Двоє альпіністів на Гембі загинули через падіння снігового карнизу

Детальну картину загибелі на Закарпатті досвідчених київських альпіністів -- 70-річного Віктора Грищенка та 44-річного Віктора Багмета -- відтворив на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук Микола Дроботенко.

Віктор Грищенко
Віктор Грищенко

"До тих пір, поки не будуть поховані Віктор Іванович Грищенко і Вітя Багмет, хотілося зберігати мовчання. Але потік відвертої брехні, яке розносять ЗМІ та офіційні особи, досягли критичної маси. Останньою краплею, що переповнила чашу мого терпіння, стала заява глави прес-служби Закарпатської обласної УМНС Наталії Батир, яка прорекла наступне: «Пошукова група виявила місце сходу лавини, вона, до речі, була досить великою - близько кілометра (вона могла зійти лише від крику)».

Я не хочу коментувати подібні перли та іншу нісенітницю, яку підхоплюють і тиражують ЗМІ. Але факт її насадження та закріплення у свідомості людей примушує дати інформацію про справжній стан справ.

Позавчора, 27 січня, не зважаючи на негоду, вперше за час пошуків, до самих верхів ущелини (в якій колись загинув Сергій Ляхімець) дійшов Саша Толстоусов -- м.с. з альпінізму і друг зниклих. Там він виявив уламки снігової карниза. На поверхні снігу -- лижу, лижні палиці, окуляри і компас Віктора Грищенка. Сповістивши  групу друзів, що обстежували сусідню ущелину, забравши окуляри і компас, Саша спустився донизу. Через деякий час на скітур до місця знахідки підійшли Саша Микулич, Юра Черевко і його брат -- Костя Черевко. За півгодини вони знайшли і відкопали обох. Вітя Багмет лежав на глибині 0.5 метра. Віктор Іванович -- на глибині в метр. Відстань між загиблими -- близько двох метрів. Тіла лежали у вузькому жолобі, який дає початок струмка, що приводить до Шипотського водоспаду. Транспортування тіл була проведена на наступну добу силами загону МНС з Женею Чізмарем начолі.

Ні про яку лавину, а вже тим більше масштабну, не йдеться взагалі. Саме тому її сліди і не могли знайти протягом багатьох днів пошуку.

Відновлюючи картину події, зійшлися на наступному. Вже повертаючись додому, орієнтуючись за компасом, двійка в тумані вийшла на сніовий карниз (очевидно, внаслідок поганої видимості, не бачачи його меж). Далі -- відрив карниза і ковзання разом з ним вниз. За фатальним збігом обставин, внизу виявився не"викат", а наповнений глибоким снігом жолоб. В який і затягнуло обох. Зверху накрило уламками карнизу, що розсипався, і злегка «потягнуло» за цими уламками снігу. Все.

Це не лавина. Це погана видимість, заступ за лінію відриву карнизу (в тумані йшли один за одним впритул), і фатальний зрив з падінням у вузький жолоб.

Сьогодні, 29 січня, машина з тілами загиблих по закінченні всіх юридичних процедур повинна виїхати з Межигір'я в Київ."

30 січня 2013р.

Теги: альпініст, Гемба, карниз

Коментарі

Челядникй 2013-01-30 / 16:12:41
Вічна память блаженний покій загиблим альпіністам! А всякій мразі шо піариться на смертях най відпаде.....................,,,,"бог палицьою не бє !!!

Йовжико 2013-01-30 / 13:24:14
Головне шо Керманича ,МЧСА в усій його красоті Алкоголіка але в голубій формі партейки Регі Анналів для піара по всій Украіні як ун файно коменти давав про то шо сам з лопатов шукав альпіністів а решта спишеться на неопитність пана Капітана МЧСА

ПОВБИВАВБИ 2013-01-30 / 12:47:32
Допоки такими життєвоважливими структурами як МНС будуть управляти Клоуни і Неуки з кримінальним минулим в званні капітанів як теперішній Воловецький Ідіот Алкоголік буде Пакращення вже сьогодні і окрім піара нічого конкретного небудеТреба робити висновки в першу чергу для туристів які уже завтра просто черезтнекваліфіковані діі чиновників будуть ьоятися прийти в гори Закарпаття

Турист 2013-01-30 / 11:01:06
"Джошуа" . Для офісного планктону як Ви можливо це не має значення. Але Закарпаття край туристичний, і багато людей ходять в гору навіть взимку. І тому конкретна причина, місце, умови і час загибелі людей дуже важливий для цих людей, які можуть уникати небезпечних місць у майбутньому

ZAK 2013-01-30 / 10:15:11
з Межигір'я в Київ! з Міжгір'я в Київ!

Джошуа 2013-01-30 / 09:27:45
Яка різниця? лавина чи сніговий карніз? Це не має значення і це не головне...Окрім того, що так, що так - загинули від снігу, а в якій формі цей сніг був - карніз чи лавина - це лише спеціалістів цікавить із гідрометцентру та сніголавинної станції Плай, які в журнал записують відповідні відмітки...

ВАСИЛЬ 2013-01-30 / 09:18:49
Гнати Опаленика сраколиза Щербейового гетьзрятувайльнойі служби разом із придурком Ільковичом Боддіком оба мерзопакостні ублюдки

Рятувальник 2013-01-30 / 09:13:20
Нарешті відома справжня правда обставин смерті двох відважних спортсменів а не то що Бреше в ТВ шизофренік і алкоголіко наркоман очільник ТУ УМНСЩербей піаричись на смертях людей в політичних цілях і його Блонда із пресслужби якась Натаха Батир якамає освіту. Бухалтера ГАНЬБА!!!!!ганьба!!!!!!!ганьба!!!!

123 2013-01-30 / 08:38:51
Міжгір"я, любі.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини