Микола Піняшко, начальник слідчого управління Закарпатського УМВС: "Ми керуємося тільки буквою Закону..."

Пропонуємо до Вашої уваги інтерв’ю з заступником начальника УМВС у Закарпатській області — начальником слідчого управління підполковником міліції Миколою ПІНЯШКОМ.

"ПОКАЗНИК ЕФЕКТИВНОСТІ НАШОЇ РОБОТИ - ОДИН З НАЙКРАЩИХ У СИСТЕМІ МВС"

- Минулого понеділка працівники вашої служби відзначили День слідства. З якими показниками ви з колегами зустріли професійне свято?

- Слідчим апаратом УМВС розслідується до 80% усіх злочинів, що скоюються в області. Вже цього року наші працівники розглянули близько 900 заяв і повідомлень про злочини. У 97 відсотків випадків прийнято рішення про порушення кримінальних справ. До трьох діб слідчі міськрайорганів внутрішніх справ розглянули 523 заяви і повідомлення (61 % від загальної кількості розглянутих заяв).

У першому півріччі ц.р. в провадженні міліцейських слідчих нашого краю знаходилось 2698 кримінальних справ, що на 144 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Закінчено провадженням 1480 справ, на розгляд суду з обвинувальними висновками надіслано 1353 кримінальні справи, що також більше, ніж торік. Навантаження на міліцейське слідство зростає. Торік, приміром, у провадженні наших працівників було понад 5 тисяч кримінальних справ, тоді як у 1995-му році - близько 2 тисяч. Тим не менше справляємось... Ефективність роботи наших працівників становить 54,7%, що є одним з найвищих показників серед слідчих підрозділів органів внутрішніх справ України.

- Миколо Михайловичу, хто з колег та підлеглих, на вашу думку, зробив найбільший внесок у досягнення цих здобутків?

- Передусім назвав би наших колишніх працівників - полковників міліції Віталія Фещенка та Андрія Шелепця, підполковників Йосипа Полторжицького, Івана Машіку, Івана Муску, Юрія Гойзана та Василя Петрика: вони впродовж багатьох років займалися розслідуванням найбільш актуальних кримінальних справ по тяжких злочинах. Високопрофесійними фахівцями стали й підполковники міліції Михайло Михайлюк, Іван Кричфалушій, Леонід Дербак, майори міліції Оксана Данько, Оксана Івко, Михайло Шелеп, Олександр Ровка, Василь Продан, старший лейтенант Віра Балог та багато інших талановитих і сумлінних слідчих, які є наставниками й охоче передають набутий досвід молодим працівникам.
Хотілося б згадати і тих, хто в різні роки очолював нашу службу: підполковника міліції Володимира Улиганця, майора Андрія Павлишинця, підполковника Василя Рішка, полковників Івана Свереняка, Івана Лендєла, Володимира Мороза, Михайла Василиндру, Юрія Ватралу. Вони заклали той фундамент, на якому тримається наша теперішня робота. Отож у наших нинішніх здобутках, вважаю, є і їхня заслуга.

- Розкажіть трохи про свою службу?

- У структурі слідчого управління УМВС діють відділ з розслідування особливо важливих справ та злочинів, вчинених організованими групами, слідча частина з розслідування найбільш тяжких злочинів по лінії карного розшуку, злочинів, скоєних у сфері економіки. Крім того, маємо відділення з розслідування дорожньо-транспортних пригод та підрозділ з розслідування тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть потерпілих, контрольно-методичний відділ. У двох міських та 13 районних відділах внутрішніх справ створені слідчі відділення.

"МАЄМО ДІЯТИ У РАМКАХ ЗАКОНУ..."

- Якими головними якостями і рисами, по-вашому, має володіти слідчий?

- Насамперед мусить добре орієнтуватися в законодавстві, бути комунікабельним, посидючим, спостережливим, мати аналітичні здібності. І, звичайно, бути трохи психологом, щоб знаходити підхід до обвинувачених, викликати їх на відвертість.

- Які засоби і прийоми зазвичай використовує слідчий для встановлення істини?

- Законні. Слідчий повинен діяти тільки у рамках чинного законодавства: ні кроку вліво чи вправо. Адже в обвинуваченого є захисник, який обов’язково помітить порушення з боку слідства. А слідчі дії виконуються такі: огляд місця події, якщо ж порушено кримінальну справу, то можуть проводитися допити, очні ставки, виїмки документів, обшуки і т.д. Після здійснення всіх передбачених законом дій аналізується доказова база. Якщо вона достатня, то пред'являється обвинувачення, а ні - то слідчий працює далі над тією чи іншою справою.

- Від слідчого у значній мірі залежить доля обвинуваченого: його оправдають чи засудять. Чи багато помилок допускають міліцейські слідчі? Чи часто повертаються їм справи на додаткове розслідування прокуратурою та судами?

- Від помилок не застрахований ніхто. Правду кажуть у народі: не помиляється лиш той, хто нічого не робить. А навантаження у наших слідчих досить значні, тому слідчий дійсно повинен бути професіоналом. Окрім того, слідчим зазвичай доводиться працювати в екстремальних ситуаціях: на місці пригоди під час ДТП зі смертельними наслідками, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, що потягло смерть людей, проводити слідчі дії у вихідні й святкові дні, за найнесприятливіших погодних умов, спілкуватися з різною категорією осіб (особливо небезпечними рецидивістами, особами з психічними розладами здоров’я чи фізичними вадами). Слідчий завжди стикається з болем та людським горем. Усе це не проходить безслідно. Тому в процесі розслідування можуть бути якісь недопрацювання. Втім, законом передбачено право учасників процесу заявляти клопотання щодо проведення додаткових слідчих дій.

У суді досить часто обвинувачені змінюють покази, а стороннім може здатися, що це слідчий недопрацював. Що стосується повернення справ на додаткове розслідування, то цьогоріч їх відсоток зменшився. До слова, у поверненні справи є і позитивний момент — досягається вища якість розслідування.

- Робота слідчого -- досить складна. Чи охоче йдуть у вашу службу випускники міліцейських вузів?

- У слідстві справді нелегко. Тим не менше наша робота цікава, що розуміють і молоді фахівці. Вони охоче йдуть у слідство, проблем з кадрами у нас немає. Приміром, нині маємо 13 вакансій, а нам скеровують на роботу 26 молодих фахівців. Тут є інша проблема: окремі "новобранці", на жаль, досить слабо професійно підготовлені. А ви правильно зауважили: від слідчого дуже багато залежить...

- Які проблеми найбільше допікають міліцейському слідству?

- На жаль, їх не бракує. Зокрема, кращим могло б бути матеріально-технічне забезпечення. Нам не завадила б сучасна відео- й фотоапаратура, інша техніка. Ну й, звісно, оплата праці могла б бути вищою (втім, це стосується всіх працівників міліції).

- До речі, як нове керівництво УМВС ставиться до ваших проблем?

- З розумінням. Скажімо, недавно нам передано новий автомобіль, яким користуватимуться співробітники нового відділення з розслідування навмисних убивств. До Дня слідства начальник УМВС полковник Віктор Чепак заохотив велику групу наших працівників.

НЕ СУДИ І НЕСУДИМИЙ БУДЕШ...

- З міліцейським слідством, Миколо Михайловичу, ми, здається, все з'ясували. А як ви ставитеся до журналістських розслідувань?

- Позитивно, якщо вони проводяться кваліфіковано і не заважають професійному слідству, наприклад, не розголошують таємницю слідства. До речі, за це передбачена кримінальна відповідальність. На жаль, не всі журналісти зважають на ці вимоги. Нещодавно, приміром, в одній з обласних газет була надрукована критична стаття, у якій слідчого звинувачували в упередженості і необ'єктивності. Тим не менше прокуратурою було затверджено обвинувальний висновок, і справа спрямована в суд. Якби слідчий був десь неправий, то прокурор, який здійснює нагляд за законністю, обов'язково зреагував би.

- З приводу чого отримуєте найбільше скарг?

- З приводу розслідування ДТП: то слідчий не всіх свідків допитав, то не всі слідчі дії виконав, і взагалі він ставиться до тієї чи іншої сторони упереджено... Причому пишуть такі скарги відразу в редакції газет. А чому б не поговорити зі слідчим, не вказати на його "упущення", не попросити зробити ще й те і те?.. Ні, душа потребує гласності, так і кортить натиснути на слідчого, заставити його прийняти "правильне", тобто вигідне скаржникові рішення... А деякі видання йдуть таким "правдоборцям" назустріч і, не розібравшись, тиражують явну неправду чи напівправду.

Журналісти повинні розуміти, що газета й так не вплине на слідство: ми керуємося не "підказками" зі шпальт чи ефіру, а буквою закону. Не слід забувати, що остаточну крапку в кримінальній справі ставить не журналіст, і навіть не слідчий, а суд. Тільки він може назвати обвинуваченого злочинцем або оправдати його. До речі, цьогоріч оправдальних вироків за нашими справами не було. Цим, отже, суди визнали професійність, об'єктивність і справедливість наших слідчих.

- Спасибі за розмову.
Інтерв'ю взяв Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, "Відомості міліції" за 07.07.2007 р.
06 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
» Всі новини