Чому показники лічильників у квитанціях і де-факто не збігаються?

Газовики й електрики Закарпаття пояснюють можливі причини непорозумінь і радять, як платити за реально спожиті обсяги енергоносіїв.

Чому показники лічильників у квитанціях і де-факто не збігаються?

Протягом останніх тижнів на «гарячу лінію» «Закарпатки» надійшло стільки однотипних скарг, як ніколи раніше. Претензії у людей із різних куточків краю до газовиків та електриків – із приводу завищених показників спожитого енергоресурсу. Для когось це просто вилилося в більші рахунки, а хтось перестрибнув у «дорожчу» категорію споживачів. «Для чого взагалі ці квитанції з надуманими цифрами? Чи не краще повернутися до старої схеми, коли люди мали абонентські книжки й сплачували за фактичними показниками лічильників?» – питають читачі. За коментарями редакція звернулася до фахівців.

Погрішності – через середні показники

Отже, спершу розглянемо газові проблеми. Мешканка Приборжавського Іршавського району просто розплакалася, розмовляючи з журналістом. Каже, живе сама, опалює одну кімнату, за попередній місяць за блакитне паливо сплатила 160 грн., а остання квитанція шокувала – 460! «Звідки вони взяли це – не розумію. На лічильнику на 300 кубів менше накрутило, ніж записали. Пенсію маю 1000 гривень, як заплачу такі гроші, та й за що?» Подібна ситуація в Минаї на Ужгородщині. Там читачка попередню квитанцію отримала на 92 грн., а зараз – на 480. І знов-таки, нічого спільного з реальними показниками лічильника. «Економимо, як тільки можемо. Удень нас нема дома – опалення виключено. Ввечері, якщо не дуже холодно, гріємося каміном, і тільки коли добряче підморожує – включаємо на ніч газовий котел», – пояснює жінка. Скаржниця з Ужгорода навела інший приклад: їй «дописали» всього 30 кубів, але через це сім’я перестрибнула в ІІ категорію споживачів, тож різниця вийшла дуже суттєва. Правда, зрештою вона довела  свою правоту в абонентському відділі, але зателефонувала в редакцію, мовляв, підкажіть людям, щоб звіряли показники лічильників із тими, що вказані в квитанції. 
Чому виникають схожі проблеми і як діяти в подібних випадках – ми попросили прокоментувати начальника служби обліку та розрахунків Ужгородського управління ПАТ «Закарпатгаз» Галину Дуброву. У її компетенції тільки Ужгород і район, але причини непорозумінь є схожими, тож, сподіваємося, надана інформація буде корисною всім. Галина Іванівна визнає: невідповідності між цифрами, вказаними у квитанціях, і тими, які споживачі бачать на лічильниках, трапляються. «Це пояснюється тим, що люди отримують рахунок станом на кінець місяця – за звітний період. Але ж в Ужгороді, наприклад, 50 тисяч споживачів, і 44 контролери фізично не можуть  до кожного потрапити 30-31 числа. Вони знімають показники з 14-го й далі, а використане за дні, яких «не вистачає» до потрібної дати, згідно з постановою Кабміну, вираховують за середньодобовими показниками. Проте погода міняється. Якщо температура низька – ви споживаєте більше газу, потім потеп¬ліло – можете взагалі відключити опалення. Утім, у першому випадку середньодобові показники у вас вийдуть високими,  і вони вплинуть на загальну картину. Та все це коригується, потрібно просто прийти в абонентський відділ», – заспокоює Галина Дуброва.

«Невже таким чином можуть вийти похибки в 300 кубів?» – допитуюся. «Така велика різниця, скоріш за все, пов’язана з людським фактором: і ми можемо недобачити, і ви можете не так задиктувати, – каже фахівець. – А ще, буває, споживачі «накидують» кубометри, мовляв, до кінця місяця нагорить, але контролера не попереджають, і він вважає їх фактичними та додає відповідні середньодобові. Іноді родина має субсидію й намагається по-максимуму її використати, тож вказує більші показники, ніж реаль¬ні. А потім перебирають норму, потрапляють у дорожчу категорію й починають плакати.

Не хочете платити зайве – приходьте на звірку

Стосовно категорій, то перша, найдешевша, обмежена використанням 2,5 тис. кубів на рік. Тих, хто перевищить ліміт, змушені перевести до дорожчої. «Якщо по факту понад сумарний норматив є навіть  40 кубів – це споживачу  обійдеться у 800–900 гривень доплати на рік. Звичайно, перестрибнути у вищу цінову категорію можна і в результаті вищезгаданих похибок. У такому разі робимо акт обстеження і коригуємо ситуацію. Люди знають, що в грудні мають прийти на звірку й надати фактичні показники лічильника – вони самі зацікавлені в цьому. Переведення в ту чи іншу категорію ми проводимо двічі: у січні – за рік і в липні – за півріччя», – наголошує Галина Іванівна.

До речі, в «Закарпатгазі» запевняють, що  абонентські книжки ніхто не відміняв – розраховуватися за газ можна і по факту, і за квитанціями. Головне, щоб станом на 30-31 ви знімали показники лічильника й сплатили за ними до 10 числа наступного місяця. Розрахункові книжки видають усім бажаючим в абонентському відділі – на усне прохання. Правда, кілька років тому цих книжок дійс¬но бракувало, люди купували їх на базарах, ксероксували і, мабуть, саме з тих часів прижилася думка про «заборону». Але нині з цим нема ніяких проблем. Більше того, у майбутньому газовики обіцяють запровадити ще й електронні розрахункові книжки.

Внести показники в систему – через SMS

Схожі претензії через нібито завищені показники лічильників і до електриків. У принципі, тут у розрахунках, щоб вийти на звітний календарний місяць, так само використовують середньодобові показники. Бо, як і в газовиків, 521 контролер не може 31 числа перевірити понад 400 тисяч споживачів  області. Про це «Закарпатці» розповів перший заступник гендиректора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк. Утім, акціонери закупили найкращу програму «Білінг»,  яка в автоматичному режимі веде розрахунки зі споживачами. Вона давно апробована в найбільших містах України, зокрема й у столиці. Стосовно того, що людина в результаті «усереднення» показників може вистрибнути в іншу категорію, то, пояснює Артем Андрійович, за вищим тарифом у такому разі платиться лише за «надлишкові» кіловати. Тобто якщо ви на 5-10 кВт вийшли понад 150 – дорожче платите лише за ці 5-10. Згодом набігло більше або менше – перерахунок робиться в автоматичному режимі.

Правда, інколи й споживачі намагаються хитрувати. «Я розумію, така природа людини – вона не хоче платити більше, якщо є можливість зекономити. Тож дехто, бачачи, що «вилазить» у наступний ціновий блок, воліє занизити  показники в надії, що влітку ці кіловати заощадить. Однак це неправильно, і ми чітко бачимо такі маневри. Громадяни просто не усвідомлюють, що дані мають бути станом на кінець місяця», – каже Артем Мартинюк.

Тим, хто переживає через можливі похибки у квитанціях, він радить 30 числа кожного місяця по телефону самим задиктовувати показники лічильника (на рахунках, котрі вам приходять, завжди вказано номер абонентського відділу). Ужгородці за бажання можуть приходити безпосередньо в енергонагляд на вул. Жупанатську. Якщо ви з Інтернетом –  має¬те ще варіант розраховуватися через електронну книжку на сайті «Закарпаттяобленерго» (через «ПриватБанк» і «Webmoney» – без комісії, квитанції роздруковуєте собі відразу або за потреби згодом). А от класичних паперових абонентських книжок  у електриків дійсно нема – кажуть, не варто до них повертатися, бо буквально через місяць-два налагодять систему SMS-інформування: люди скидуватимуть свої показники лічильника з комбінацією цифр особового коду, і це автоматом потраплятиме в систему. В Києві, «Дніпроенерго» це вже працює.

Масові скарги – через третій тарифний блок

Чому ж саме зараз пішли масові скарги? Артем Андрійович пояснює це введенням із нового року третього цінового блоку. Нагадаємо: раніше ті, хто використовували  до 150 кВт на місяць, сплачували 28,02 коп. за кіловат, вище – 36,48 коп. А зараз виділили ще тих, хто споживає понад 800 кВт – для них тариф 95,76 коп./кВт. Наголосимо, що цінова політика визначається на державному рівні, вона – в компетенції НКРЕ. І логіка в такому рішенні була: оскільки для населення тариф дотаційний (на ринку ми закуповуємо електроенергію по 72 копійки), і непомірне навантаження в Україні лягає на плечі бізнесу (1,147 грн./кВт), третій блок мав змусити багатих платити за ринковою вартістю. Однак в умовах Закарпаття, яке позбулося централізованого опалення, все вийшло з точністю до навпаки. Встановлення газових «автономок» обходиться дорожче, тож багато хто перейшов на електричне опалення. Зокрема електрообігрів місто запропонувало й соціально незахищеним. А зараз у підсумку люди «вискакують» у «заможну» категорію й усякими способами намагаються уникнути її. «Але з тарифами ми, на жаль, нічого  не можемо вдіяти – це не наша парафія. Більше того, можу прогнозувати, що вони зростатимуть і надалі», – підсумував Артем Мартинюк.

Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

17 лютого 2013р.

Теги: газовий, електроенергія, лічильник, тариф

Коментарі

Споживач 2018-12-22 / 21:06:03
Можливо у когось була така ситуація:Я використовув ел.енергію в межах 50-70 квт. в місяць (чесно, як законопослушний громадянин) протягом , скажем, трьох років. А цього року літом повернувся з відпустки, не знайшовши в скриньці рахунка за ел.енергію, поцікавився по телефону в ресі. На що відповили, що в мене переплата і рахунка не висталяли(до цього часу розрахувався повністю і заборгованості не було. Значить один місяць не платив через те, що була переплата (якимось чином), другий закрутився на роботі (кінець кварталу), а тоді знов бачу немає рахунків і поїхав в рес , що б взяти рахунок для оплати. І яким же був у мене шок, коли мені сказали, що заборгованість більше 700 грн. З'ясувалось, що в мене за ці місяці більше 200 квт.(щомісяця) нараховано. І в загальному, якось дивно, але відповідає кінцевому показнику лічильника. З ел. приборів на господарстві холодильник і телевізор. Один раз було не сплачено 17 грн., то прислали лист формату А 4 з червоною полосою )) (попередження про відключення), а тут , якщо була така заборгованість чомусь мовчали. 100 відсотків впевнени, що стільки ел.енергії накрутити не могло. Можливо, хтось знає хитрощі ї як можуть вплинути на цей процес в ресі. Буду вдячний за підказку.

галина 2018-02-16 / 15:32:51
усі знають яким чином рес заробляє на тому, що дописують зайві кіловати, але ніхто не може пояснити. як із цим боротися

Світлана 2016-03-01 / 12:13:03
Дуже вигідно дописувати електроенергію, оскільки людина яка її не використала платить за неї дорожче (бо потрапляє у вищий тарифний сегмент), а на слідуючий місяць їй компенсують вартість по нижчій ціні. Різниця у кишені! І для держави непогано, бо на ПДВ також можна скористати. Так заробляють не мільйони, а міліарди.

НОВИНИ: Соціо

23:58
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини