Качок на Ужі найкраще годувати макухою

В Ужгороді під пішохідним мостом знову зимують дикі качки. Ми спробували з'ясувати, які саме видові представники качиних гуртуються під мостом міста, чому ці птахи облюбували саме це водоймище Ужгорода та чим їх найкраще підгодовувати.

Качок на Ужі найкраще годувати макухою

З року в рік під мостом в обласному центрі гуртуються представники крякви звичайної - найпоширенішого з видів дикої річкової качки. Кряква звичайна є численною у всіх водоймищах і, ймовірно, є одним із найбільш відомих у світі птахів. Прилітають до качок і чайки з Дунаю, однак, вони є рідшими тамтешніми гостями.

На думку колишнього директора Концівської птахофабрики Біндаса Едуарда, дикі качки облюбували саме це місце в Ужгороді з декількох причин. По-перше, річка Уж взимку не замерзає повністю. «І якщо їх природні місця перебування повністю вкриті кригою і там неможливо віднайти дрібну рибу чи ті ж водорості, то тут це цілком реально», – зауважує Едуард Олександрович. По-друге, багатство риби та зеленого світу у нашій річці не дає їм довго голодувати. По-третє, качки і чайки вже звикли отримувати тут постійну підживу від людей. «Якщо деякі особини вже підгодовувалися людьми тут вже не вперше, то, звичайно, вони за звичкою вже летять саме сюди. Їхньому прикладу просто наслідуть інші».

До речі, ці представники родини качиних мають цікавий метод добування їжі з водоймища. Наша річка багата на їжу, крякви занурюють у воду голову і широким, плоским дзьобом розшукують рослини і дрібних тварин. Більші шматки їжі крякви розтирають своїм жорстким дзьобом. Вони також поїдають підводні рослини. Щоб дістатися до них, крякви не пірнають, а просто занурюють у воду передню частину тіла таким чином, що на поверхні залишається тільки задня частина. Каченята люблять повністю занурюватися у воду. Протягом року крякви мають багатий раціон харчування, тому їх називають всеїдними. Вони можуть харчуватися зерном, поїдають траву, пробують їсти картоплю, ловлять комах у повітрі або шукають під водою насіння і листя різних рослин.

Зараз, у зимові дні, ужгородці активно підгодовують пернатих, кидаючи їжу з моста. Це і шматки хліба, і зернові суміші тощо. Оскільки, як вже зазначалося, крякву вважається всеїдним птахом, то її підгодівля не викликає особливих складнощів. Однак, не рекомендується давати пернатим білий хліб та хлібо-булочні вироби. Як зазначав біолог, орнітолог, кандидат біологічних наук, доцент, завідуючий кафедрою лісівництва географічного факультету УжНУ Людвіг Потіш у попередньому матеріалі нашого сайту, хліб не є природнім кормом. Він не перетравлюється нормально і, крім того, може призвести до розладу печінки. «Холодна пора – це екстремальні умови для птахів і вони змушені їсти те, що є, і те, що не завжди може бути корисним. Білий хліб у будь-якому випадку не є корисним. Сухий можна», – зазначає наковець.

«Найкраще підгодовувати пернатих на водоймищах макухою. Це побічний продукт пресуванням насіння олійних культур після вичавлення олії. Її часто використовують рибалки для приманки риб», – зазначає Едуард Олександрович. Птахівник називає макуху найкращим кормом для пернатих в холодну пору року: «Пе-перше, макуха не тоне у воді і плаває на поверхні води, отож її можна кидати просто у водоймища і птахи зразу помітять її, коли прилетять. По-друге, у ній містяться всі потрібні для пернатих поживні речовини і вона є надзвичайно калорійною».

Помилуватися зграєю пернатих на річці ужгородці матимуть можливість до настання перших теплих днів і сезону спарювання. Тоді птахи парами відлітають на свої природні місця перебування.

Довідка: Кряква звичайна ( Anas platyrhynchos) − видовий представник родини качиних ряду гусакоподібних. Їх довжина: 50-65 см, розмах крил: 80-98 см. Маса самки – 1 080 г, самці – до 2 000 г. типовий мешканець прісноводих водоймищ, відомий усім з дитинства. Крякви також добре почуваються на суші, де пасуться, як гусаки. Археологічні розкопки показують, що вже стародавні єгиптяни вирощували крякв як свійських птахів.

Всі породи домашніх качок походять від крякви. Винятком є південно-американська мускусна качка. У багатьох домашніх качок ще залишилися ознаки дикої качки, наприклад, усі селезні домашніх порід мають на хвості завиток, а рейнські качки і порода уелс-арлекін мають голови темно-зеленого кольору та біле кільце на шиї. Незважаючи на це, існує багато порід, що відзначаються найрізноманітнішими кольорами і формами.

Типове крякання видають тільки самки, селезні вимовляють «рреп-рреп». Вважається, що блакитне з металевим відливом дзеркальце на крилі допомагає качкам впізнавати одна одну в польоті.

Крякви зазвичай створюють пари ще в серпні. У лютому кожна пара шукає зручне для гнізда місце і займає свою ділянку. Коли відповідне місце знайдено, самка починає будувати гніздо. Гніздо крякви зазвичай розташоване на землі, проте птахи також нерідко гніздуються поряд з водоймищем - гнізда можуть бути в дуплах дерев або навіть на дахах будинків. Качка насиджує яйця без допомоги самця. Пташенята, що вилупилися, покидають гніздо через 13-16 годин після появи першого каченяти. Пухнастики вже здатні швидко пересуватися по суші, плавати і пірнати.

Звичайна кряква поширена по всій північній півкулі. Вона гніздується майже на всій території Північної Америки, Європи і Азії, на південь від полярного кола. Кряква зимує в південних районах свого ареалу.

14 січня 2013р.

Теги: качки, Уж, макуха

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини