Велоорієнтування: підсумки та перспективи

Напередодні нового сезону – підведемо підсумки року, що минув.

Велоорієнтування: підсумки та перспективи

9-й велосезон в українському орієнтуванні був успішним. На відміну від перших років, коли всі старти можна було перерахувати на пальцях однієї руки (2002 – Крим та Чернівці, 2004 – Київ, 2005 та 2006 – Чернівці, у 2003 та 2007 змагання не проводилися), і брали участь в них переважно "бігові" орієнтувальники, яких, якимось дивом,змусили сісти на велосипеди, тепер у нас є щорічний стабільний календар, відповідно до якого 12-14 всеукраїнських стартів щороку проходять як на заході, так і в центрі і на сході країни.

90% наших учасників це ті, для кого МТВО, як і інші види велоспорту, є улюбленим видом орієнтування. Згадую, як у 2008 році колишні "найактивніші велоорієнтувальники" (я їх називаю "мисливцями за очками ВСМ") з гордістю розповідали, з якими складнощами їм вдавалося назбирати велосипедів на команду (так-так, в них навіть НЕ БУЛО власних велосипедів! Нонсенс!). Тепер, на щастя, в наших рядах таких вже немає (пішли в рогейн).

Більшість учасників наших змагань свідомо вже вкладають чималі кошти у вдосконалення велотехніки, беруть активну участь у різноманітних крос-кантрійних змаганнях і не тільки аматорських…

Можливо, за кількістю учасників українські змагання з велоорієнтування поки що не вражають, але реально минулий сезон можна назвати яким завгодно, тільки не нудним. На дистанціях 21-ї вікової групи в цілому змагалися 55 чоловіків та 27 дівчат. У рідкісних випадках до старту гонки можна було назвати ім'я переможця. Чинник непередбачуваності є важливим для будь-якого спорту, адже саме він робить змагання захоплюючими. Чиясь безперечна перевага може справляти враження, але вона, швидше, відбиває у багатьох інтерес до змагань.

У нас інтриги вистачало. Чемпіонські звання "по еліті" в різних номерах програми вибороли серед дівчат Кристина Конвісарова з Дніпропетровська (1989 р.н.), полтавчанка Оксана Пуха (1987), дві Наталіїі-харківчанки – Пустова (1983) та Новікова (1989), Світлана Король із Сум (1985), ужгородка Віра Жданович (1976) та Наталія Шозда з Мукачева (1997), призерами в особистій першості були також запоріжанка Євгенія Свиридова (1978), Ольга Чебераха з Харкова (1983) та ужгородка Олександра Жданович (1996).

Серед чоловіків чемпіонські звання здобули киянин Артем Стрижак (1986 р.н.), Ярослав Пажух зі Львова (1990), ужгородці Ференц Гутлебет (1988) та Олексій Жданович (1976), мукачівці Олександр Касьянов (1994) та Василь Морозов (1995); срібним призером був Андрій Пуха з Полтави (1989), бронзовими – харківчанин Ренат Хасаншин (1983), Андрій Царенко із Запоріжжя (1986), ужгородець Олександр Зубенко (1995) та В'ячеслав Шимчук з Харкова (1973).

Всього в чемпіонатах та 11-ти етапах Кубка України взяли участь 212 учасників з 11 регіонів України: з Києва, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Сумської, Харківської і Чернівецької областей + 6 росіян. 

Треба сказати, що Конвісарова, Гутлебет, Ждановичі і Стрижак є лідерами й українського аматорського крос-кантрі, а Олексій Жданович навіть виконав норматив майстра спорту України, посівши призове місце на чемпіонаті серед професіоналів. 

Радує, що з кожним роком дистанції і карти наших внутрішніх змагань стають цікавішими, підвищується технічний рівень організаторів. На мій погляд, минулорічні і львівські, і сумські, і запорізькі, і, безперечно, харківські карти й дистанції були на рівні кращих світових стандартів. Впевнений, що подібні дистанції прикрасили б й чемпіонат світу чи Європи. До речі, з цікавою, на мою думку, пропозицією щодо проведення на території Чернівецької області чемпіонату світу з МТВО вийшов на керівників ФСОУ Юхим Аронович Штемплер. Сподіваюся, що його плани будуть реалізовані.

Щодо збірної

Команди, як такої, не було. Грошей, що виділяються з бюджету – як кіт наплакав. П'ятеро спортсменів виїжджали на перший раунд Кубка світу до Чехії (Артем Стрижак, Олексій та Віра Ждановичі, Кристина Конвісарова, кращі результати у Анни Телякевич – 22 та 25 місця; в естафеті О.Жданович, який на 1-му етапі фінішував у трійці лідерів, був дискваліфікований; в індивідуальних гонках грошей вистачило лише на один старт). 

Анна Телякевич власним коштом (як і завжди) взяла участь у другому раунді Кубка світу, що проходив у Польщі (кращий результат – 9-та у спринті). 

Вона ж, разом з Артемом Стрижаком та Кристиною Конвісаровою, взяли участь у чемпіонаті світу в Угорщині. Кращі результати знов у Телякевич – 12-та на середній дистанції. 

На естафету Артем з Кристиною не залишилися – поспішали до Ужгорода на найпопулярніший в Україні аматорський міжнародний крос-кантрійний марафон "Король гір" (з ну ду-у-уже дорогими призами), який вже другий рік поспіль і саме у терміни чемпіонату світу організовує родина Ждановичів.

До слова, на "Королі гір", де було більш ніж 200 учасників, на 100-кілометровій трасі впевнено переміг Ференц Гутлебет (5:46.33), Кристина Конвісарова також фінішувала першою, але на 50-кілометровій дистанції (3:40.49). Олексій Жданович переміг на 50-кілометрівці серед тих, хто старший 30-ти років (2:43.36), а в основній групі результати орієнтувальників були такими: 3 місце – Олександр Зубенко, 13-те – Олександр Касьянов, 22-ге – Артем Стрижак (тричі на дистанції рвав ланцюг!), 27-й – Сергій Расчупкін. Всього на цій дистанції стартувало 124 учасники.

Новий сезон, сподівання на краще

Минулого року вперше не довелося шукати організаторів всеукраїнських змагань – всі старти 2013 року (крім зимового) "розібрали" своєчасно, а заявки на проведення й досі надходять.




 

10-й сезон українського МТВО виглядатиме так (національні чемпіонати та етапи Кубка України):

• 16-17 березня, Закарпатська обл. – Зимовий чемпіонат - (коротка дистанція з.н. + середня з вільним вибором порядку проходження КП (Free Order);.
• 6-7 квітня, Сумська обл. (спринт з.н. + довга дистанція (мас-старт, з.н.);
• 18-19 травня, Чернівецька обл. (подовжена з.н. + естафета); 
• 13-14 липня, Львівська обл. (середня (мас-старт,з.н.) + марафонська з.н.); 
• 10-11 серпня, Харківська обл. (довга з вільним вибором порядку проходження КП (Free Order) + середня з.н.); 
• 21-22 вересня, Закарпатська обл. (довга (з.н., інтервальний старт (Free Order) + коротка дистанція (пролог/гандикап, з.н.) 
• 19-20 жовтня, Полтавська обл. – чемпіонат з багатоборства (довга, з.н. + середня, з.н.).

Положення про змагання вже є на федераційному сайті, там само будуть розміщуватися і інформаційні бюлетені. 

Головні міжнародні змагання року:

Чемпіонат Європи та перший раунд Кубка Світу + Європейські юнацький та юніорський кубки – 15-23 червня, Польща;
Чемпіонат світу та другий раунд Кубка світу + чемпіонат світу серед юніорів – 26-31 серпня, Естонія; 
Третій раунд Кубка світу + чемпіонат світу серед ветеранів – 9-13 жовтня, Португалія 

Розраховуємо, що цього року нам нарешті вдасться вивезти на міжнародні старти юніорів. На мій погляд, команда, до складу якої увійдуть мукачівці О.Касьянов, В.Морозов, Н.Шозда та Д.Гаршанін, О.Зубенко з Ужгорода та С.Терновський з Харкова буде гідно виглядати серед юніорської еліти.

Вже не перший рік розраховуємо на пристойний виступ і "дорослої" збірної. Цього сезону, здається, "Король гір" не співпадатиме з чемпіонатом світу (17-18 серпня), тож в української еліти буде шанс реалізувати себе.

Змагання на Закарпатті




Зимовий чемпіонат України проходитиме 16-17 березня по новій карті на околицях Мукачева.

Для "вересневого" чемпіонату країни, який ми присвячуємо 50-річчю з часу виникнення спортивного орієнтування в Україні, буде підготовлена карта на півшляху між Ужгородом і Мукачевом, на місцевості, по якій проводилися Перші всесоюзні змагання 1963 року. Запрошуємо!

Олександр Цепурдей

09 лютого 2013р.

Теги: МТВО, велоорієнтування, орієнтувальники

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини