«Карпатська Січ» вшанувала пам'ять Романа Шухевича фільмом і футболом (ФОТО)

5 березня 1950 оку. в селі Білогорща біля Львова на своїй підпільній квартирі в боротьбі з московсько-більшовицькими окупантами смертю героя загинув Голова Генерального Секретаріяту УГВР, Генеральний Секретар Військових Справ УГВР, Головний Командир УПА та Голова Проводу ОУН на Українських Землях, нагороджений Золотим Хрестом Заслуги та Золотим Хрестом Бойової Заслуги І кляси генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич — Р.Лозовський — Тарас Чупринка — Тур.

«Карпатська Січ» вшанувала  пам

У селі Кам'янське Іршавського району активісти руху “Карпатська Січ” організували турнір з міні-футболу. Участь в змаганнях взяло біля півсотні хлопців. Перед початком змагань Богдан Чедрик та Іван Кузьма провели коротку історичну розповідь про героїчний чин Генерала, про його спортивні досягнення. Тим самим показали приклад молоді села, що обирати спорт та здоров'я є зараз більш популярним, ніж деградувати як духовно, так і фізично.

Богдан Чедрик наголосив : “Як революційний керівник  Шухевич-Тур відзначався великим організаторськими та військовими здібностями, глибоким політичним розумом, велечезним досвідом революційної боротьби. В його особі український визвольно-революційний рух і весь український народ втратили політичного та військового керівника високого класу.”

В промові хлопці розповіли про те, що розвиток патріотизму та пропаганда здорового способу життя (основні пункти роботи руху “Карпатська Січ”) в селі та районі будуть надалі тільки розвиватись і закликали всіх до співпраці.

Турнір розпочався з жеребкування, майже половину дня юнаки провели на стадіоні. Мешканці села не проходили мимо і підходили до стадіону, розпитували про те, що тут відбувається, і дякували хлопцям за те, що не сидять дома, а займаються гідними справами. Це вже не перша акція активістів в селі Кам'янське, надалі планується розширити роботу по інших селах Іршавського району та самому місті Іршава.

А в Ужгороді, у будинку "Просвіти" відбулося вшанування пам'яті Романа Шухевича показом фільму  “Нескорений” .

На перегляд прийшла здебільшого молодь, що позитивно вразило організаторів. Розпочалось вшанування о 17.30 з вступу до фільму. Активіст руху “Карпатська Січ” Андрій Лендєл розповів про боротьбу Шухевича за визволення України від окупаційних режимів та боротьбу за її незалежність.

Завершив виступ словами, які викликали аплодисменти присутніх: ”Політична й життьєва принциповість, безмежна особиста відвага, жива й весела вдача, простота в щоденному житті та поведінці, "тверда рука" й разом з цим батьківська дбайливість — ось риси характеру генерала Шухевича-Чупринки, що ними він скрізь і завжди завойовував собі симпатії, створював життєрадісний, бадьорий настрій, закликав на безстрашну, безкомпромісну і тверду боротьбу з ворогами України.”

Після цього розпочався показ фільму. Короткий сюжет фільму: 1950 рік. З кінцем Другої світової війни на теренах Західної України ведеться нерівна боротьба на два фронти: спочатку проти німецьких окупантів, а потім — проти більшовицької навали. У Карпатах продовжують збройну боротьбу знесилені, знекровлені, але нескорені духом — збройні частини та невеликі боївки Української Повстанської Армії. Начолі армії — видатний Командир, легендарний генерал-хорунжий Роман Шухевич, знаний серед воїнів УПА як Тарас Чупринка. Саме долю цього командира покладено в гостросюжетну й динамічну основу фільму «Нескорений», який є реальною спробою художніми засобами донести до глядача правду про події воєнного та повоєнного часу на Західній України.

Святкування завершилось виступом активіста руху Тараса Деяка, який в короткій промові сказав: ”Після фільму кожен з нас зробить для себе висновок. Незалежній Україні вже більше 20-ти років, а вона лише в січні визнала офіційно героями України воїнів УПА, але відразу міністром освіти вони були виключені з тестів ЗНО. Чому? Всі розуміють, що сьогоднішня влада не є проукраїнською, вони проти розвитку патріотизму, проти рідної мови… Зі світлою пам'яттю про Шухевича, задивлені в Його геройську постать бійця й керівника визвольного руху, наснажені Його відвагою, оптимізмом та революційністю, загартовані й досвідчені під Його рукою, до кінця віддані ідеї визволення українського народу — ми відважно далі вестимемо нашу працю та так би мовити “боротьбу” аж до повної перемоги. Вічна слава героєві Української Національної Революції! ”

06 березня 2013р.

Теги: Шухевич, УПА

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини