Чеська Височина допомагатиме Закарпаттю в освіті та соціальних проектах (ФОТО)

Обмін делегаціями між Закарпаттям та краєм Височина Чеської Республіки уже став звичною подією. Лише на початку лютого у чеському краї побували представники нашого депутатського корпусу, а вже вчора з робочим візитом до нас прибули гетьман Височіни Їржі Бєгоунек та керівник крайового уряду Зденек Кадлец.

Чеська  Височина допомагатиме Закарпаттю в освіті та соціальних проектах (ФОТО)

 

У середу в обласній раді відбулась  зустріч високих гостей з головою ради Іваном Балогою, в якій  взяли  участь  також  заступник голови Андрій Сербайло, керуючий  виконавчим  апаратом обласної рад  Михайло Попович голови  постійної комісії з питань транскордонного співробітництва  Михайло Кічковський,  директор  благодійного фонду «ViZa» Володимир Чубірко, відповідальні працівники  виконавчого  апарату обласної ради. В ході  зустрічі  керівники двох регіонів   обговорили підсумки  виконання  проектів співпраці у 2012 році, а також план спільних дій на  рік нинішній.

З приємністю відзначалося, що протягом минулого  року  все  намічене вдалося  реалізувати. Спільними зусиллями  відремонтовано  ряд соціальних  установ. Шість  об’єктів здано в експлуатацію, чотири, що є перехідними, заплановано здати в цьому  році.

Також  за  рахунок  бюджету краю Височина торік обладнано чесько-український клас на в УжНУ, видано посібник «Лекції  про державне управління»,  проведено семінар для сільських голів з досвіду органів місцевого самоврядування Чеської Республіки. Студенти УжНУ взяли участь у  літній школі журналістики  імені Гавлічка Боровського  в краї  Височина. Ряд соціальних працівників Закарпатської області  пройшли професійне стажування у краї Височина. Закарпатські спортсмени взяли участь у параолімпійських іграх для  дітей з фізичними  вадами.

Сторони обговорили план заходів на 2013 рік. Планується завершити  цьогоріч реконструкцію дошкільного навчального закладу у с. Скотарське Воловецького району, добудову  ДНЗ с. Велика Копаня Виноградівського району та капітальний  ремонт Амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с.Липовець Хустського  району. Продовжиться  проект із заміни вікон у Свалявській ЗОШ імені  Т,Г.Масарика (новий  корпус) та  утеплення  будівлі Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ст. Рахівського району.  Планується також реалізувати більше 10 нових проектів у соціальній сфері, пропозиції по яких  надано територіальними громадами Іршавського, Виноградівського, Хустського, Великоберезнянського та інших районів.  З метою їх  огляду  керівник крайового уряду, голова благодійного фонду «ViZa»  Зденек  Кадлец з своїми колегами побуває на запропонованих об’єктах, де зустрінеться з керівниками територіальних громад і обговорить порядок  та умови реалізації спільних проектів. Із врахуванням географічного розміщення, підготовки технічної документації та забезпечення  співфінансування  їх  перелік  буде узгоджено з Постійною  конференцією краю Височина та з керівництвом Закарпатської  області.  На  здійснення цих проектів та співпрацю з Закарпаттям  у бюджеті  краю Височіна  передбачено 5 млн. чеських крон. Очікується, що ця  сума  при  успішній реалізації  розпочатих проектів  і  своєчасному співфінансуванні з української сторони може  бути  збільшена ще  на  1  мільйон.   При цьому  всі  об’єкти  планується урочисто ввести у дію  у вересні  цього  року.

Серед  інших  заходів, то у травні  передбачається  провести в Ужгороді  дні  краю Височина. А на початку листопада  край Височина планує запросити  чисельну делегацію із Закарпаття та Закарпатський народний  хор на дні  української  культури. Буде  реалізовано  також ряд проектів  із стажування  працівників  соціального забезпечення, участі студентів та спортсменів  у міжрегіональних заходах на терені краю Височина.

Чеськими гостями було схвально сприйнято інформацію Івана Балоги про прийняте обласною радою звернення  до вищого  керівництва  України  щодо підтримки Заяви  Верховної Ради України  про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським  Союзом.  В цьому  контексті  чеська  сторона   висловила бажання  взаємно прискорити  вирішення  питання про  почесних  консулів  України та  Чехії.

Чеські гості відвідали також загальноосвітню школу №3 в Ужгороді, де з наступного  навчального  року   передбачається  вивчення  чеської мови.  З метою сприяння  цьому  процесу керівництво краю Височіна виявило  бажання  надати допомогу в ремонті  та  обладнанні спеціального  кабінету.

Делегація побувала і на медичному факультеті Ужгородського національного університету, перед студентами якого гетьман  краю Височина Їржі Бєгоунек виступив  з лекцією про європейські стандарти організації  невідкладної  медичної допомоги.

Після цього гетьман  краю Височіна  від’їхав  до Чеської Республіки, а Зденек  Кадлец з групою  колег та  працівників обласної ради відбув у  поїздку  по  області.

Прес-служба Закарпатської облради
28 лютого 2013р.

Теги: Височина, Чехія

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини