В Ужгороді говорили про взаємодію соціальних служб щодо вирішення проблем молоді (ФОТО)

7 лютого 2013 року в місті Ужгород відбувся круглий стіл, який мав на меті налагодити соціально-педагогічну роботу різних соціальних служб міста з неповнолітніми та молоддю, які стоять на обліку в міліції/

В Ужгороді говорили про взаємодію соціальних служб щодо вирішення проблем молоді (ФОТО)

Зустріч була організована Ужгородським міським центром соціальних служб сім’ї, дітей та молоді за участю представників Ужгородської кримінально-виконавчої інспекції, Ужгородського міського центру зайнятості, Ужгородського міського управління освіти та представників громадських організацій.

Відкрив круглий стіл  Іван Фленько – директор Ужгородського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, який зазначив, що ця тема є надзвичайно актуальною для міста Ужгород і вирішувати її потрібно разом, залучивши до спільної праці всі зацікавлені сторони, «з’ясувати можливості покращення соціального становища молоді і зменшити кримінальні обставини і криміногенність у місті».

З повідомленням про стан злочинності серед неповнолітніх та молодих осіб виступив соціальний працівник Сергій Базилюк, який навів причини що зумовлюють ріст злочинності, а саме: «по-перше,  це негативні соціальні чинники юридичного та матеріального характеру – відсутність власного житла, майна, недостатній рівень освіти, безробіття, відсутність досвіду спілкування та незнання законів; по-друге, це відсутність достатнього життєвого досвіду, сформованих соціально-психологічних стереотипів, усталених навичок дотримання загальноприйнятих соціальних норм поведінки, які полегшують адаптацію до життя. Усе це зумовлює неабиякі труднощі легалізації і набуття прийнятного соціального статусу, проблеми у працевлаштуванні, подальшому навчанні, стосунках з оточенням». До соціальної служби за останній рік було направлено 135 повідомлень про осіб, які потребують соціальної допомоги, самостійно звернулося 45 осіб. Було надано понад 200 соціальних консультацій, порад.

Занепокоєння становищем злочинності в місті висловив і Віталій Мураль – начальник  відділу кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського МВ УМВС, який наголосив, що на початок 2013 року неповнолітніх та молодих осіб перебувають на обліку 411 осіб, серед яких 52 жінок, 11 з неблагополучних сімей та 19 дітей. Особливо хвилює те, що серед них багато таких, які засуджені за крадіжки, а саме 173 особи. Віталій Мураль звернув увагу на те, що більша частина злочинів здійснюються через відсутність контролю та уваги з боку батьків, школи та громадськості.

Заступник Ужгородського центру зайнятості Ігор Мельников, який активно брав участь у роботі круглого столу, зокрема сказав, що, «на жаль, велика кількість гуртків при школах, літні табори, табори праці які залучали молодь до активного відпочинку та праці зараз втрачені. Припинили роботі безкоштовні спортивні секції для учнів та молоді». Тому він запропонував представникам громадських організацій більш активно виступати з пропозиціями до органів державної влади, оскільки в Закарпатській області існує кілька програм, спрямованих на спортивний розвиток молоді. 20 лютого кожного року відзначається Всесвітній  день соціальної справедливості. Тому Ігор Мельников запропонував провести акцію по збору одягу та взуття для малозабезпечених та багатодітних родин.

Василь Плиска – начальник кримінально-виконавчої інспекції міста Ужгороду, запропонував провести моніторинг серед ромського населення на предмет визначення соціально-економічного стану ромських сімей.

Наталія Шляхта – інспектор управління освіти Ужгородської міської ради, наголосила, що в місті навчається 13254 учнів шкіл, з них у ЗОШ № 14 72 ромів, а в ЗОШ        № 13 – 266. «На жаль, народжуючи дітей, батьки не завжди піклуються про їх навчання і виховання. Про освіту потрібно думати не з 6 років, а значно раніше. Батьки мають не тільки права, але й обов’язки. Можливість навчання надається всім і його треба вміло використати».

Представники громадських організацій активно взяли участь в обговоренні – вони піднімали актуальні питання, які безпосередньо відносяться до рівня криміногенної ситуації серед молоді в місті. Так,  Андрій Гажі звернув увагу на масовому безробітті серед ромів і небажанню інколи дирекції шкіл, зокрема ЗОШ № 7, брати ромських дітей до школи. Едуард Йовнаш наголосив на низькій матеріальній базі ЗОШ № 13, в які відсутні належні санітарно-гігієнічні умови для навчання. Мирослав Горват попросив звернути увагу органів влади на осіб, які безконтрольно мігрують до Ужгороду, створюючи тим самим різні криміногенні ситуації.

По закінченні круглого столу було підбито підсумки. Було вирішено, що подібні круглі столи потрібно проводити регулярно, хоча б один раз в два місяці (наступну зустріч заплановано провести на початку квітня). 

Мирослав Горват для Закарпаття онлайн

07 лютого 2013р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини