Прокуратура Закарпаття повернула майже 3 тис га вкраденої землі

Протягом 2012 року органами прокуратури Закарпатської області вжито ряд заходів щодо захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин. Про це під час сьогоднішньої координаційної наради керівників правоохоронних органів краю повідомив прокурор Закарпаття Анатолій Петруня.

Прокуратура Закарпаття повернула майже 3 тис га вкраденої землі

Зокрема, органами прокуратури області було порушено 17 кримінальних справ, внесено 122 приписів та подань на незаконні акти органів місцевого самоврядування та виконавчої влади принесено 321 протестів, до судів заявлено 264 позовні заяви на суму 3 677 тис. грн. За результатами розгляду документів прокурорського реагування, у тому числі за рішеннями суду, площа реально повернутих земельних ділянок складає 2946 га, попереджено незаконне надання земель площею 498 га, відшкодовано 770 тис. грн., до дисциплінарної відповідальності притягнуто 94 посадові особи, з яких 34 посадові особи органів державного контролю.

Судами різних інстанцій за вказаний період задоволено 128 позовів (в тому числі із пред’явлених у 2011 році) на суму 1 558 тис. грн., сума за рішеннями, що набрали законної сили становить 1731 тис. грн., добровільно відшкодовано відповідачами у закритих справах - 558 тис. грн. Реально виконано рішень суду на суму 1713 тис. грн.

Також, проведено перевірки з питань використання коштів які надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Протягом поточного року органами місцевого самоврядування використано 2 млн. 275,176 тис. грн. вказаних коштів на цілі визначені ст. 209 Земельного кодексу України.

Однак, не всіма органами місцевого самоврядування вживались заходи з метою розроблення нормативно грошової оцінки земель населених пунктів, чим порушуються вимоги ст. 18 Закону України «Про оцінку земель» та призводить до ненадходження в повній мірі плати за землю.

За результатами проведених перевірок міськрайпрокурорами внесено 19 подань щодо виготовлення нормативно-грошової оцінки земель, частина з яких виконана.

Крім того, проведено перевірки з питань повноти та своєчасності виконання органами Державної податкової служби в Закарпатській області функцій з питань нарахування та стягнення плати за землю.

Порушення в діяльності територіальних інспекцій виявлено прокурорами Великоберезнянського, Виноградівського, Міжгірського, Рахівського, Мукачівського, Тячівського районів та Хустським міжрайонним. За наслідками перевірок, внесено 6 подання, за результатами розгляду яких 8 посадових осіб притягнуто до відповідальності.

Органами прокуратури заявлено 6 позовних заяв, щодо розірвання договорів оренди земельних ділянок, у зв’язку з систематичною несплатою орендної плати. Загальна площа земельних ділянок, що підлягає поверненню 62 га.

Органами прокуратури області виявлялись факти невжиття органами місцевого самоврядування та виконавчої влади заходів спрямованих щодо стягнення заборгованості за договорами купівлі-продажу земель.

За результатами вжитих заходів прокурорського реагування забезпечено надходження до бюджету більше 2 млн. грн.

Протягом 2012 року органами прокуратури проведено ряд перевірок щодо діяльності територіальних органів Держкомзему.

За результатами проведених перевірок 21 посадову особу, з яких 4 посадові особи головного управління Держкомзему області притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, за поданням прокуратури Закарпатської області, наказом голови Державного агентства земельних ресурсів України притягнуто до дисциплінарної відповідальності 2 начальників територіальних управлінь Держземагенства (в Мукачеві та Рахові).

22 січня 2013р.

Теги: земля, ділянки

Коментарі

беспартійний 2013-01-23 / 10:01:59
Жодним чином не захищаючи прокурорів, «якщо вже чесно говорити на цю тему», то треба в першу чергу (це «коріння»!) замислитись над тим, ХТО виділяв їм (та й іншім правоохоронцям, суддям, держчиновникам ) «земельку»?
Відповідь проста: сільські чи міські ради, за межами сіл і міст – райдержадміністрації. За що, на яких підставах? Себе, часом, не «обділили»? Звідки у прокурорів та «інших» земля?

– Це РОЗРАХУНОК за земельні афери сільських чи місцевих ДЕПУТАТІВ, голів та мерів, членів виконкомів, які і приходять у ради, насамперед, ЗА ЗЕМЛЕЮ у кожну каденцію, в незалежності від партійної приналежності!

Депутати звідки взялися, хто їх обирає? Де МАСОВИЙ протест сільських чи міських громад на це беззаконня? Звідки взялися «200- гривневі»?

Але, жодним чином, ці питання не звільняють «наглядачів за законністю» від відповідальності!
Проте замислитись, думаю, треба. І «розбиратися» треба починати з себе та своїх родичів, друзів, знайомих (виборців!) – НЕ ДАВАЙ І НЕ МОВЧИ!
Прикладів цього не багато, але є.

читач-пенсіонер 2013-01-23 / 08:04:52
Якщо вже чесно говорити на цю тему, то треба почати перш за все із самих працівників прокуратури різного рівня та різних районних,міських прокуратур-яким чином законно чи ні , то вже на їх совісті, виділені земельні ділянки під побудовані власні котеджі для них,себе любимих та їх родичв.Так як люди більше знають деталі -хто ,коли, за що і як отримав свої хороми.Вони все розкажуть усе по деталям і не треба буде прокурорам викручуватися та оправдовуватися,мовляв на ссвої чесно зароблені у поті важкою фізичною працею на усе заробили...Так як правда гірка і вона очі коле.

Василь 2013-01-22 / 23:19:35
Так тут дивуватись прокурорській сліпоті не потрібно, адже земельку під будівництво скромних прокурорських хатинок за межами населеного пункту їм теж виділяли. Не забирати ж самим від себе!!!

геодезист 2013-01-22 / 22:46:28
Щось за нового начальника Головного управління Держземагентства у Закарпатській області О.Антала нічого не чути.
«Гінці» з районів щотижня по четвергам до нього з «ташками» підтягуються.
Невже «цифри» по телефону чи електронці узгодити не можна, а «папіря» по пошті відправити?
І їх машини на воді їздять, чи то все на «клієнтських» за «прискоренням»?
Невже О.Антал настільки виправився з «біографією до 2002 року»?
Щось ви, панове прокурори, все про «папєрєдніков», да про «папєрєдніков»…
А на дворі вже 2013 рік, «однако»!

НОВИНИ: Кримінал

16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
» Всі новини