На Закарпатті лише 10 місць придатні для водного відпочинку людей

Літній сезон в розпалі. На вулиці спекотно й народ масово тягнеться до водоймищ. Звісно, ніхто не заперечує, що вода – чудодійний засіб для оздоровлення організму. Це природно, що люди, доведені духотою до знемоги, масово шукають порятунку на воді. Проблема в іншому. Часто-густо під час такого відпочинку люди забувають про елементарні правила безпеки. Платити ж за таку легковажність доводиться різноманітними травмами, а інколи й власним життям.

На Закарпатті лише 10 місць придатні для водного відпочинку людейНе оминає сумна статистика й Закарпаття. Станом на дев’яте липня цього року закарпатська вода вже забрала життя 21 людини. І найбільше шокує, що серед цієї кількості - 4 дітей віком від 2 до 14 років. А попереду ще майже два місяці теплої пори й з огляду на минулорічні дані, коли на воді загинуло 117 осіб (серед яких 16 дітей), роботи в рятувальників ще вистачатиме.

- Перед нами, передусім, стоїть завдання попередження нещасних випадків на водних об`єктах, - розповідає перший заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області Володимир Бодак. Для цього робиться чимало. Однак, складається враження, що безпекою на водних об’єктах переймається лише обласна влада на пару з підрозділами МНС. Так, згідно з відповідним розпорядженням голови Закарпатської облдержадміністрації до початку літнього сезону райдержадміністрації, Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Хустський та Чопський міськвиконкоми мали створити комісії, які б визначили зони відпочинку й рибної ловлі, а головне - здійснили належний облік та паспортизацію місць масового відпочинку на воді. Вони ж повинні забезпечити роботу сезонних рятувальних постів, обладнати їх відповідними засобами надання першої медичної допомоги у місцях масового відпочинку, - наголошує Володимир Юрійович.

Про цей комплекс заходів говориться з року в рік. А реальна картина щодо облаштування зон відпочинку на воді, на жаль, роками залишається невтішною. На сьогоднішній день, за інформацією Закарпатського зведеного загону постійної готовності МНС України, за участю фахівців-водолазів проведено ретельне обстеження й видалено небезпечні предмети з дна підводної частини пляжів та паспортизовано в області лише десять зон масового відпочинку. Ці місця також мають й обладнані рятувальні пости. Найбільше таких (7) в Тячівському районі. Ще два маємо в Хустському та один в Берегівському районах. Про безпечність решти місць відпочинку можна судити лише на хлопський розум. А даремно. Адже саме на них відпочиває переважна більшість краян. І відповідно до загальноукраїнської статистики 7-11 відсотків усіх нещасних випадків на воді трапляється під час купання в необладнаних місцях. Так, скажімо, упродовж минулого року у Виноградівському районі загинуло 10 людей, а про те, щоб хоч одне місце обладнати для належного відпочинку на воді, місцева влада перейматися не хоче. А Міжгірська райдержадміністрація на 2007 рік визначила 10 місць масового відпочинку на водних об’єктах. От правда жодного з них так і не узаконила. Хоча й тут в минулому році втопилося троє людей. Мукачівська РДА для паспортизації визначила одне місце, однак і цього на даний момент не паспортизовано. Хоча в минулому році на Мукачівщині вода забрала життя 6 осіб. Усього ж впродовж минулого року найбільше утоплеників зареєстровано на території Хустського (14 людей), Тячівського (13) та Рахівського (8) районів.

Щоправда, в основному гинуть люди на воді через порушення правил поведінки та особисту необережність під час відпочинку на водоймищах. Отож нехтувати власною безпекою громадянам не варто. Приміром, у місцях масового відпочинку забороняється: стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього і у місцях, де невідомі глибина та стан дна; розпивати спиртні напої і купатись у нетверезому стані; організовувати у воді ігри, пов`язані із пірнанням та захватом тих, хто купається; забруднювати й засмічувати водойми та території пляжів; подавати обманні сигнали тривоги заради жарту; залишати без нагляду малолітніх дітей; використовувати для плавання автомобільні камери, надувні матраци, лежаки, дошки тощо; приводити із собою собак та інших тварин. Не варто випробовувати долю, купаючись у затоплених кар`єрах, каналах, озерах, пожежних водоймах, які не мають обладнаних пляжів сезонними рятувальними постами, не зареєстровані місцевою владою як місця масового відпочинку громадян біля води.

Пам’ятайте, що зневажливе ставлення до правил безпеки на воді може призвести до непоправного лиха.
Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
10 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини