Побачив світ 20-й календар закарпатської «Просвіти»

На початку 90-х років минулого століття крайове товариство «Просвіта» розпочало видання щорічних календарів-альманахів. Якщо попередниця нинішньої – історична «Просвіта» у 1920-1930-і роки видала 16 просвітянських календарів (1923-1938), то її правонаступниця – вже 20 (1993-2013).

Побачив світ 20-й календар закарпатської «Просвіти»

Останній, двадцятий календар «Просвіти» на 2013-й рік продовжує традиції попередніх календарів. Він знайомить читачів з постатями визначних вчених, письменників, художників, композиторів, краєзнавців, громадських, культурних і політичних діячів, пам’ятками історії і культури Закарпаття, хронікою просвітянського життя області тощо. В альманасі подано церковний та історичний календарі, календар пам’ятних дат заснування сіл краю.

Статті Івана Сенька про дослідників культури слов’ян, в тому числі українців Закарпаття, Петра Богатирьова та Юліана Яворського, Сергія Федаки про визначних вчених-істориків Олександра Мицюка та Євгена Перфецького (обидва зробили вагомий внесок у вивчення історії Закарпаття), Василя Шарканя про відомого мовознавця Василя Німчука (члена-кореспондента НАН України, нашого земляка), Андрія Дурунди про літературознавця, педагога вищої школи, довголітнього голову письменницької організації області Василя Попа, Михайла Удута про нескореного сина України поета Василя Стуса, Марії Панько про скульптора, народного художника України, лауреата премії ім. Т. Г. Шевченка Василя Свиду, Івана Коршинського й Івана Мешка про українського патріота-політв’язня Михайла Петричка, Павла Федаки про вченого і просвітянина  Івана Жегуца, педагога, музиканта, громадсько-політичного і культурного  діяча Євгена Ясінського, Івана Хланти про краєзнавця Василя Пагірю та просвітянку, берегиню народних традицій Марію Панько, Миколи Олашина про вченого-історика і педагога вищої школи Володимира Скоблика та ін.

З цікавістю ознайомляться читачі з народознавчими статтями П. М. Федаки про житлові і господарські будівлі на полонинах Рахівщини (за матеріалами експедиції 1972 р.), про особливості даху і покрівлі в традиційному хатньому будівництві Закарпаття, П. П. Федаки про етнографічні матеріали на сторінках часопису «Карпат» (1873-1886), фольклорними записами Юрія Туряниці та ін.

Блок матеріалів присвячено життю і діяльності відомого українського лікаря, в’язня сумління, голови крайової організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, депутата Верховної Ради України другого скликання, почесного члена «Просвіти» Івана Коршинського. Цікаву добірку з нагоди 210-річчя народження народного будителя Олександра Духновича подав Дмитро Федака. У рубриці «Наші ювіляри» поміщені нариси про краєзнавця, бібліотекознавця Василя Сможаника, художника Івана Ілька, громадсько-культурного діяча Миколу Вовка, поетесу, педагога Олену Пекар, просвітянку Людмилу Цебрик, а в рубриці «Відлітають сірим шнуром» – некрологи пам’яті просвітян, які у 2012 році відійшли у вічність (бібліотекаря Олени Закривидороги, сеньйора Пласту Василя Белея, журналіста, редактора Ігоря Гавриліва, вченого, громадсько-політичного діяча Василя Маркуся).

Про проведені у 2012 р. в Народному домі «Просвіти» заходи з нагоди Різдвяно-Новорічних свят, 198-ї річниці народження Т. Шевченка, Великодня, 80-річчя Йосипа Баглая, 90-річчя Йосипа Данка, 75-річчя Михайла Федаки, 22-річчя відродження крайового товариства «Просвіта», День «Просвіти» в с. Невицьке тощо, а також про звітно-виборчі конференції районних організацій «Просвіти» йдеться у рубриці «Хроніка життя «Просвіти».

Вдало доповнюють текстову частину календаря чисельні ілюстрації, переважно світлини (їх 64). Гарного художньо-естетичного вигляду надає йому поміщена на першій  сторінці обкладинки репродукція картини народного художника України Івана Ілька «Річка Уж біля села Дубриничі».

Вихід у світ кожного календаря «Просвіти» – це завжди свято, знакова подія в культурному житті області. Сказане в повній мірі стосується і щойно виданого, двадцятого за ліком, календаря «Просвіти» на 2013 рік, який, без сумніву, збагатить скарбницю культури і духовності Закарпаття, стане в пригоді учителям, вченим, студентам, бібліотечним і музейним працівникам, культурним і громадським діячам. У цьому велика заслуга укладачів календаря П.М. Федаки і П.П. Федаки, редактора П. М. Федаки, коректора М.М.Федаки, благодійників Ю. Гарастея, Й. Данка, І. Коршинського та інших.

Ференц Михайлюк

15 лютого 2013р.

Теги: Просвіта, календар

Коментарі

володимир 2013-02-15 / 18:52:48
шановні просвітяни! де можно придбати Ваш календарь?мій батько був дуже великим просвітником у своі часи я бажаю продовжити його справу!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини