На Закарпатті з 7,6 млн грн. боргу по зарплаті понад 3 млн боргують активні підприємства

За недостатню роботу начальника Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації В.Мацолу навіть притягли до дисциплінарної відповідальності, а службові особи сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції в Закарпатській області, як виявилося, порушували закони. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прокуратурі Закарпатської області.

На Закарпатті з 7,6 млн грн. боргу по зарплаті понад 3 млн боргують активні підприємства

На Закарпатті  зменшився розмір заборгованості з виплати заробітної плати. Так, станом на 1 січня 2013 року борг становив 10,6 млн. грн. проти 13,5 млн. грн. на 1 січня 2012 року. При цьому, із загальної суми боргу 7,6 млн. грн. становить заборгованість підприємств-банкрутів та 3,2 млн. грн. - економічно активних суб’єктів господарювання.

Зокрема, апаратом прокуратури області встановлено, що члени ліквідаційної комісії обласного комунального підприємства „Закарпаттеплокомуненерго”, рішення про ліквідацію якого прийнято обласною радою 04.12.08, всупереч вимогам ст.ст. 97, 115 Кодексу законів про працю України, ст. 24 Закону України „Про оплату праці”, ст. 112 Цивільного кодексу України та ст.61 Господарського кодексу України, якими встановлено черговість задоволення вимог кредиторів у разі ліквідації підприємства за рішенням власника, маючи на розрахунковому рахунку підприємства достатньо обігових коштів, безпідставно не виплатили 21 працівнику заробітну плату на загальну суму 292,6 тис. грн., а наявні кошти використали на інші потреби.

За результатами розгляду внесеного прокуратурою області голові обласної державної адміністрації подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника голови обласної комісії рад з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу - начальника Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Окрім того, з огляду на те, що борг підприємств-банкрутів області становить понад дві третини від загальної заборгованості із заробітної плати прокуратурою області у липні 2012 року проведено перевірку у секторі з питань банкрутства Головного управління юстиції в Закарпатській області з питань повноти виконання його службовими особами повноважень по здійсненню контролю за дотриманням арбітражними керуючими Ліцензійних умов провадження господарської діяльності.

Перевіркою встановлено порушення службовими особами сектору вимог Законів України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №3177/5 від 14.10.2011, Положення про сектор з питань банкрутства головного управління юстиції в області, затвердженого наказом головного управління юстиції в області №528/01-08 від 12.10.2011, в частині неналежного здійснення контролю за додержанням арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

Загалом упродовж 2012 року органами прокуратури області у сфері оплати праці порушено 14 кримінальних справ, 17 справ вказаної категорії скеровано до суду, за результатами розгляду 84 внесених документів реагування до відповідальності притягнуто 48 винних посадових осіб, у тому числі 11 посадовців органів влади та місцевого самоврядування і 2- контролюючих органів.

За актами прокурорського реагування погашено заборгованість з виплати заробітної плати на суму понад 5, 5 млн. грн.

22 січня 2013р.

Теги: заборгованість, зарплата

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини