ужгородському, Мукачівському, Берегівському та Хустському районах. В останньому з них цим займається підприємство «Іза-Бате» (с. Іза). Цілісний майновий комплекс успадкували від колишнього колгоспу і, що важливо, розвинули його. На 6 гектарах під склом отримують до 1,5 тис. тонн огірків. Реалізують їх починаючи з грудня минулого року. У цьому році вирощуватимуть і помідори.

Василь Бедзір, «Урядовий кур’єр»

04 квітня 2013р.

Теги: овочі, теплиці

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини