Нардепу Жеваго не вдалося заробити на закарпатськх наповнювачах для котячих туалетів

Минулого тижня стало відомо про припинення роботи Затисянського хімзаводу в Закарпатській області. Таким чином, насидженого місця на ринку гігієнічних наповнювачів для котячих туалетів позбулася група "Фінанси та Кредит" позафракційного депутата Верховної Ради Костянтина Жеваго.

Нардепу Жеваго не вдалося заробити на закарпатськх наповнювачах для котячих туалетів

 

Затисянський хімічний завод увійшов в орбіту Костянтина Жеваго ще в 2002 р. Тоді контрольний пакет акцій підприємства (60,6%) у Фонду держмайна викупила близька до нього компанія "Укренергозбут" за відносно невелику суму - близько 611 тис. грн.
 
За ці гроші пану Жеваго дістався "вхідний квиток" на новий для нього ринок порошку з бентонітової глини, який застосовується в будівництві та нафтогазовій промисловості.
 
Можливостей розвернутися на новому терені у покупця заводу було достатньо. Цьому сприяла наявність у хімзаводу власної сировинної бази (підприємство розробляло Горобковское родовище бентонітової глини з запасами на рівні 7,6 млн т). Однак вивести завод на більш-менш пристойні показники ні "Укренергозбуту", ні британській Mulready Ventures, яка прийшла йому на зміну в 2006 р. в ролі мажоритарного акціонера заводу (ця компанія також була близька до групи "Фінанси та Кредит"), не вдалося.
 
Завод, здатний виробляти близько 50 тис. т бентонітового порошку на рік, використовував свої потужності в кращому разі на третину і відставав від свого основного конкурента - розташованого в Черкаській області компанії "Дашуківські бентоніти". Це підприємство, що знаходилося під контролем корпорації "Астрон Україна" бізнесмена Юрія Кирилова, випускає більше 40 тис. т бентонітового порошку на рік.
 
У такій ситуації Затисянський хімзаводу довелося освоювати нові ринки. Пріоритет був відданий випуску гігієнічних наповнювачів для котячих туалетів на основі бентонітової глини. На цьому терені підприємство досить швидко розгорнулося, налагодивши співпрацю з київською компанією "Джі Пі С Пет". На її замовлення закарпатці стали виробляти наповнювачі під ТМ "Макс", а також співпрацювати з роздрібними мережами (Metro, Billa, "Велика Кишеня", "Сільпо"), випускаючи наповнювачі під їх власними ТМ.
 
Паралельно на Затисянський хімічному заводі почалася "тотальна газифікація": протягом 2005-2006 рр.. він перевів свої основні технологічні лінії та системи опалення на споживання природного газу. Прорахунок став очевидним вже в 2007 р., після того як ціни на газ в Україні стали стрімко зростати, а конкуренція на "котячому ринку" посилилася.
 
На лідируючі позиції вибралася Світловодська фірма "Торгресурс" місцевого бізнесмена Віктора Пелецького, що випускає продукцію під ТМ "Барс". Крім того, прикладу Затисянського хімзаводу послідували і його головні конкуренти - компанія "Дашуківські бентоніти", що почала виробництво гігієнічних наповнювачів, просуванням яких зайнялася афілійована з нею торгова фірма "Дашуківські бентоніти". Остання структура за рахунок нижчої собівартості зуміла відвоювати у закарпатців головного замовника - вже згадану компанію "Джі Пі С Пет".
 
Не витримуючи конкуренції, Затисянський хімзавод помітно зменшив оберти. Якщо в 2011 р. обсяги його реалізації склали близько 11,4 млн грн., то за підсумками 2012 р. вони скоротилися майже на 30% і склали трохи більше 8 млн грн. А цього року завод повністю зупинив виробництво через нерентабельність. І судячи з того, що в березні його постачальники почали атакувати підприємство в судах, вимагаючи повернення боргів і арешту рахунків, вже найближчим часом щодо Затисянського хімзаводу може бути порушено справу про банкрутство.

Вадим Стародубцев, "Ділова столиця"

03 квітня 2013р.

Теги: Затисянський, бентоніт, наповнювач

Коментарі

посекрету всему свету 2013-04-03 / 20:05:28
Затисянський завод придбавався "інвестором" тільки з однією метою -задавити можливого потенційного конкурента. Це ще велике диво, що він встояв цілих 10 років. Короче кажучи, реальний приклад злочинної приватизації в Україні.

раввин 2013-04-03 / 19:32:14
Я читал что Качура должен занять вакантную должность нач. управления экономики в Закарпатской ОГА когда развалит окончательно завод.

alex 2013-04-03 / 19:25:57
На очереди будет Турбогаз с проектом "литейный феномен Качура"

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини