Інформація про гідрологічний режим на річках Закарпаття станом на 3 квітня

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10-ту годину 3 квітня 2013 рокувід Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.

Інформація про гідрологічний режим на річках Закарпаття станом на 3 квітня

Минулої доби по Закарпатській області відмічалась вдень тепла сонячна погода, вночі пройшли незначні дощі 1-12 мм.

На річках відмічається поступове стійке зниження рівнів води до -0,2-0,5 м на всіх притоках, на  річці Тиса в смт.Вилок зниження рівнів становить -2,1 м (паводкова хвиля просувається по угорській території).

В низинній частині Латориці та Тиси в м.Чоп відбувається підвищення рівня і формування максимального рівня паводку:

- на р.Латориці в м.Чоп  за добу підйом склав +0,36 м, утримується ІІІ ступінь протипаводкового захисту – вода на заплаві в межах міждамбового простору.

-на р.Тисі в м.Чоп за добу підйом склав +1,38 м, досягнуто ІІ ступінь протипаводкового захисту – вихід води на заплаву у міждамбовий простір.

Протягом доби очікується продовження опадів, на притоках та на Верхній Тисі очікується підвищення рівнів води на 0.1-0.4 м.

Очікуваний максимальний рівень р.Тиса – м.Чоп 3 квітня 1160 – 1200 см, утримання води на заплаві у міждамбовому просторі.

В зв’язку з формуванням максимального рівня паводкової хвилі в низинній частині Латориці продовжується перелив заплавної автодороги між селами Тисянка та Мал.Геївці Ужгородського району по довжині 200 м шаром до 30 см, рух автотранспорту припинено -організовано об’їзд.

За рахунок проведених Мукачівським МУВГ попереджувальних заходів (тампонажу шлюза та нарощенню гребеню дамби), а також у зв’язку зі зниженням рівнів,  переливу вод р.Стара в районі с.Зняцево Мукачівського району не відбулося, вода на  автодорогу Київ-Чоп не виходила, але в зв’язку з підйомом рівнів в р.Латориця та можливим підпором р.Стара проведені попереджувальні заходи залишаються актуальними.

На відкачці паводкового стоку працює 21 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. Ще 9 насосних станцій підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачано до 2,3 млн. м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 51,2 млн.м3. Пересувними насосними станціями за паводок перекачано 16800 м3 місцевого стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. У перед паводковий період проведено звільнення робочого об’єму водосховищ. Зараз відбувається акумуляція паводкового стоку, резерв рівнів до нормального підпертого горизонту (НПГ) становить до 1,0 м.Заакумульовано 13,2 млн.м3 паводкових вод. (Загальний об’єм акумуляції до НПГ 28 млн.м3 ). В зв’язку з поступовим зниженням рівня води у водоприймачах розпочато регулювання рівнів води – відкрито  на 2м3/с водовипуск 1 водосховища.

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків (встановлено цілодобове чергування, згідно схеми оповіщення повідомлено про загрозу розвитку паводкової ситуації), для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

В організації пропуску паводку задіяні 125 працівників водогосподарських організацій, підготовлено 7 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

Відповідно Регламентам та Положенням взаємодії по захисту від шкідливої дії вод в басейні р.Тиси із сусідніми державами – Румунією, Угорщиною, Словаччиною розробленим та затвердженим на рівні Уповноважених Урядів повністю забезпечується співпраця та взаємне інформування з сусідніми країнами по питанням безаварійного пропуску паводків на прикордонних ділянках рік і на випадок необхідності взаємної допомоги.

Про надзвичайні ситуації під час повені та вжиті заходи БУВР Тиси буде доповідати Кризовому Центру та  в обласну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, відповідно до діючих положень.

 

03 квітня 2013р.

Теги: водогосподарська, гідрологічний, паводок

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини