На Закарпатті шахраї "платно" блокують комп'ютери

Останнім часом з′явився новий вид шахрайств в Інтернет-мережі: невідомі зловмисники за допомогою спеціальної програмки блокують роботу вашого комп′ютера, а за розблокування Windows вимагають гроші — зазвичай 220 гривень, які потрібно сплатити через Інтернет-гаманець. При цьому на екрані може висвітитись грізне застереження типу: СБУ викрила вас у перегляді матеріалів з елементами педофілії, гей-порно і т.д.

На Закарпатті шахраї "платно" блокують комп

 

Про те, що його комп’ютер заблоковано, 36-річний підприємець зі Сваляви  дізнався після перегляду звичайних мультфільмів в мережі Інтернет. На моніторі з’явилось зображення з текстом, що його комп’ютер заблоковано і для розблокування потрібно сплатити на протязі 12 годин на  вказаний Інтернет-гаманець гроші в сумі 220 гривень. Далі йшла інструкція, як через найближчий термінал перерахувати гроші. Код розблокування мав би бути вказаний на виданій терміналом квитанції. Завершувалося оголошення досить погрозливо: «Якщо впродовж 12 годин з моменту появи цього повідомлення не буде введено код, то всі дані, включаючи Windows і BIOS, буде безповоротно видалено! Спроба перевстановити систему призведе до порушень роботи комп’ютера».

Того ж дня чоловік звернувся із заявою до Свалявського РВ УМВС. Вочевидь, свалявець став жертвою Інтернет-шахрайства, коли нечесні на руку комп'ютерні хакери за допомогою вірусу змушують недосвідчених користувачів всесвітньої павутини платити гроші.

Фахівці кажуть, що є два види Інтернет-шахрайства з  ураженням комп′ютерної системи. Перший — це коли комп’ютер функціонує у звичному режимі, однак на моніторі постійно присутнє зображення з вимогою негайно сплатити кошти. Таку проблему легко ліквідувати, змінивши налаштування браузера, або ж взагалі його видаленням та переустановленням.

Гірше, коли повністю блокується система. Тоді вже потрібно звертатися до фахівця-програміста, аби  переустановити систему.

– Це відносно новий вид шахрайства,–пояснює заступник начальника райвідділу –начальник громадської безпеки Свалявського РВ УМВС (з обслуговування Свалявського та Воловецького районів) підполковник міліції Ярослав Лебович. –Користувачам пропонують з доброї волі встановити необхідну програму або оновлення системи. При цьому її автори запевняють, що це безпечно. Насправді через певний час (тиждень, місяць) програмка блокує комп’ютер і вимагає грошей. Не факт, що, сплативши ці гроші, ви розблокуєте систему. Звичайно, можна знайти шахрая, проте це також нічого не дасть, адже ви на встановлення його програми дали згоду…

Слід встановити на свій комп’ютер антивірусне програмне забезпечення і регулярно здійснювати його оновлення та оновлення інших програмних продуктів (операційної системи, прикладних програм). Це захистить вас від проникнення неліцензійного програмного забезпечення (вірусів).

І головне: ніяких грошей сплачувати не треба, це не зніме блокування, а лише забере у вас час, нерви та кошти, радять правоохоронці. Краще негайно звертатись до спеціалістів з комп’ютерної справи.

Вікторія Кіяк, Свалявський РВ УМВС України в Закарпатській області

12 лютого 2013р.

Теги: шахрай, інтернет

Коментарі

Чел 2013-02-13 / 09:52:39
У багатьох знайомих таке було, деякі платили і знову вибивало, що треба платити, люди реально знають лиш як мишою щолкати, а що таке програмне - повний ноль.

віктор 2013-02-12 / 15:50:57
ANTI WIN LOCKER - закачайте програму собі на cd диск і вона завжди вам допоможе у вирішенні таких сетуацій!

Віт 2013-02-12 / 14:39:40
Фраза "Це захистить вас від проникнення неліцензійного програмного забезпечення (вірусів)" насмішила на весь день...
В нашій країні майже у всіх установах встановлене "неліцензійне програмне забезпечення"...

Віт 2013-02-12 / 14:36:45
Маячня... Починаючи з заголовку "На закарпатті..." Це не на закарпатті, а по всій мережі інтернет, і не стосується географічного положення "жертви"... Як програміст з багаторічним стажем скажу - найчастіше таки користувачі підхвачують "трояна" саме на сайтах з полуничкою, або безкоштовним піратським ПО. Хоча бувають і винятки.
В 90% випадків відправивши гроші блокування зніметься, так задумано автором. В 80% блокування саме знімається через 1-2 дні, або якщо самому перевести системну дату в BIOS. Жоден антивірус не захистить вас навіть на 75%. Людина яка більш-менш розуміється в програмному забезпеченні розблокує комп'ютер за 10-15 хв. без перевстановлення операційної системи. Сам нерідко бував на "виклики" і в МРЕО, і в відділку міліції, і в адміністрації і на сільських радах по цьому питанню... А найбільше грає на користь авторів "трояна" те, що люди соромляться говорити про це комусь, а найбільше начальству, і таки відправляють гроші... тож аналогічні програми плодяться як гриби після дощу :)
Люди, користуйтеся вже Linux накінець....

НОВИНИ: Кримінал

21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
22:12
/ 2
В Ужгороді директор ТОВ підробив документи, щоби привласнити орендований комунальний об'єкт вартістю вартістю понад 1 млн грн
» Всі новини