В Ужгороді стартувала поетична весна (ФОТО, ВІДЕО)

9 березня, в Ужгороді, у теплій затишній атмосфері арт-кафе зібралися поціновувачі мистецтва. Саме таким чином присутні вирішили розпочати весняний сезон та поділитися енергією, якою насичена творчість кожного з них.

В Ужгороді стартувала поетична весна (ФОТО, ВІДЕО)

Уже не вперше  молоді ужгородські поети і письменники збираються разом на творчі вечори, але вперше це відбулося у нещодавно відкритому «Bürger Art-Cafe», завдяки організаторам Дмитру Крестьянінову та Марії Черничко, а також багатьом творчим особистостям, які кожен раз вкладають частинку своєї душі в подібні заходи.

Пробудження проекту «АРТ весна» розпочалося з об’єднання літератури і музики — цього разу до проекту долучилася талановита чарівна Юліанна Хоменко, яка виконала музичні твори на скрипці та електронному фортепіано.

Сьогодні на зустрічі можна було почути твори талановитої молоді Ужгорода, які в переважній більшості розкривали тематику інтимної лірики. Оксана Крьока, Віктор Опаленик, Валентин Кузан, Юліана Хоменко, Ольга Мацо, Віталіна Коваль, Томаш Деяк, Торі Ром, Борис Сулим, Марічка Черничко — саме вони сьогодні представили свою творчість ужгородцям.

Борис Сулим — гість із прекрасного міста Лева, автор поетичних збірок «Місто Любові» (2004) та «Відлуння і Тіні»(2008). Його твори перекладено німецькою, англійською, французською, польською та італійською мовами.

Організатор проекту — Марічка Черничко — розповіла про те, яким саме чином вона познайомилася з присутнім сьогодні гостем зі Львова Борисом Сулимом:

Познайомилася я із цим талановитим молодим чоловіком не на літературних читаннях і навіть не в театрі. Минулого літа ми з моїм хлопцем їздили до Угорщини, а поверталися автостопом. Борис якраз повертався з Відня. Ми проговорили з ним всю дорогу до Ужгорода. І вирішили: наша дружба лише розпочинається.

Свіжим поглядом на соціальні питання вирізнився Віктор Опаленик, який є співзасновником літературного об’єднання «Хербст». Про свою творчість він каже так:

Мені хотілося робити щось важливе, а я незнав що. І якось так почав писати.

Словами  Віктора, він пише «про те, як життя могло б скластися, про те, як воно буває».

Ольга Мацо, епатажна дівчина з ніжністю в середині, як вона про себе каже «Я римую мрії з дійсністю», вразила присутніх своїми віршами. З її вуст пролунали вірші: «Скриньки» — еротичний вірш про поєднання поезії і музики та «Мости» — вірш про єднання душ в одну цілу душу. «Скриньки» — це верлібр, а «Мости» — римований вірш. Говорити про щось, що єднає ці вірші, не можна, вони зовсім різні та їх нічого не поєднує, наголошує Оля. Але обидва вони по-своєму інтимні.

Вірші Віталіни Коваль спрямовані не тільки на образну і смислову передачу того, чим марить автор, але і на виклик слухача. Віталіна вважає, що її творчість це діалог. Продуктивний діалог. На її думку, місія автора полягає в провокації розумового процесу, і якщо ця провокація буде успішною, з розвиваючим результатом, то творчість автора варта уваги.

А ось ветеранів поетичного руху Ужгорода Валентина Кузана та Михайла Фединишинця поєднало те, що вони обидва зачитали вірші своїх батьків. Валентин презентував зовсім нову книгу свого батька, Василя Кузана — «Пірсинг». Це поетичні мініатюри. Хоку і таке інше… І тексти маленькі, і книга маленька. Але приємно! Ці мініатюри писалися впродовж багатьох років», — зауважив Валентин про збірку свого батька.

Михайло Фединишинець зачитав вірші свого батька та розповів присутнім про часи, коли писати було важко, коли кожне слово могло стати вирішальним у житті автора.

Щодо візуального наповнення зустрічі, то воно теж не залишилось поза увагою організаторів. Марічка Черничко звернулася до відомих закарпатських художників Юрія Боднара та Віктора Миговича з ідеєю використати їх роботи для художнього оформлення арт-кафе у весняному настрої. Пан Боднар любязно надав три свої твори у спокійних ніжно-зелених тонах, а роботи В. Миговича додали художньої експресивності стінам арт-кафе. У кожного відвідувача арт-кафе була унікальна можливість переглянути відому роботу Віктора — «Фединишинець зодіакальний».

Марічка Черничко запевнила, що подібні зустрічі будуть продовжуватись і надалі.

«АРТ весна»: Віктор Мигович, Борис Сулим, Марічка Черничко, Юліанна Хоменко, Дмитро Крестьянінов, Михайло Фединишинець

Юрій Ломакін, uzhinform. Фото автора

11 березня 2013р.

Теги: поет, вірші, АРТ весна

Коментарі

Мідянка 2013-03-11 / 06:56:01
Файний захід,дай,Боже, добрих і оригінальних текстів. окрім тусні. Від камери треба було прибрати вішалку з одягом і не знімати поетку чи клавішницю на фоні численних шнурів . А як весна обіцяє бути артистичною, то цю молодіжну креатуру треба тільки вітати, бо вже набридли перманентні писки й гласи інтернетові

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини