На заздрість решті України ужгородці самостійно визначають початок і кінець опалювального сезону

Власники квартир в Ужгороді, відмовившись від централізованої подачі тепла, тепер самостійно можуть почати і закінчити опалювальний сезон

На заздрість решті України ужгородці самостійно визначають початок і кінець опалювального сезону

 

Ситуації, коли через борги підприємств «Теплокомуненерго» міським котельням перекривають газ і багатоквартирні будинки в мороз залишаються без тепла, Ужгороду вже не страшні – практично всі городяни перейшли на індивідуальне опалення. А Закарпаття в цілому стало першою областю України, яка взагалі відмовилася від централізованого опалення.

Найбільшу вигоду від індивідуального опалення відчули не підприємства, а звичайні громадяни

Перші системи індивідуального опалення ужгородці почали встановлювати у своїх квартирах на початку 2000-х років. Назавжди забути про проблеми з теплом тоді можна було, витративши 500-700 доларів на обладнання, матеріали та роботу майстра. Потім власник квартири писав у «Теплокомуненерго» заяву про те, що відмовляється від центрального опалення і насолоджувався комфортом у своєму житлі на заздрість всім сусідам.

Коли процес «автономізації» набув масового характеру, міська влада, починаючи з 2011-го року, для комунальних установ – дитсадків, шкіл, лікарень – встановили сучасні та економні модульні котельні.

Поступово приклад Ужгорода перейняла і вся область. За інформацією управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, за літо 2012 року практично весь житловий фонд та об'єкти бюджетної сфери Закарпаття перевели на індивідуальне опалення. І це дає результат. Регіон став споживати на 120 мільйонів кубометрів газу менше, а зекономлені на опаленні гроші залишаються на підприємствах і йдуть, наприклад, на ремонт або модернізацію.

Втім, найбільшу вигоду від індивідуального опалення відчули не підприємства, а звичайні громадяни. По-перше, власник квартири тепер самостійно може почати і закінчити опалювальний сезон натисненням кнопки на котлі; по-друге, завдяки спеціальним вентилям на радіаторах можна регулювати обігрів окремих кімнат; по-третє, завдяки «автономці» у квартирі постійно є гаряча вода.

Та й розрахунки при індивідуальному опаленні зовсім інші. Сім'я з чотирьох осіб, яка проживає в трикімнатній квартирі, в зимові місяці платить за газ приблизно по 170 гривень – не лише за тепло, але і за обігрів води, а також роботу газової плити. А якщо до котла підключити терморегулятор (коштує він від 200 гривень), який підтримує в квартирі задану температуру, можна заощадити ще до 20 відсотків від вказаної суми.

Газопроводи багатоповерхівок не розраховані на роботу індивідуальних котлів

Разом з тим, при «автономізації» Ужгорода виникли і деякі труднощі. Малозабезпечені сім'ї після закриття централізованих котелень залишилися взагалі без тепла і їм встановлюють індивідуальне опалення за рахунок міського та обласного бюджету. Причому не газове, а електричне (воно дешевше, правда, має недоліки). Ще одна складність полягає в тому, що газопроводи багатоповерхівок (особливо тих, де не встановлені газові колонки з окремою підводкою і системою вентиляції) не розраховані на роботу індивідуальних котлів. Тому коли в сильні морози котли починають працювати на повну потужність, тиск газу падає.

Кілька років тому «Закарпатгаз» вже почав встановлювати труби більшого діаметру. Робиться це, зрозуміло, за рахунок мешканців, а ціни за матеріали їм нав'язують набагато вище ринкових. Перевірка багатоповерхівок на предмет відповідності газопроводу необхідним нормативам продовжується і в період опалювального сезону, при цьому газовики запросто можуть відключити на один-два дні цілий будинок від газу.

– Ми встановили автономне опалення в своїй квартирі ще десять років тому, – розповіла «Фактам» мешканка Ужгорода Наталія. – Тоді строгих правил, що регламентують ці роботи, не було, а тепер виходить, що наша «автономка» нелегальна. Два роки тому газовики повісили на під'їзді попередження, що взагалі відключать будинок від газу, якщо ми не поміняємо газопровід. Мешканці зібрали гроші, замовили у фахівців технічні умови і проект заміни труб. Віднесли документацію в «Закарпатгаз» та кілька разів нагадували про себе в літній період. Однак там відмовлялися: «У нас термінові роботи по заміні газопроводів на великих житлових масивах». Тепер почався опалювальний сезон, під час якого міняти труби не можна, оскільки доведеться відключати котли.

Легалізація «автономок» шляхом заміни газопроводів на багатоповерхівках продовжується, хоч і повільними темпами. І це, напевно, єдина серйозна проблема при переході на індивідуальне опалення. Вигода від нього – і для бюджету, і для простих людей – набагато більше. Тому приклад Закарпаття варто перейняти й іншим областям України.

 

Ярослав Галас, «ФАКТИ»

08 січня 2013р.

Теги: тепло, опалення

Коментарі

В той час 2013-01-09 / 13:44:41
В той час як...

http://u-news.org.ua/10509-korolevska-proponuye-platiti-vce-premyeram-po-40-tis-grn.html

Королевська пропонує платити віце-прем’єрам по 40 тис. грн.

Антон 2013-01-09 / 09:09:10
Так ця інформація як і вчорашня по тарифам на електроенергію, де зас. технічного директора бідкався що тарифи сталі, не змінюються, ось тому дуже багато ще в області деревяних електричних опор, а на їх заміну відсутні кошти. Але чиновник забув,що населення трохи іноді читає деякі повідомлення і одно із них було, що обленерго за півроку, порівняно із минулим, "отримав", " заробив" чистого прибутку у 17 разів.
Так само газовики, перехід на індивідуальне опаленні наразі для них " клондайк", тобто заробляння грошей як на фірму так і собі в карман. Необхідно виконати гідравлічний розрахунок, замінити трубопроводи, збільшити труби, але, хтл спостережливий, то побачили по місту монтаж нових ГРП,а це про що говорить, що лукавлять чиновники, гідавлічний розрахунок треба робити не в будинках, а підземних мереж, відповідно монтувати додаткові газорозподільчі пункти з метою підняття "дуже ВИСОКОГО ТИСКУ в підземних трубопроводах". Ось де "собака " зарита, а не у внутрішньобудинкових трубах, але за це мовчимо, бо це нам не в карман, та і влади над населенням нема. Ось так.

SpaceMan 2013-01-08 / 18:20:16
Не треба нічого робити на заздрість.
А то вони з центру УжНУ достатньо грошей не дали і у ВИШу взагалі нема нормального опалювального сезону. "Месть миносвитхов" ...

Можемо лише поспівчувати іншим містам України...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини