Більшість українських експертів виступають проти впровадження подвійного громадянства

Україну лякають розколом та війнами у разі впровадження подвійного громадянства

Більшість українських експертів виступають проти впровадження подвійного громадянства

Поштовхом до широкої дискусії, яка розгорнулася з приводу легалізації подвійного громадянства, стало внесення до Верховної Ради народним депутатом Левом Миримським законопроекту, яким пропонується дозволити громадянам України зберігати паспорт рідної країни при отриманні іноземного громадянства

Сьогодні Конституція України закріплює єдине громадянство, а згідно з "Законом про громадянство України" потрібно відмовлятися від українського громадянства в разі отримання іноземного. Тож якщо депутати підтримають ініціативу про легалізацію подвійного громадянства, знадобляться суттєві зміни чинного законодавства, в тому числі конституційні.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вже виступив проти подвійного громадянства в Україні, бо це, на його думку, створить проблеми і для держави, і для тих, хто матиме подвійне громадянство. Опитані ТСН.ua експерти та політики одностайно заявляють, що Україна не готова до легалізації подвійного громадянства, бо, по-перше, це потребуватиме суттєвих законодавчих змін, по-друге, створить низку проблем для держави (із виконанням військових зобов'язань, сплатою податків тощо), по-третє, може створити загрозу цілісності України. При цьому вони наголосили, що подвійне громадянство можуть собі дозволити стабільні демократичні країни, до яких наша держава поки що не відноситься.

Крім того, питання отримання паспорту іншої країни більш актуальне для того прошарку людей, які мають великі статки та прагнуть їх зберегти, уникнувши оподаткування. Звичайні ж українці мало переймаються цим питанням. Наприклад, 40-річна Світлана, що працює бухгалтером, розповіла ТСН.ua, що ніколи навіть не замислювалася над отриманням другого паспорту – у ньому просто не виникало потреби. Жінка не заперечує, що, можливо, це б дозволило легше подорожувати, але приховувати якісь кошти чи уникати виконання якихось зобов'язань перед державою у неї немає потреби. "Була б мільйонером, можливо, тоді б переді мною стояли інші цілі, та отримання подвійного громадянства стало б актуальним", – сміється жінка.

Проведене ТСН.ua не репрезентативне опитування засвідчило, що більше 12% опитних не хочуть другого громадянства, 39,2% воліли б отримати російське громадянство, 26,7% хочуть стати власниками паспорту однієї з країн Євросоюзу, 10% – Канади, 7,7% – США, 2% – Ізраїлю.

Плюси і мінуси множинного громадянства

Рано чи пізно в Україні буде дозволено множинне громадянство, а на даний момент деякі наші держслужбовці вже мають по кілька паспортів, наголосив директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Він легалізацію подвійного громадянство підтримує "категорично та обома руками". "Можновладцям – можна, але чомусь у цьому праві відмовляють громадянам, які також воліли б мати громадянство іншої країни, але при цьому не втрачати громадянства України", – наголосив політолог.

Але поки що, на думку Корнілова, Україна не готова до впровадження множинного громадянства з єдиної причини – конституційної заборони подвійного громадянства. При цьому експерт зауважив, що впровадження множинного громадянства є загальноприйнятою світовою практикою, і там, де воно дозволено, не виникають ані загрози національній безпеці, ані проблеми у громадян. "Навпаки, така практика приносить чимало користі, особливо тим, кому часто доводиться перетинати кордони, подорожувати світом тощо. В умовах глобалізації з'являтиметься все більше людей із множинним громадянством. І це нормально", – запевнив експерт.

Крім того, Корнілов вважає, що не варто боятися тих "мінусів" та ризиків легалізації множинного громадянства, якими найчастіше лякають. "Часто лякають тим, що власники другого паспорта будуть менш лояльні до своєї країни, що створять проблему під час набору в армію. Але ці питання легко вирішуються двосторонніми домовленостями країн на основі Конвенції ООН про громадянство", – наголосив політолог.

Водночас політолог Дмитро Видрін розповів, що як політик вважає, що Україна не готова до подвійного громадянства, а як громадянин – за його легалізацію, бо "чим більше громадянських прав, тим краще для громадянина і держави". "Для мене зразком є країни, що не обмежують кількість громадянств, наприклад, Канада. Це приклад поваги до громадянина і не страху перед тим, що державі буде складно слідкувати за громадянином у плані військової служби, податкових зборів тощо. Тому мрію, що ми колись житимемо як у Канаді і зможемо мати необхідну кількість громадянств для навчання, ділової активності, кохання, виховання дітей", – зазначив політолог.

Головним ризиком подвійного громадянства, на думку Видріна, є те, що воно дозволить несумлінним громадянам втікати від каральних чи податкових органів, і ця "лазівка" використовуватиметься не на користь (для навчання, виховання, добросовісного бізнесу), а для ухилення від податків, відповідальності та переховування в іншій країні, прикрившись чужим громадянством. Звичайні українці, за словами політолога, мало стурбовані питанням другого громадянства, бо перед ними стоять інші проблеми і задачі. "Не знаю жодного українця, який би зараз говорив, що для нього важливіше отримати подвійне громадянство, а потім нагодувати родину, влаштувати дітей у садочок, тощо. А для олігархів – це питання виживання", – додав політолог.

Україна не готова?

Легалізація в Україні подвійного громадянства може завдати серйозної шкоди державі, переконаний політичний аналітик Олександр Палій. Основна причина полягає в тому, що національна ідентичність українців тільки формується, і було б важко уникнути її розмивання, зважаючи на те, що Україна знаходиться між Росією та Європейським Союзом.

"У підсумку інші держави могли б взятися захищати громадян на нашій території зброєю без їхнього прохання, або за проханням кількох громадян всупереч думці абсолютної більшості. Так, легалізація подвійного громадянства створила б величезну кількість юридичних проблем та підірвала б лояльність населення до власної держави як єдиного джерела легітимності", – зазначив політолог.

На думку експерта, подвійне громадянство не шкодить тільки великим стабільним країнам на кшталт США чи Китаю, а невеликі держави можуть бути в цьому зацікавлені лише в межах великих об'єднань типу Євросоюзу. Проте у те, що подвійне громадянство таки буде впроваджено в Україні, Олександр Палій не вірить, тому що в Конституції прописано єдине громадянство.

"У нас уже якось ухвалювалися закони всупереч Конституції, тобто теоретично можливо все, але цього разу це було б занадто навіть для нашої країни. До того ж, ми бачимо, до чого призвело подвійне громадянство в Молдові, яка розпалася на дві частини, і Грузії, де виник збройний конфлікт", – наголосив він.

Критично до ідеї легалізації подвійного громадянства ставиться і політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач, який вважає цю законодавчу ініціативу "політичною спекуляцією". "Цей законопроект вносився депутатом з метою пропіаритися на темі. Такий закон не може бути ухвалений: існує певний правовий каркас держави, який не можна розхитувати та руйнувати, тим більше, зсередини. Це безвідповідальна законодавча ініціатива", – наголосив політолог.

"Не думаю, що прості українці зараз стурбовані проблемою другого громадянства. Це питання актуальне для тих, хто хоче виводити свої капітали за кордон і забути своє походження з України, щоб з одного боку українська влада не могла дістати їх за кордоном з чужим паспортом, а з іншого – продовжувати в еміграції повноцінне громадянське життя", – підсумував експерт.

Утопічна ідея

Ідея впровадження подвійного громадянства в Україні є абсолютно утопічною, вважає перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат України Андрій Шевченко. На його думку, Лев Миримський реєстрував відповідний проект закону, аби задовольнити кримських виборців. Крім того, нардеп переконаний, що немає жодних шансів на прийняття даного закону.

"Переконаний, що для України це було б ризиковано. Подивіться хоча б на приклад Грузії: свого часу саме історія з подвійним громадянством була використана Росією, щоб ввести війська на територію Грузії. Не хочу лякати себе і співвітчизників різними катастрофічними сценаріями. Але це абсолютно утопічний і нереалістичний сценарій", – зазначив Шевченко.

На думку опозиціонера, для українців наразі актуально не мати пакет паспортів, а "мати український паспорт і з ним гордо подорожувати світом, без віз їздити в Європу, не стояти у принизливих чергах до посольств і консульств". "Давайте гнатися не за кількістю паспортів у кишені, а за тим, щоб наповнювати реальним сенсом і конкретними перевагами громадянство України", – наголосив Андрій Шевченко.

Підтримує колегу і секретар Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, народний депутат України Леся Оробець, вважаючи, що впровадження подвійного громадянства в Україні важко назвати актуальним або доцільним. Передусім, за її словами, міжнародна правова практика "тяжіє до відмови від архаїзмів, які мають винятково колізійну природу". "У більшості держав світу подібні випадки є наслідком або незавершеної натуралізації, або народження дитини від батьків, які мають різне громадянство", – зазначила депутат.

Натомість, на думку Оробець, у забороні подвійного громадянства є очевидна логіка – уникнення подвійних оподаткувань, військових повинностей, а також конфлікту інтересів національної безпеки. "Особливо в тому разі, якщо йдеться про доступ до секретної інформації або документів, які містять державну таємницю. Адже в разі ескалації будь-якої напруги в стосунках між державами "подвійний" громадянин обов'язково опиниться в ролі крайнього – його лояльність щонайменше буде піддано сумніву", – додала опозиціонерка.

Крім того, депутат наголосила, що насправді, українське законодавство не передбачає жодних санкцій стосовно тих, хто отримав друге громадянство, тому всі спекуляції на тему – "мовляв, відсутність подвійного громадянства комусь із українців чимось загрожує – є не більш ніж міфом". "Україна просто не визнає особу громадянином або підданим іншої держави, якщо вона набула українське громадянство. Не більше! Навіть достовірні факти наявності в державного службовця громадянства іншої держави, не можуть служити підставою для його звільнення або притягнення до відповідальності – ось над чим треба сушити голову!" – підсумувала Оробець.

Чому прагнуть іншого громадянства?

Народний депутат від ПР Вадим Колесніченко закликає не забороняти подвійне громадянство, а зрозуміти причини бажання людей отримати паспорт іншої країни. Для бізнесменів ці причини цілком очевидні: хто має великі статки, прагне їх зберегти, уникнути оподаткування. А звичайні громадяни, як правило, замислюються про подвійне громадянство, коли не бачать інших шляхів себе захистити, і коли починаються гуманітарні проблеми, переконаний політик.

"В Україні розмови про подвійне громадянство та близькі відносини з Росією виникають тоді, коли російськомовні громадяни або люди, для яких російська культура та російський духовний світ є ключовими, відчувають тиск та дискомфорт. Вони починають шукати шляхи, як себе захистити. Вони не хочуть боротися з Україною або не вірять у свої сили. Тож їм доводиться або лишати країну, або шукати способи отримати друге громадянство", – розповів Колесніченко.

Крім того, депутат згадав небезпечну тенденцію, пов'язану з масовою паспортизацією українців угорськими та румунськими паспортами. "Румунія і Угорщина мають види на певні українські території після Другої світової війни. Масова паспортизація українців почалася з 2005-2006 року, тільки-но почали знищуватися румунські та угорські школи, тільки-но ці українські громадяни втратили можливість отримувати вищу освіту, і виникла гуманітарна напруга. Після ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" ця хвиля паспортизації румунами та угорцями пішла на спад, і люди відчули, що можуть жити в Україні", – пояснив Колесніченко. Для держави подвійне громадянство – це завжди проблемне питання, бо важко врегулювати військову службу, державну службу, дії під час війни та податки, додав політик.

Питання подвійно громадянства, як правило, актуальне для тих держав, де існує нестабільна податкова система та проблеми з правами людини, вважає народний депутат України Віктор Чумак. А оскільки в Україні є перелічені проблеми, в результаті легалізації подвійного громадянства, українці можуть почати виїжджати за кордон, застеріг нардеп. Але на даний момент пересічні українці не переймаються питанням подвійного громадянства, бо не мають за кордоном нерухомості чи рахунків, вважає Чумак. Проте у них цілком імовірно можуть виникати сумніви з приводу того, чи потрібно взагалі мати громадянство країни, яка його не захищає, додав він.

Крім того, легалізація подвійного громадянства небезпечна для України, як і для будь-якої держави, у якої є проблеми з країнами-сусідами. "У нас є проблеми і на Закарпатті, і на Буковині, і з Росією. У підсумку ми матимемо серед українців достатньо великі діаспори біпатридів, людей із подвійним громадянством, які проживатимуть на території України, і будемо мати величезні проблеми з реалізацією національної державної політики", – застеріг Віктор Чумак.

Надія Майна, ТСН

28 лютого 2013р.

Теги: громадянство, біпатрид

Коментарі

Istvan 2013-03-02 / 10:12:29
На Украине пока что около 10 тыс. чел. получили венгерское гражданство...

Благородний Сашови 2013-03-01 / 20:48:42
Хочеш сказати у алкаша Йовжія із Лопушного чи свинарки Марі із Анталовець, чи підросткового наріка Жоріка із Донецька чи інших представників люмпен-пролетаріата...)

Саша 2013-02-28 / 19:05:56
Ви у народа спитайте а не експертів!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини