В Ужгороді почав працювати міжнародний освітній консорціум (ВІДЕО)

В Ужгороді запрацював міжнародний освітній консорціум. Він стане частиною міжнародного проекту «Європейська школа обміну досвідом».

Мета консорціуму – залучити освітні заклади прикордонних областей до міжнародної співпраці, відкрити своєрідне «вікно», яке дозволить школярам не тільки познайомитися з традиціями й освітою в інших країнах, а й розповісти світу про українські традиції.

На сьогодні учасниками консорціуму стали освітні установи Закарпаття, Івано-Франківщини, Словаччини, Угорщини, Румунії, Великобританії та Туреччини. В Ужгороді консорціум представили директори навчальних закладів Закарпаття та Івано-Франківська, а також представники угорської сторони, які з 2010 року співпрацюють у рамках «Європейської школи обміну досвідом».

Цей проект  дав можливість українським школярам зустрітися і поспілкуватися зі своїми ровесниками з інших країн, відвідати міжнаціональні табори та побачити освітній процес за кордоном. На базі кожної школи та організації діє індивідуальний проект міжнародної співпраці, як от «Школа дипломатії», «Школа толерантності», «Європейська школа» тощо. Консорціум покликаний об’єднати потенціал зацікавлених учнів в отриманні додаткової освіти через впровадження тренінгових програм.

Міжнародний проект “Європейська школа обміну досвідом” - це своєрідна платформа для забезпечення стійкої співпраці між освітніми установами в прикордонних регіонах України, Словаччини, Угорщини та Румунії. Проект виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу. До участі у проекті залучені молоді вчителі та учні, керівники освітніх установ, громадських організацій.

Вікторія Сабо, День

13 березня 2013р.

Теги: освіта, школярі, прикордонний

Коментарі

Захар Правдин 2013-03-23 / 12:46:51
Всі ці «покращення» у ЗОШ №5 м.Ужгорода впроваджуються за рахунок батьків, які бажають зробити щось корисне для своїх дітей, але не розуміють, що витрачають кошти на кишеню керівництва школи.
Одна із останніх забавок директора школи – дворічний проект «Європейська школа», що виконується з січня 2011 року, за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЗОШ № 5 м.Ужгорода отримала на виконання цього проекту більш як 500 тис. Євро та згідно контракту, мала надати кошти українським та закордонним партнерам для спільної реалізації завдань цього проекту. Партнерами ужгородської школи є: Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 м. Івано-Франківська з поглибленим навчанням німецької мови, ГО «Центр Європейських Ініціатив» (Закарпатська область, Україна), Асоціація регіонального розвитку «КІУТ» (Саболч-Сатмар Берег область, Угорщина), Середня технічна школа у м. Сніна (Пряшівський край, Словаччина), а також Агентство енергетики у Марамуреші «AMEMM» (м.Байя Маре, повіт Марамуреш, Румунія). Пройшло більше двох років, але партнери так і не доотримали більш як 20 тис. Євро із першого траншу коштів, що були надані Європейським Союзом. Дирекція ЗОШ № 5 м.Ужгорода здійснила нецільових витрат європейських коштів (але згідно чинного законодавства гроші нараховані на рахунки бюджетних установ, є державними) рівно на таку суму, скільки повинна надати своїм партнерам у другому транші. Незважаючи на підписаний міжнародний контракт, його умови не виконуються, а гроші до партнерів не доходять. Вирішення даного питання можливе лише у судовому порядку і напевно із ужгородського міського бюджету буде повернено гроші партнерським організаціям або, як результат не виконаного міжнародного контракту повернуто до Європейського Союзу. Чи вистачить грошей при таких перспективах, із міського бюджету, на зарплати іншим бюджетнікам і вчителям міста? За такі дії мав би відповідати і головний бенефіціар Закарпатської області – Закарпатська обласна державна адміністрація, в особі заступника голови пан Володимир Приходько, що відповідатиме за цільове використання європейських коштів в області.
Команду «покращувальників» із ЗОШ № 5 м. Ужгорода, не турбують питання виконання міжнародного контракту та імідж України перед європейським співтовариством, а про відповідальність за нецільове використання бюджетних коштів вони напевно і не чули. Створивши команду із своїх заступників і приватних підприємців, директор школи, «Заслужений вчитель України» у номінації «Вчитель математики», із привласної йому легкістю перекидає кошти на потреби, які не відповідають завданням проекту, умовам трудового кодексу та прозорій податковій звітності. Використовуючи 20-річний досвід директора школи, який більшість із своїх ініціатив здійснені за рахунок батьківських грошей, пан директор вирішив, що прийшов час збирати гроші і з дітей. Для цього дуже вчасно було зареєстровано в Ужгородському міськвиконкомі, громадську організацію під назвою «Європейська школа», що на погляд європейських донорів виглядало б, як продовженням ідей проекту через діяльність інституції, створеної як результат тривалої міжнародної співпраці між українськими, словацькими, угорськими та румунськими партнерами. Довго не вигадуючи, призначив директором новоствореної організації свого проектного помічника «ударівця», одного із співорганізаторів дитячих та молодіжних забавок у нічних клубах Ужгорода під чарівною назвою «Бабалу», Бориса Чернявського. Знаючи, що у рамках виконання проекту необхідно проводити безкоштовні тренінги для дітей, недовго подумав та почав збирати по 500 гривень із кожної дитини за роботу тренерів, на оренду класу власної школи, тощо. А щоб не залучати додаткову бухгалтерію та не сплачувати податки, проводив всі отримані кошти через фізичну особу приватного підприємця Бориса Чернявського, який на цей час вже отримував «тяжко» зароблені кошти у якості менеджера у проекті та зарплату із бюджету самої школи.
Питання обирання дітей та їх батьків поставлено на постійну «творчу» основу. Під керівництвом заступниці із виховної роботи Марії Симкович, сформовано групу тренерів із числа вчителів школи (яким за роботу «у конверті» платив Борис Чернявський) та дві групи дітей різного віку, виділено окремий клас у самій школі. Із понеділка по п’ятницю (у деякі дні і у суботу) у дві зміни відбуваються тренінги із лідерства, школи виживання, іноземних мов та інші «корисні» заняття. При цьому, вчителі відпрацьовуючи від однієї до півтори ставки у школі, працюють по вісім годин у міжнародному проекті «Європейська школа обміну досвідом», а ще і по чотири години на лавах громадської організації «Європейська школа».
Дійсно, «титанічна» праця так званих громадських діячів, які працюють на громадсько-приватних засадах, за власними методиками, укладаючи у дитячі голови ні ким не контрольовані думки і нав’язуючи власні погляди на такі речі, як громадська діяльність, життя у суспільстві де мають панувати закон, порядність, повага до старших людей та інші людські цінності. «Громадський діяч» Борис Чернявський із своєю «колегою», громадською подругою Марією Симкович та ще із двома молодими недосвідченими вчительками, настільки опанували власні «методики» керування дитячою свідомістю, що прийняли до громадської організації неповнолітніх дітей із мовчазної згодою голови «Європейської школи» Петра Кіндюха та без погодження із іншими засновниками організації. А для повної безконтрольованості своєї громадсько-приватної діяльності, за різними причинами було обмежено доступ дітей, та дорослих (у тому числі і співзасновників ГО «Європейська школа»), які наполягали на прозорій діяльності громадської організації та виконання її статутних цілей і завдань міжнародного проекту.

Антон 2013-03-13 / 19:24:00
Это они учат наших брать с родителей деньги, практически за все.
Это они учат наших не брать молодых учителей на работу, работают одни пенсионеры, того и гляди, кто то загнется на уроке.
Это они превратили мастерские и столовые в коммерческие подразделения директора.
Библиотеки компьютерные классы и прочее не для учебы, а для пополнения средств руководства.
Школа превратилась в проходной двор.

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини