На "державних" дорогах Закарпаття до травневих свят не залишиться жодної ямки – Маркович

22 лютого у прокуратурі Закарпатської області відбулось розширене засідання колегії прокуратури Закарпатської області щодо стану прокурорського нагляду за додержанням законодавства при здійсненні державних закупівель у сфері автодорожнього комплексу.

 

У ході наради, на якій були присутні керівники служби автомобільних доріг Василь Маркович, управління промисловості та розвитку інфраструктури Закарпатської ОДА Віктор Лукеча, ДП «Облавтодору» Іван Горба, державної фінансової інспекції Микола Рябець, головного управління Державної казначейської служби Іван Шоля, начальник управління Укртрансінспекції в області Сергій Слободянюк та інші, обговорено питання ефективності використання органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування субвенцій, спрямованих державою місцевим бюджетам на будівництво, ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності, прокурорському нагляду на цьому напрямку.

Виконувач обов’язків прокурора області Андрій Бакай у вступному слові звернувся до присутніх керівників: «Можливо на паперах у ваших звітах усе виглядає не так вже і погано, проте, люди, та й усі ми, щоденно їдучи по наших дорогах, які вже справедливо називають не дорогами, а напрямками, бачимо наскільки критична ситуація». Після цих слів присутні переглянули відеоролик про стан доріг в області, у якому були також використані сюжети із місцевих та центральних новин. «Нам потрібні хороші дороги не на папері» -- наголосив прокурор. 

Заступник прокурора області Віталій Роман зазначив, що за результатами проведених перевірок  минуло річ зареєстровано два кримінальні провадження, сума по яких становить понад 188 тис. грн., за прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 4 посадові особи державного підприємства.

Вже у поточному році розглянуто 3 подання, за наслідками яких відшкодовано 148 тис. грн., в тому числі 22 тис. грн. до бюджету.

Водночас транспортно-експлуатаційний стан автомобільних доріг області, протяжність яких становить понад 3347 км не відповідає сучасним вимогам. Така ситуація, на думку заступника прокурора області обумовлена не лише відсутністю належного фінансування, дієвого державного контролю за станом доріг та використання державних коштів, а й зловживаннями з боку службових осіб підприємств сфери автодорожнього комплексу, центральних та місцевих органів державної виконавчої влади.

Відтак, у минулому році у зв’язку неналежним станом доріг допущено 16 дорожньо-транспортних пригод, в результаті яких загинуло 2 особи та 17 осіб травмовано - і це лише офіційна статистика, зауважив Андрій Бакай.

Лише у минулому році за рахунок коштів державного бюджету Службою автомобільних доріг у Закарпатській області загальна сума фінансування на дорожньо-будівельні роботи склала понад майже 101 млн. грн. З квітня 2010-го по червень 2012-го усупереч вимогам законодавства закупівлі товарно-матеріальних цінностей ДП „Закарпатський облавтодор” укладено договори поза процедурами закупівлі на суму 26,9 млн. грн.

Органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування не забезпечується ефективне використання спрямованих державою субвенцій місцевим бюджетам на будівництво, ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності, допускаються порушення бюджетного законодавства.

Виконувач обов’язків прокурора області наголосив і на тому, що непоодинокі випадки привласнення та розтрати посадовцями ДП «Закарпатський облавтодор» державних коштів за допомогою підроблених документів. Такі порушення виявлені лише галузевим підрозділом у сфері транспорту прокуратури області.

Проведеними Державною фінансовою інспекцією в Закарпатській області ревізіями в Службі автомобільних доріг у Закарпатській області та ДП «Закарпатський облавтодор» в минулому році виявлено фінансових порушень на суму 31164,24 тис. грн., у тому числі внаслідок завищення вартості робіт – на суму 607,1 тис. грн.

Зауваження отримали керівники Державної фінансової інспекції в області, адже стан реалізації наданих їм повноважень є недостатнім, передусім при здійсненні державного фінансового аудиту окремих господарських операцій суб’єктів підприємницької діяльності у сфері автодорожнього комплексу.

Прокурор вимагав посилити контроль за усуненням виявлених порушень, відшкодування у повному обсязі виявлених збитків, притягнення до відповідальності винних осіб. Попри установлення фактів заподіяння збитків у 14 філіях ДП «Закарпатський облавтодор» та Службі автомобільних доріг області, питання про доцільність перебування на займаних посадах їх керівників Держфінінспекцією в області дотепер не ініційовано.

Відсутній контроль також і Державної казначейської служби в області за державними закупівлями під час розрахунково-касового обслуговування одержувачів бюджетних коштів, а також інших клієнтів.

Недостатньою, за словами Андрія Бакая, є і робота Управління Державтоінспекції УМВС України в області. Так, торік внаслідок неналежного утримання вулично-шляхової мережі області допущено 4 дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими. Крім цього, Андрій Бакай звернув увагу, що саме через відсутність контролю керівників територіальних підрозділів облавтодору за використанням державних коштів поширеного характеру зловживання у цій сфері.

Усі  керівники служб, відомств та управлінь  доповідали про наявні проблеми та шляхи їх вирішення. Зокрема, керівник служби автомобільних доріг Василь Маркович скаржився на недостатнє фінансування та розпорошеність коштів по усій області, тоді як необхідно концентрувати увагу і сили  на конкретних ділянках аби  зробити їх якісно, на що прокурор зауважив, що саме питання якісного виконання робіт – це скоріше людський фактор ніж недофінансування. І саме на це ми повинні впливати і це контролювати, аби навіть з тією кількістю грошей мати належно виконані роботи. Нехай менше, але краще. Тому, на колегії прийнято рішення відповідним органам контролювати якість виконаних ремонтних робіт негайно після їх завершення.

Василь Маркович запевнив присутніх, що до травневих свят жодної ямки на дорогах державного напрямку не буде.

Насамкінець, Андрій Васильович наголосив на необхідності активізації і прокурорського нагляду у цій сфері. «Тут потрібне негайне і дієве втручання. Хочу, щоб ви зрозуміли важливість ситуації та доклали максимум зусиль для її покращення», - підкреслив він.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

22 лютого 2013р.

Теги: дороги, ями

Коментарі

Микола 2013-02-24 / 20:37:38
Якщо б дійсно зробили ремонт хоча б доріг державного значення, бо зараз дорога Мукачево - Рогатин в жахливому стані.

На замітку "юристу":
Є дороги державного значення, і є дороги місцевого значення.

Изянин-Марковичу 2013-02-23 / 09:55:21
Перед пасков буду везти в Ужгород кошарки продавати. Мож ти хижу спалити, ашісь типирка ізбрехав? Іще одно, усю Хустщину цікавить, яков дорогов у той же Ужгород їздит Іван Горба. Ци не через Сільце случайно.

Istvan 2013-02-23 / 08:24:42
Про травневих свят ЯКОГО РОКУ йде мова????

АГЕНТ 777 2013-02-23 / 01:26:49
ТА ПРО ЯКІ ДОРОГИ ЙДЕ МОВА..?! ТА ВИ ПОДИВІТЬСЯ НА ЧОМУ ЇЗДЯТЬ САМІ ОЦІ КЕРІВНИКИ СЛУЖБ І ЇХНІ НАЩАДКИ...!!! КОЖНОГО РОКУ СПИСУЮТЬ МІЛЬЙОНИ ЛИШЕ НА РЕМОНТИ, ТАК ЯК В НІМЕЧЧИНІ ЗА ТАКУ ЦІНУ РОБЛЯТЬ ДОРОГУ "З НУЛЯ" І ФІРМА ДАЄ ГАРАНТІЮ НА НЕЇ ВІД 7 ДО 10 РОКІВ... А В НАС, МАЙЖЕ, ЩОРОКУ МІНЯЮТЬ КЕРІВНИКІВ І ПОПОВНЮЮТЬ НЕГЛАСНІ СПИСКИ МІЛІОНЕРІВ...

Семканич 2013-02-22 / 23:48:51


Коментар видалено. Адмін


Бабло 2013-02-22 / 21:22:30
Цікаво, а скільки Маркович голів ОДА пережив?

Юрист 2013-02-22 / 21:05:59
Марковичу на замітку.
Згідно чинного законодавства всі дороги на території Украіни є ДЕРЖАВНІ (крім комунальних,та приватних) і поділяються на ка тегорії за значенням: - національні,регіональні,обласні,міжобласні,районні,міжрайонні. Чомусь п.Маркович всупереч закону вважає державними лише дороги національного та регіонального значення. І з дуру бє себе в груди,що відремонтує всі ДЕРЖАВНІ дороги. Такого ще ніколи не було і небуде за все життя п.Марковича.

Саша 2013-02-22 / 20:58:14
Дав би бог !Бо їздити не можливо я не памятаю коли дороги були в такому жахливому стані!

ужгородець 2013-02-22 / 20:55:12
Доки автодор сам буде будувати дороги,латати ями і сам у себе виконану Бог знає як роботу приймати-ніякого толку з того не буде.Виконання робіт має приймати комісія,в яку крім представників автодору мали б входити депутати,які представляють населення тих населених пунктів,де проводяться роботи по ремонту доріг.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини