На Закарпатті виявили "конвеєр" незаконного переміщення авто через кордон

На українсько-угорському кордоні чопські інспектори в чергове задокументували одразу 3 порушення митного законодавства, пов’язані з незаконним ввезенням та розпорядженням громадянином Чехії в Україну престижних іномарок.

На Закарпатті виявили "конвеєр" незаконного переміщення авто через кордон

У такий незаконний спосіб іноземець намагався уникнути сплати митних платежів при оформленні для вільного обігу на території України та зекономити на автомобільній афері майже чотириста тисяч гривень.

Спочатку митники з’ясували, що 46-річний чех намагався «зеленим коридором» у п/п «Тиса» ввезти на територію нашої держави автомобіль марки «Ауді А8» за підробленими документами. Під час проходження митного контролю він надав інспекторам техпаспорт на автомобіль, власником якого була вказана італійська фірма, та 2 доручення на право керування цією іномаркою. Перше - від італійського підприємства, друге – на чеській мові, засвідчене 04.02.2013р. чеським нотаріусом. Проте, митники засумнівалися у достовірності документів та правомірному переміщенні даного транспортного засобу через кордон, тому звернулися із відповідним запитом до нотаріальної контори в м.Прага.

Невдовзі отримано офіційну відповідь, в якій зазначалося, що доручення на право користування «Ауді А8» не засвідчувався в пражському нотаріальному офісі. Крім того, зазначений чеський нотаріус там не працює ще з 2007 року, тому підпис однозначно підроблений.

Як зізнався іноземець, ключі разом з документами на автомобіль дав йому незнайомий чоловік для доставки в Україну.

Тож, відносно громадянина Чехії складено протокол за статтею 483 ч.1 Митного кодексу України, незаконна іномарка, 2010 року випуску, вилучена на штраф-майданчик митниці до рішення суду.

Але, як виявилося згодом, торік даний іноземець у незаконний спосіб завіз ще два автомобілі. Отримавши від єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України інформації, митники з’ясували, що у вересні 2012 року в режимі тимчасового ввезення «зеленим коридором» чоловік завіз через митний пост «Тиса» Чопської митниці автомобіль марки «LAND ROVER RANGE SPORT» та «забув» його вивезти. Згідно отриманої офіційної інформації від Укрбюро Інтерполу УМВСУ в Закарпатській області позашляховик значиться, як викрадений в Італії і знаходиться в розшуку.

Як розповів чех, джип завіз на митну територію України на прохання незнайомої особи за винагороду, яку він отримав разом з ключами та документами в чеській столиці. Таким чином безперешкодно перемістивши іномарку через кордон, разом з документами передав незнайомій людині  в обласному центрі Закарпаття неподалік вокзалу.  З України виїхав автобусом.

А вже наступного місяця знов повернувся через пункт пропуску «Лужанка», незаконно перемістивши автомобіль марки «Mercedes-Benz C220». Вкотре скориставшись спрощеними митними процедурами у «зеленому коридорі» митного поста, чех без всіляких зусиль в режимі тимчасового ввезення завіз «німця», якого також за винагороду мав лишень передати разом з ключами і документами незнайомим людям у місті Рахів.

Тож, за не вивезення автомобілів та розпорядження ним без дозволу митного органу, інспектори оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Чопської митниці склали відносно чеха ще два протоколи за статтею 469 ч.2 Митного кодексу України.

Після рішення суду іноземцю доведеться сплатити штраф за кожний не вивезений автомобіль у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Довідка

Згідно ч. 4 ст. 380 Митного Кодексу України, тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно тими громадянами, які ввезли їх в Україну, для їх особистих потреб, не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані, а також відчужені чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

Згідно ч. 5 ст. 380 МКУ тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог цього Кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці

07 лютого 2013р.

Теги: авто, кордон, незаконне переміщення

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

21:18
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
13:04
У затриманого в Мукачеві наркоторговця вилучили понад 200 розфасованих доз "товару"
22:23
/ 2
Депутат Тячівської райради уник тюрми за вчинення важкої ДТП, бо уклав угоду з прокурором
18:35
У ПП "Ужгород" українець хотів виїхати за кордон за підробленими документами "багатодітного" і "багатодружинного" "таджика"
15:53
/ 3
Ужгородець до смерті забив співмешканця матері, з яким пиячив
22:38
/ 2
Заступника керівника Закарпатської спецпрокуратури звільнили за корупцію
11:18
На Закарпатті "ухилянти" з Дніпропетровщини прямували на "штурм" Тиси з дитячими рятувальними жилетами патріотичних кольорів
23:20
/ 1
В Ужгороді двоє неповнолітніх хлопців пограбували жінку
19:17
Раніше судимий житель Ключарок "підробляв" торгівлею метамфетаміном
18:52
Закарпатця затримали на продажі гранатомета, гранат і набоїв
16:50
Справу ОЗУ наркоторговців зі Станова Верхньокоропецької громади передали до суду
14:53
/ 2
В Ужгороді на "транші" хабаря в $1500 затримали високопоставленого співробітника ГУ ДСНС
18:31
СБУ розповіла про затримання на хабарі посадовця Синевирської сільради
15:44
/ 1
На Закарпатті очільниці сільради повідомили про підозру в розтраті майже 680 тис. грн із бюджету громади
15:05
/ 12
У Тячеві після допиту у слідчого поліції затримали секретаря Хустської єпархії УПЦ МП Розмана
11:56
Затримали наркоторговців з Виноградова і Мукачева, які збували метамфетамін
11:31
/ 17
У Міжгір'ї на хабарі затримали начальника відділу земельних ресурсів Синевирської ОТГ. У справі фігурує голова ОТГ Іван Чуп
11:09
/ 21
У Хусті затримали пʼяним за кермом суддю Сергія Савицького
10:26
/ 3
На Закарпатті справу щодо підроблення фітосертифікатів на продукцію, яку експортували до ЄС, спрямували до суду
18:12
На посту у Нижніх Воротах "безправний" водій намагався дати патрульним 600 грн хабаря
14:47
В Ужгороді переправника "ухилянтів" взяли під варту з можливістю внести близько 1 млн грн застави
14:05
/ 5
У Мукачеві раніше судимий наркоторговець під час затримання наїжджав автомобілем на поліцейських
11:37
У Воловці неповнолітній пограбував чоловіка з інвалідністю
11:29
В Ужгороді чоловік удома вбив приятеля по чарці
» Всі новини