Закарпатський силач Кротон став повнометражним кіногероєм

Презентовану на Берлінале-2013 українську стрічку про нашого силача вже запросили на два закордонні фестивалі

Закарпатський силач Кротон став повнометражним кіногероєм

10 лютого на Українському стенді 63-го Берлінського кінофестивалю з успіхом пройшла презентація стрічки «Іван Сила» про циркового силача й боксера Кротона (Івана Фірцака). Вона вже справила враження на організаторів кінофестивалів. У свою чергу продюсери домовляються з дистриб’юторами про продаж фільму. До його виходу на широкий загал лишилося трохи більше як півроку. З особливим нетерпінням чекають цієї події закарпатці.

Звістка про те, що за нинішньої фінансової скрути держава виділила на кінострічку 15,6 мільйона гривень, була фантастикою. Але торік у серпні на Київській кіностудії імені Олександра Довженка зйомки фільму «Іван Сила» розпочалися, а нині завершують монтаж відзнятого матеріалу.

— Україна пишається своїми легендарними богатирями Іваном Піддубним, Яковом та Василем Куценками, Георгієм Поповим, Григорієм Новаком, Леопольдом Жаботинським, Анатолієм Писаренком, а тепер братами Кличками і багатьма іншими.  Але як часто буває, що ми шукаємо героїв десь далеко за синіми морями і далекими світами, а вони живуть поруч із нами. Таким був і Кротон, — сказав режисер Віктор Андрієнко під час зйомок у закарпатському селі Білки, на малій батьківщині силача. — Його знали і шанували в усьому світі як людину небаченої сили, ще живуть люди, які зналися з ним особисто. В Україні ж, крім Закарпаття, наш герой досі залишався невідомим. Цю прогалину ми й заповнюємо фільмом.

Сучасний чемпіон світу Дмитро Халаджі — в образі найдужчої людини світу 1930-х років. Фото з сайту klyuch.com.ua

Його знав увесь світ, окрім України

Сценарій написаний за книжкою Олександра Гаврюша (теж закарпатця) «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу». Вона призначена дитячій аудиторії, як, зрештою, і сам фільм.

— Написати сценарій — написали, але довго шукали виконавця головної ролі, — розповідає Віктор Андрієнко. — Я Дмитра Халаджі знайшов випадково, і це великий успіх. Він навіть обличчям нагадує Кротона.

Тим часом чемпіон світу з пауерліфтингу Дмитро Халаджі на цю роль погодився охоче, заради неї навіть скасував гастролі Сполученими Штатами. «Як і Кротон, я працюю в цирку і навіть виконую ті трюки, що майже століття тому виконував він, — розповів Дмитро. — Моя роль пов’язана з силовими номерами, каскадерськими прийомами і єдиноборствами. Все це — без дублювання і голлівудських спецефектів. Завдяки цьому стрічка вийде унікальною і цікавою».

Легко погодитися зі спортсменом і за сумісництвом — актором. Усе, про що йдеться в цій стрічці, справжнє, яким був і сам Іван Фірцак.

Бика утримував на спині

Ще підлітком Іван звертав на себе увагу своєю неймовірною силою. Якось, пошкодувавши корову, сам впрягся в плуга і зорав поле. Коли телиця пошкодила ногу, Іван приніс її додому на плечах.

У 1922-му закарпатець Фірцак, який у Празі заробляв собі на життя працею вантажником, на чемпіонаті Чехословаччини з важкої атлетики підняв вагу 150 кг і здобув золоту медаль. Незабаром став чемпіоном цієї країни з рукопашного бою. Загалом 70 разів перемагав у боротьбі з гирьового спорту, був переможцем краси тіла в Парижі.

Став артистом відомого празького «Герцферт-цирку». Одружився, взявши за дружину чешку — гімнастку цирку. З виступами побував у 64-х країнах: рвав залізні ланцюги, жонглював важкими предметами (гирі, кулі, штанги), лежав на розбитому склі під вагою півтони, зубами тягнув вантажівки, гнув пальцями товстелезні цвяхи та робив із них різні фігури, які роздавав глядачам. За трюк з утримуванням бика на спині отримав своє друге прізвище — Кротон — на честь античного героя.

У 1928-му свідком його виступу під час гастролей «Герцферт-цирку» в Лондоні була королева Великобританії. На її очах Іван тягнув ланцюгом вантажну машину, наповнену людьми. На прохання королеви він помірявся силою із чемпіоном Англії в надважкій вазі Джоном Джексоном. Один із ударів Кротона був настільки потужним, що проломив суперникові грудину, аж тріснула рукавиця. Бій закінчився тріумфом Івана. Визнаючи видатний талант спортсмена, королева Англії подарувала йому унікальний пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й рельєфним зображенням левів (шолом зберігається в одному з закарпатських музеїв). Пригнічений Джексон вистрибнув з вікна 10-поверхового будинку.

Під час одного поєдинку Іван отримав важку травму голови, вдарившись об металевий стовпець на рингу. Пошкоджену кістку черепа йому замінили золотою пластиною.

У США Кротон прославився рекламним трюком: автівка переїхала його через горло. Захоплені власники концерну «Форд» подарували Іванові іменний автомобіль: світлина з цим номером обійшла чимало американських газет. Тріумфальний виступ у країнах Америки забезпечив йому титул найсильнішої людини ХХ століття. Так охрестила Фірцака тодішня преса.

Не дочекавшись завершення 10-річного контракту з цирком, Фірцак наприкінці 1930-х повернувся додому. При цьому змушений був виплатити компенсацію власнику цирку — 100 тисяч крон.

Відомо, що коли угорці після окупації Закарпаття в 1939 році хотіли конфіскувати Кротонів автомобіль «Форд», той розтрощив його кувалдою. За це був побитий і потрапив до в’язниці.

Післявоєнна доля силача, коли край за Карпатами увійшов до складу СРСР, теж не була прихильною до Кротона. НКВД конфіскувало нагороди, відзнаки, фотографії. Його 18-річного сина Івана засудили за сфабрикованою справою про приналежність до ОУН, майже рік він відсидів у тюрмі. Хоч звинувачення й не підтвердилися, але майбутнє хлопця було перекреслене.

Іван Фірцак був засновником закарпатської циркової школи і силових мистецтв. Багато його учнів здобули чемпіонські титули у важкій атлетиці. Три роки тому у центрі села Білки місцевий скульптор Микола Глеба із суцільної гранітної брили вагою 7,5 тонни вирізьбив скульптуру Кротона. Для неї позував, демонструючи рельєфність м’язів, сам Василь Вірастюк.

Хата, в якій народився і жив майбутній богатир, збереглася, у ній родина влаштувала невеликий музей. Щороку, починаючи з 1999-го, у Білках влаштовують турніри-меморіали на честь знаменитого силача.

У такому шоломі і з паском Кротон виходив на арену цирку

Варто переглянути

Наскільки переконливо виконавець головної ролі зі Сходу України зіграв людину з Заходу, та ще й з іншої епохи, ментальності й класового прошарку? Про це дізнаємося вже незабаром. Прокатна доля стрічки про Івана Фірцака залежатиме від достовірності в передачі духу жорсткої, навіть жорстокої епохи, про яку йдеться.

Очікується, що прем’єрний показ «Івана Сили» станеться вже за два місяці, у дні шкільних канікул.

— Кінематограф — найпростіший шлях донести до наших дітей інформацію про те, хто вони є, — сказала голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова. — Тобто ми мусимо їм дати національного героя. Ми повинні їм дати українця, на кого б вони рівнялися, з якого брали б приклад і розуміли, хто вони є насправді.

НАЙВІДОМІШІ СИЛОВІ ТРЮКИ АТЛЕТА   

♦ «Груди замість ковадла» — брилу трощили молотом на його грудях. 

«Зуби мамонта» — Фірцак прибивав долонею дубову дошку до столу, використовуючи 20-сантиметрові цвяхи. Після того, як кілька осіб не могли її відірвати, він прикладав хусточку до голівок цвяхів і витягав їх зубами.

♦ «Залізне серце» — триметрову рейку клав собі на плече, четверо асистентів звішувалися на неї, пробуючи її зігнути. Коли їм цього не вдавалося, він руками вигинав із неї серце.

♦ Перед президентом Чехословаччини Фірцак показав номер «Шия під штрекою»: десятеро чоловіків згинали на горлі Івана залізничну рейку, коли він лежав на спині. Деякі силові прийоми Кротона досі ніхто не може повторити.

ТВОРЦІ ФІЛЬМУ. Втілити образ Івана Фірцака-Кротона, який став прототипом головного героя, взялася творча група під орудою режисера Віктора Андрієнка. Він добре знаний українцями за його «Шоу Довгоносиків», а в цій стрічці виступає ще й як актор і сценарист. Ще один соратник Андрієнка в легендарному телесеріалі Ігор Письменний також співавтор сценарію і також виконує одну з ролей. Оператор-постановник — Олександр Криштолович.

На знімальному майданчику працювали такі відомі українські актори: Ольга Сумська, Лесь Задніпровський, Богдан Бенюк, Борис Барських, Георгій Делієв. Чотирнадцятирічна Іванна Сахно зіграла циркачку Мілену.

У головній ролі знявся донецький силач Дмитро Халаджі. В окремих епізодах задіяний найвідоміший український богатир сучасності Василь Вірастюк. Стрічку продюсував Володимир Філіппов, відомий за фільмом «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

ДОСЬЄ

Іван ФІРЦАК (КРОТОН). Народився 28 липня 1899 року в селі Білки Іршавського району Закарпатської області. Помер 10 листопада 1970 року, похований у Білках.

Борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку. Його вага — 160 кг, зріст — 190 см. 

 

Василь Бедзір, "Урядовий кур'єр"

16 лютого 2013р.

Теги: Кротон, Фірцак

Коментарі

Кришеник 2013-02-16 / 13:43:05
Усе доволі гарно описано, як то й має бути згідно давно вже канонізованої історії про мого знаменитого земляка - силача Івана Фірцака-Кротона. Єдине лишень уточнення: не існувало ніколи давньогрецького героя та силача на ім'я Кротон. Були знані окремі борці, що походили з давньогрецької колонії-міста Кротон на півдні Італії (як то знаменитий Мілон із Кротона).

Вітаю! 2013-02-16 / 11:50:01
Вітаю, Сашко, це гарно, бо ти примусив говорити і про себе, і про Закарпаття.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини