«Дружба народів» на Закарпатті дала тріщину. Кому це вигідно?

На Закарпатті почастішали сутички між українцями й угорцями, однак багато хто вважає, що реальних підстав для них немає і напруженість створюють штучно

«Дружба народів» на Закарпатті дала тріщину. Кому це вигідно?

Хоч би хто в різні роки очолював Закарпатську область, всі керівники краю завжди стверджували одне: на Закарпатті немає й ніколи не буде міжетнічних сутичок. Всі національності, які там проживають, за століття сусідства звикли до співіснування і національна нетерпимість їм не притаманна.

Тим не менше, в останні роки неприємні випадки між українцями та найбільшою нацменшиною області – угорцями, почастішали й виникають регулярно. Це ще не привід говорити про міжнаціональні суперечності, однак тенденція починає насторожувати.

Ні – угорській символіці

Говорячи про мультикультурне Закарпаття, політики загалом не кривлять душею. Можливо, закарпатці й проявляють такий собі побутовий націоналізм, кепкуючи з сусідніх національностей чи приписуючи їм на словах якісь негативні риси, але за 22 роки Незалежності в області, де, згідно з переписом 2001 року, проживає понад 100 національностей, не було жодної серйозної міжнаціональної сутички.

На початку 1990-х, коли на Закарпатті час від часу ворогували між собою греко-католицька й православна релігійні громади, які не могли поділити між собою храми, а закарпатські русини активно заговорили про автономію чи навіть повне від’єднання Закарпаття, угорська меншина й українська більшість Закарпаття не мали одне до одного жодних претензій.

Нині ситуація змінилася і до того ж не на краще. 16 березня угорські, за ними закарпатські, а відтак і українські інтернет-ЗМІ поширили інформацію про те, що в Ужгороді близько 2,5 десятків молодиків напали на угорських туристів, серед яких були й діти. За повідомленнями сайтів, українці зірвали з туристів кокарди з угорською символікою, обзиваючи їх фашистами. Того самого дня в місті був скоєний ще один напад, цього разу на угорських студентів. Вони також залишилися без кокард та вислухали у свій бік образи.

Інцидент прогнозовано спричинив дипломатичний скандал. Генеральний консул Угорщини в Україні Йожеф Бочкаї висловив розчарування з приводу нападу на громадян Угорщини й звернувся до міліції з заявою про ці випадки. Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида попросив обласну прокуратуру провести розслідування інциденту й розшукати винних. У свою чергу, прокурор Анатолій Петруня пообіцяв, що «буде проведене неупереджене розслідування та вжиті заходи, щоби подібні випадки не повторилися».

Дві незалежності

Скандальні події припали на середину місяця аж ніяк не випадково. 15 березня є особливою датою як для закарпатців, так і для угорців. Перші відзначають річницю проголошення незалежності Карпатської України, яка проіснувала всього кілька днів. Наступного дня, 16 березня, угорські регулярні війська розбили захисників Карпатської України на Красному полі. За різними даними, під час цього бою загинуло близько 230 українців.

Цього дня 1848 року в Угорщині розпочалося повстання, яке переросло в демократичну революцію за незалежність країни від імперії Габсбургів. Тоді ж закарпатські угорці традиційно влаштовують урочистості в Ужгороді та інших містах Закарпаття, чим давно вже підігрівають роздратування в українських націоналістичних сил. Тож не дивно, що практично відразу, як стало відомо про інцидент 16 березня, в нападі звинуватили активістів ВО «Свобода». Партія обвинувачення відкинула, проте не заперечувала, що угорські урочистості у ці дні їй не до вподоби.

«Наголошуємо, що марші Ужгородом осіб із угорськими кокардами у дні, коли українці відзначають 74-ту річницю проголошення Карпатської України та вшановують пам'ять загиблих січовиків, які поклали голови в обороні молодої держави під час її окупації угорськими військами, є цілеспрямованою провокацією та неповагою до української громади», – заявила «Свобода».

«Угорці розуміють, що «Свобода» – це єдина сила, здатна протистояти їхнім планам, тому влаштовують різноманітні провокації. Зокрема, звинуватили нас у нападі на своїх туристів. Про те, що до інциденту причетна наша партія, заявили угорські та закарпатські ЗМІ. Хоча жодних доказів наведено не було, – заявив в коментарі Тиждень.ua лідер закарпатських свободівців Олег Куцин. – Крім того, 16 березня ми здійснили офіційну ходу в місті Береговому. Наперед попросили дозвіл на акцію, й місцева влада надала його, не маючи жодних заперечень. Ми пройшли ходою та провели молебень. Після цього в місті розпочалося цькування прихильників «Свободи», а священику, який провів молебень, погрожують. Все це ми без реакції не залишимо. Наразі збираємо необхідні факти і маємо намір подати до суду на видання, які поширили про нас недостовірну інформацію з вимогою спростувати її».

На жаль, ми не зуміли зв’язатися з місцевими лідерами угорців, щоб взяти у них коментар з приводу інциденту. Найімовірніше, їхня позиція не відрізняється від наведеної вище Йожефа Бочкаї.

Суперечливий перевал

Нинішній конфлікт став не першим між угорцями й активістами українських націоналістичних сил, насамперед «Свободи», Хоча до рукоприкладства раніше й не доходило. І щоразу обидві сторони звинувачували одна одну в провокаціях. Зокрема, 2009 року протягом тижня напередодні річниці Угорської революції хтось тричі намагався пошкодити пам’ятник національному поету Угорщини Шандору Петефі в центрі Ужгорода, А напередодні, 15 березня, облив його фарбою. За деякий час,15 квітня 2011-го, в цього ж монумента відламали шаблю. В обох випадках винуватців вандалізму знайдено не було, однак представники Угорщини сприйняли такі акти як прояви національної нетерпимості.

Кілька сутичок трапилося на Верецькому перевалі (межа Закарпатської та Львівської областей) після того, як там був встановлений пам’ятник на честь 1100-річчя переходу угорських племен через Карпати. Натомість націоналістичні сили встановлення пам’ятки розцінили як образу пам’яті січових стрільців, які були розстріляні польськими військовими на перевалі у травні 1939 року.

Тож у відповідь монумент почали регулярно паплюжити. Його вкривали написами: «Тут Україна», «Смерть мадярам», заливали фарбою різних кольорів. У 2011-му спробували підпалити, попри те, що він кам’яний. За підозрою в підпалі правоохоронці тоді затримали Олега Куцина, його заступника Руслана Поливку та керівника ужгородської міської організації партії Томаша Лелекача. Підозрюваних випустили за два дні. Згодом Воловецький районний суд визнав винним у підпалі Поливку, однак Закарпатський апеляційний суд рішення скасував. Фактично винуватців у підпалі так і не було встановлено й покарано.

Не проти час від часу нагнітати ситуацію й закарпатські угорці. З останнього – «мовчазний мітинг» проти «антиугорської влади» на початку березня в Чопі. Кілька сотень місцевих угорців зібралися перед стінами міськвиконкому. Вони виконували угорський гімн, а містом їздили автомобілі з прапорами Угорщини. Приводом для мітингу стала відмова міської влади надати товариству угорської культури Закарпаття у Чопі сесійну залу міськради для проведення звітної конференції. Окрім інших на мітингу виступив лідер однієї з угорських партій КМКС, депутат Закарпатської облради Міклош Ковач, який назвав дії влади «ганебними й безпрецедентними» та «такими, що порушують права місцевих корінних народів в угорському місті».

Штучний конфлікт?

«Ми бачимо, що Угорщина веде антиукраїнську діяльність на території Закарпаття. Зокрема, підтримує русинський сепаратизм, встановлює на українській землі пам’ятники, які паплюжать честь українців, вивішує прапори Угорщини, лобіює введення угорської як другої державної, користуючись законом Колесніченка – Ківалова. Ми вважаємо, що це недружні кроки з боку 5-ї колони, яка виникла на Закарпатті. Тому робимо кроки у відповідь, щоб не допустити цього», – говорить Олег Куцин.

На думку ужгородського політолога Віктора Пащенка, насправді жодного конфлікту між угорцями й українцями в області немає, натомість його намагаються роздмухати штучно.

«Якщо порівнювати ситуацію на Закарпатті з кримською, то у нас абсолютно толерантне співіснування різних національностей. В Криму для сутичок між татарами й етнічними росіянами є об’єктивні підстави, зокрема земельне питання, – пояснює політолог. – Об’єктивного підґрунтя для національних конфліктів на Закарпатті просто немає – угорцям та українцям тут ділити нічого. Я б сказав, що тут протистояння провокують не закарпатці, хоча вони й беруть у ньому участь. Однак закарпатські угорці в цьому питанні отримують підтримку з Угорщини, а місцеві націоналісти – з Галичини.

З одного боку, це прагнення націоналістичних сил постійно привертати до себе увагу. Оскільки циганів чи росіян у нас мало, то вчепилися за угорців. Останні ж мають власну історію націоналізму, яка активізувалася з приходом до влади в Угорщині праворадикальної партії «Йоббік». Увага до них серед населення не перевищує й кількох відсотків, тому постійно треба збуджувати інформаційний простір скандалами.

На мою думку, угорсько-український конфлікт рівнем не вищий, ніж розборки між хлопцями у сільському клубі. Однак якщо на бійку в клубі ніхто навіть уваги не звертає, то тут підключають консульства, кричать про нетерпимість і намагаються гратися в політику».

 

27 березня 2013р.

Теги: угорський, національний, Свобода, Йоббік

Коментарі

толя 2013-04-02 / 20:59:58
того йобіка на червоне поле козла і втопити як вони топили наших дідів

свобода 2013-04-02 / 18:56:06
Якщо скандали організовує Jobbik, то як це може бути вигідно "Свободі"?

Ужгородка 2013-04-02 / 18:48:06
На запитання Дружба народів на Закарпатті дала тріщину і кому це вигідноє відповідь:партії Свободі.Чому це їм вигідно а це вже від них треба питати.

Це я 2013-04-01 / 23:11:35
"573 2013-04-01 / 17:03:12
До 537 - а хто такі словяни - якого вони походження?
На час приходу мадяр туй уже було 16 церков і Грушівський монастир. Наші землі входили до Великоморавського князівства - подиви історію Чехії, Словаччини..."

Znachity vy je ukrajinci, chy mozhe chehy, slovaky abo moravany? Chy to je sinonymy?

573 2013-04-01 / 17:03:12
До 537 - а хто такі словяни - якого вони походження?
На час приходу мадяр туй уже було 16 церков і Грушівський монастир. Наші землі входили до Великоморавського князівства - подиви історію Чехії, Словаччини...

537 2013-03-31 / 19:21:01
Марко Стверджуєш що на нинішньому Закарпатті проживали словяни вони православні чи знаєш із десяток православних церков яким сьогодні 400 і більше років?

Гліг 2013-03-31 / 12:58:42
До 588.Я раджу Тягнибокові послати Ковача Бейло у йоббік, і європейський національний рух де цей йоббік, якесь цабе.А цей мадяр йоббік, коли проходив марш в Берегові, то нехай би непобоявся і притягнув би свою товсту сраку, і почув які гасла лунали.І не переказував і не придумовував несінітниць. Памятай чужинець тут господар Українець! Закарпаття Українська земля!

Тягнийоббік 2013-03-30 / 23:12:42
стаття члена Сокола, яка каменя на камені не залишає на брехні угорців про побиття повністю передрукована у виданні, що поширювало цю провокаційну чутку. напевно, не хочеться їм до суду. те саме буде і про берегівський марш, бо все це тільки вигадки слабкодухих мадярів.

цікавий 2013-03-30 / 22:53:42
до Олега з Берегова, можливо, Баклажанного розливу.
я був учнем Вовкуновича ще у 84 році в СПТУ 11,нормальний був мештер, возив нас в Астрахань і по Волзі,то про які "ті 10 років в Берегові". І я з села, і вся українська нація має сільське коріння. Майже, всі знамениті українці народилися в селі, а великими стали в місті. може, то і про Василя Васильовича

Zoltán 2013-03-29 / 12:11:18


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


588 2013-03-29 / 11:50:03
Угорський «Йоббік» звернувся до ВО «Свобода»

Ковач Бейло, депутат Європейського Парламенту від партії «Йоббік» у відкритому листі звертається до Олега Тягнибока, лідера партії ВО «Свобода» з приводу спрямованого проти угорців недавнього інциденту в Ужгороді.
Шановний Пане Голова!
З глибоким обуренням я дізнався про те, що ваша партія організовує марші та насильницькі акції в Ужгороді та Берегові проти угорської спільноти.
У Берегові лукавим чином, пізно ввечері групами проходили містом, ображаючи угорців, викрикуючи грубі та підбурюючі антиугорські вислови. В тому числі разом вигукували: «Угорці свині!», «Угорці, геть з Закарпаття!», «Смерть на мадярів!»
Неприйнятним є, що члени партії «Свобода» відчувають таку глибоку та невблаганну ненависть до закарпатської угорської спільноти. Вони прагнуть вигнати таку спільноту, яка складається не з позбавлених коріння іммігрантів, а з населення заснованих нашими предками тисячу років тому закарпатських сіл і міст. Вони намагаються виставити у ролі ворога України таку національну меншину, члени якої проживають не за рахунок матеріальних допомог та дотацій, а переважна більшість якої займається землеробством, вирощує пшеницю, м'ясо, молоко, овочі та фрукти, які потрапляють на столи українських сімей. Їм непримиренно заважає присутність такої спільноти, члени якої не займають ані економічні, ані політичні ключові позиції, тому не несуть ніяку відповідальність за розкрадання державного майна, за присутню на всіх рівнях корупцію, за труднощі економіки.
Вони обвинувачують шовінізмом, сепаратизмом таку спільноту, яка ніколи не виступала проти легітимності, територіальної цілісності української держави; таку спільноту, яка підтримує братерські зв’язки, більше того, вже століттями має спільну історичну долю з закарпатською українською та русинською спільнотою. Разом воювали проти турків, кримських татар, Габсбургів, сталіністів. В наші дні живуть, працюють поруч один з одним, утворюються змішані сім’ї.
Значить «Свобода» ненавидить закарпатських угорців тільки тому, що вони бажають жити на своїй старовинній рідній землі, серед своїх історичних пам’яток, бажають працювати, жити в мирі та зберегти свою етнічність, плекаючи свою матеріальну та духовну культурну спадщину. Тому й вигукують: «Геть угорці з Закарпаття»?
Як депутат Європейського Парламенту, я протестую проти того, що ваші прихильники, забувши про людяність, 16 березня 2013 року кілька разів нападали на угорських дітей, заподіяли тілесні та душевні насильницькі дії, принижуючи їх людську та моральну гідність тільки тому, що вони угорці!
В світлі цього є ще більше неприйнятним, що в демократичній європейській країні гарантовані українською конституцією права на збереження власної культури, рідної мови, права залишатися на рідній землі, більше того, права на життя корінної національної спільноти, яка не є заселеною, чужою спільнотою, що напросилася в країну та наживається на ній; ці права були поставлені під сумнів парламентською партією, яка в свою чергу проголошує зближення до Європейського Союзу, євроінтеграцію.
Такі прояви непристойні легітимним організаціям або чесним людям. Тому ті, котрі будучи учасниками свободівського маршу, принижали проживаючих тут угорців, бо останні пробують жити на своїй рідній землі, вони забули про людську гідність, осліплені брехнями та безмежною ненавистю. Їхні прояви засвідчують повну безкультурність та відмову від основоположних людських та християнських цінностей.
Таким угрупуванням нема чого шукати в парламенті демократичної країни, в Європі та в християнському світі.
Цей відкритий лист я прагнув передати Вам особисто 3 квітня 2013 року в Києві в будинку Верховної Ради, проте сьогодні мене повідомили про те, що делегація Європейського Парламенту не поїде на заплановане засідання, оскільки ваш Парламент з часу виборів у жовтні 2012 року не зміг виставити Міжпарламентську Комісію з української сторони. Поведінка вашої парламентської фракції зводиться до насильства, грубих сварок, бійок між депутатськими групами.
А як віце-президент та казначей Альянсу європейських національних рухів, я повідомляю Вам, що ми припиняємо ваш статус спостерігача і в подальшому ні в якій формі не бажаємо співпрацювати з організацією, яку Ви представляєте.
Ковач Бейло
Депутат ЄП

Угорець із Берегова 2013-03-29 / 11:38:17
"лобіює введення угорської як другої державної" - раджу Куціну ще повчитись трохи. Це ж смішно. Якби на всій території України жили угорці, тоді угорська могла б стати державною. А так вона хіба що регіональною може бути. Регіональна або офіційна і державна - це зовсім різні поняття.

Istvan 2013-03-29 / 10:23:33
К Марко: Петефи сам открестился от своих словянских предков. А что там с Бартоком, и с Болгарией? Не понял...

Zabuv_nik 2013-03-29 / 09:36:26
На мою думку стаття об'єктивна, але потрібно її прочитати разом із інтерв'ю з Міклошом Ковачем. Ну хоча б для того, щоб деякі коментатори порозуміли різницю між КМКС та УДСУ.
Пан Марко і гуцул - читайте уважно, бажано із словником:)
Вибачте за помилки, але тільки недавно почав вивчати українську.

Слов’янин 2013-03-28 / 23:34:55
Як легко і просто парою публікацій уводити громадську думку в сторону. Чубляться між собою українці, мадяри, русини, росіяни, а також голубі з помаранчевими... А різноманітні Ахметови, Пінчуки, Коломойські, Рабіновичі щороку подвоюють свої мільярдні статки... А ви, гої, і далі гризіться між собою...

Це я 2013-03-28 / 23:18:45
Де то таке гуцул вичитав, що КМКС за ПР? Чи взагали статтю не читав?

гуцул 2013-03-28 / 21:25:33
сама велика помилка Угорських Партій в тому що вони відкрито на чолі з Гойдошем шо став від Ригго анналів нардепом підтримали Партію Влади !!!!!!!!!Враховуючи ту ненависть в суспільстві що зростає проти цих "Пакращателів",після падіння влади Риггів у угорських партій почнуться важкі часи!!!На превеликий жаль цей недолугий і необачний шлях Підтримки влади з боку Партій КМКС і ДПУУ влади і протиставляння всьому Народу є дскридитацією всього угорського населення!!!!Підкреслюю На жаль!!І чим дальше і більше буде протистояння народу і Влади тим більше в Суспільсьві буде ненависть і до Угорців як ярих Поплічників влади Голубих!!

Марко 2013-03-28 / 17:00:40
Панові ЦЕ-Я: за Петефі та Бартока мадяри мають дякувати слов"янській крові, а не проливати її, як це вони робили століттями,(достатньо нагадати хоча б знищення Карпатської України та окупацію великої України у ІІ світовій війні, за що Угорщина ще й досі не вибачилася). бо кров- то не просто рідина. Завдяки їй слов"янський дух проявився в поезії Петефі і збагатив вашу літературу.
Подивіться навколо: мадяри з усіма сваряться (Румунія, Словаччина, Болгарія і т.д.) Може, час заспокоїтися? Пора перестати діяти проти України, підтримуючи партію реґіонів (див. результати виборів).

тарас 2013-03-28 / 14:47:50
1991-цЕЙ УГОРСЬКИЙ премєр сволотою

1991 2013-03-28 / 14:38:18
«Ми, угорці, бачимо Україну як потужного сусіда, з яким нам пощастило», - сказав угорський Прем’єр.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини