Закарпаття: Куди йдуть державні тисячі й мільйони?

Влада не любить казати, на що витрачаються кошти платників податків

Закарпаття: Куди йдуть державні тисячі й мільйони?

Скільки чиновники заплатили за бензин, витратили на придбання речей чи комунальні та інші послуги? Зазвичай на такі питання відповідають украй неохоче. І це попри те, що інформація повинна бути апріорі відкритою, адже це гроші з наших податків.

Де схована інформація?

Управління праці й соціального захисту населення Рахівської райдержадміністрації цього року заплатить цілий мільйон та ще й 100 тисяч гривень «Укрпошті». Чи згадується про це десь у ЗМІ? Зовсім ні – соцпрацівники Рахівщини не поінформували громадськість, чому саме послуги поштовиків коштують аж так дорого. Якщо мільйон 100 тисяч гривень розділити на 365 днів року, то виходить, що в рахівському управлінні соцзахисту зібралися щодня, без вихідних, відправляти кудись пошту на 3 тисячі 13 гривень.

Сума таки захмарна, втім – реальна. Інтернет-видання «Наші гроші», котре спеціалізується на висвітлені питань держзакупівель, дослідило: за перші 2 місяці цього року вже проведено тендерів на понад 66 мільярдів гривень. Це означає: щодня в нашій країні державні структури купують товарів і послуг на мільярд.
Проте пересічній людині, яка платить податки, про такі закупівлі майже нічого невідомо.

Організація «Transparency International в Україні» промоніторила сайти місцевих рад і органів виконавчої влади. Дослідження показали: більшість узагалі не ділиться інформацією, що купують за державні гроші. А ті, що таки публікують, інколи роблять це так, аби звичайна людина ні в чому не розібралася.

У статті 10 Закону України «Про здійснення державних закупівель» ідеться: інформація про закупівлі «може додатково оприлюднюватися  на  вибір  замовника  в  інших засобах масової інформації, на веб-сайтах замовника (у разі наявності) або веб-сайтах  відповідних   органів   влади,   органів   місцевого самоврядування». Очевидно, це і є шпаринкою для тих, хто приховує інформацію: «може оприлюднюватися» й «обов’язково оприлюднюється» – дві великі різниці.

Відомості – шматочками

На сайті Закарпатської обласної державної адміністрації розділ про закупівлі «зашифрований»: спочатку треба зайти у віконечко «Економіка. Бізнес. Інвестиції», а вже тоді можна побачити саму інформацію. Плану закупівель на 2013 рік в цілому на 5 березня на сайті ще не оприлюднили. Є лише інформація, що обласна філармонія має купити газ за 406 680 гривень. Скільки кубів – не уточнюється.

А ще є документ, котрий повідомляє: 2013-го управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обл­держадміністрації запланувало витратити 700 тисяч гривень на друк книг і періодики та їх розповсюдження. Як потенційним друкарням узяти участь у тендері і коли – ні слова. Так само невідомо, як потенційним продавцям податися на конкурс від Автотранспортного підприємства ОДА – про те, що воно збирається купити палива на рік, інформація є, а от на яких умовах і скільки – не згадується.

Які товари й послуги Закарпатська облдержадміністрація купила минулого року, конкретики  теж немає. Лише суха статистика: проведено 527 закупівель, на які витрачено майже 582 мільйони гривень.

На веб-сторінці Ужгородської міської ради інформація про закупівлі міститься в розділі «Аукціони, тендери, конкурси». Що саме хоче купити міська рада цього року, там ідеться. А от за скільки, не згадано. Біля рядка «Очікувана вартість предмету закупівель» – суцільний пробіл. Відтак ужгородцям невідомо, скільки мерія платить за газ, електроенергію, придбання ліків для медустанов, будівництво й реконструкцію приміщень тощо. Немає відомостей і про закупівлі харчів для шкіл.
Між тим, лише з «Вісника держзакупівель» відомо, що, наприклад, Ужгородська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 3 перерахує за гаряче харчування майже 17 тисяч гривень підприємцю Грицищук. А ще на сайті міськради, як і на веб-ресурсі облдержадміністрації, нема інформації, коли саме й на яких умовах підприємцям можна взяти участь у конкурсі закупівель.

Мільйони – на воду, тисячі – на їжу

Кому ж таки дуже хочеться знати, що купується за бюджетні кошти, можна звернутися до згаданого «Вісника державних закупівель». У цьому виданні, на відміну від інших ЗМІ, замовники закупівель про свої плани мусять інформувати обов’язково. Отож з електронної версії «Вісника» знаємо, що в січні 2013-го на Закарпатті вже запланували угоди на тисячі й навіть мільйони гривень.
Зокрема, Ужгородський національний університет має заплатити міському «Водоканалу» за водопостачання, водовідведення, відведення дощових та снігових стоків 2 мільйони 128 тисяч гривень. А за електрику на рахунок ПАТ «Закарпаття­обленерго» головний виш краю намітив переказати цього року ще більше – 5 мільйонів 220 тисяч. Жодної інформації про це на сайті університету немає, як і про  сам конкурс.

Підприємство «Закарпатський облавтодор», котре відповідає за ремонт шляхів області, – планує придбати нову техніку. Зокрема, землерийну машину за 635 тисяч гривень, 2 сміттєвози – за 896 тисяч, 2 піскорозкидачі – за 412 тисяч та ще 3 піскорозкидачі за 755 тисяч. Про річний план закупівель цієї служби на Закарпатті інформації на офіційному сайті «Укравтодору» на 5 березня ще не оприлюднили.
До слова, свої претензії до дорожників нещодавно висловила прокуратура: правоохоронці встановили, що з квітня 2010-го до червня 2012-го ДП «Закарпатський облавтодор» купував товари й послуги поза процедурами порядку закупівель на майже 27 мільйонів гривень. А фінінспекція виявила, що в «Закарпатському облавтодорі» завищили вартість робіт аж на 607 тисяч гривень від реальної ринкової ціни.

На сайті Закарпатської облдержадміністрації немає інформації про закупівлі, що проводять структури Департаменту соціального захисту населення. Між тим, з «Вісника державних закупівель», наприклад, відомо, що Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат (Перечинський район) зібрався купити у ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» 7 760 кілограмів сиру за 244 720 гривень. Виноградівський геріатричний пансіонат планує переказати майже 133 тисячі гривень за салати й мариновані овочі і 380 з половиною тисяч – за рибну продукцію підприємцеві Копчі. За сир установа заплатить 105 тисяч грн підприємцю Феєру. За постачання до закладу хлібобулочних виробів підприємець Костик повинен отримати майже 227 тисяч.

Відділ освіти та у справах національностей Ужгородської райдержадміністрації зібрався купити майже 34 тисячі літрів різних видів пального за 344 з половиною тисячі гривень у ТОВ «Веста Сервіс». За нашими підрахунками, ціна відповідає ринковій. Цей же відділ Ужгородської РДА за хлібобулочні вироби у школах району перекаже приватному підприємцю Гировичу 217 тисяч.

В облдерж­адміністрації хотіли об’їхати екватор

Видання «Наші гроші» проаналізувало найбільш резонансні придбання на Закарпатті минулого року. Серед них – купівля держпідприємством «Мукачівське лісове господарство» бездоріжника «Hyundai» за 267 тис грн. Це одна з найдорожчих версій авто.

Торік у березні Закарпатська ОДА уклала угоду на 400 тисяч гривень з власним автотранспортним підприємством. «Наші гроші» порахували: ціна проїзду від переможця склала 71 копійку за кілометр, таким чином на 400 тисяч гривень можна наїздити 560 тисяч км – це 14 разів проїхатися екватором.

А ДП «Закарпатський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» зекономило: у квітні там примудрилися придбати мікроавтобус «Volkswagen T5» за... 130 гривень.

Управління капітального будівництва Закарпатської обл­держадміністрації минулого літа уклало угоду на будівництво туберкульозної лікарні в селі Нижня Апша до кінця 2015-го за 21,17 млн грн. У тендері брали участь 4 компанії. Дві з них пропонували виконати роботи дешевше за переможця, однак ці заявки через різні причини відхилили.

Отже, як бачимо, керівники державних і муніципальних закладів – тих, що мають власні сайти, не дуже поспішають інформувати, що, за скільки й у кого купують за бюджетні гроші. Це, звісно ж, не може не наштовхувати на думки про корупційну ланку у сфері державних закупівель. Тим паче, що інформацію, коли вони проводяться, від нас також приховують.

Ярослав Гулан

 

18 березня 2013р.

Теги: бюджет, кошти, закупівля

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини