Газ в ужгородській багатоповерхівці вибухнув через халатність працівників "Закарпатгазу"

Широкого розголосу набув факт вибуху газоповітряної суміші з подальшою пожежею, що мав місце після 17-ої години 13 грудня ц.р. у двокімнатній квартирі, розташованій на четвертому поверсі п’ятиповерхового будинку на вул. Грушевського в Ужгороді.

Газ в ужгородській багатоповерхівці вибухнув через халатність працівників "Закарпатгазу"

Відразу після НП, у якій лише дивом вдалося вціліти молодій господарці та її дев’ятирічній доньці, один із керівників ПАТ «Закарпатгаз поспішив звинуватити в аварії …самих потерпілих: мовляв, витік газу стався через самовільне втручання мешканців постраждалої квартири у роботу газового лічильника. Іншої думки притримувалися члени родини та їхні сусіди: аварію могли спричинити роботи, які того злощасного  дня проводили  в одній із квартир під’їзду «газовики».

Своєрідним рефері у цьому протистоянні, за яким, скажемо відверто, стоять значні матеріальні інтереси обох сторін (візьмемо хоча б проблему компенсації завданих внаслідок вибуху і пожежі родині збитків)  виступила призначена територіальним управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області комісія з  розслідування технічних причин і обставин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті. До її складу, крім фахівців теруправління, увійшли представники управління експлуатації головного управління ПАТ «Закарпатгаз», ДП «Закарпатський експертно-технічний центр», комунального підприємства ЖРЕР №5 м. Ужгород, відділу оборонної та мобілізаційної роботи Ужгородської міськради. Як повідомив голова комісії, головний державний газотехнічний інспектор територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Олександр ГОЙС, встановлено, що НП сталася внаслідок цілого ряду як технічних, так і організаційних причин. 

До технічних причин аварії члени комісії віднесли: потрапляння повітря у внутрішньо будинкову систему газопостачання та утворення повітряної пробки; утворення вибухонебезпечної газоповітряної суміші; дію відкритого вогню (іскра пристрою електричної свічки підпалу). 

Організаційні причини аварії були викликані грубими порушеннями вимог цілого ряду пунктів Правил безпеки систем газопостачання України, Інструкції з охорони праці під час виконання робіт з пуску газу в житлові будинки, допущеними працівниками ПАТ «Закарпатгаз». Так, після завершення робіт із встановлення лічильника газу у квартирі на другому поверсі під’їзду перед пуском газу  працівники ПАТ «Закарпатгаз» не провели обхід усіх газифікованих квартир. Не було здійснено також т.зв. продувку кожного газового стояка та не проведено регулювання горіння газу на газових приладах газифікованих квартир після пуску газу. Пуск газу в житлові квартири  проведено не в герметичну систему газопостачання. На жаль, самоусунувся від виконання функціональних обов’язків і майстер служби внутрішньо будинкових мереж ПАТ «Закарпатгаз», котрий мав би перевірити якість робіт під час пуску газу в житлові квартири.   Ці та інші грубі порушення вимог нормативних актів під час проведення  робіт з технічного обслуговування та ремонту систем газопостачання стали можливими внаслідок відсутності належного контролю за  діями підлеглих з боку перших керівників ПАТ «Закарпатгаз».

Крім того, наслідком роботи комісії став запропонований нею ряд заходів, які необхідно втілити в життя керівникам ПАТ «Закарпатгаз» з метою запобігання подібних аварій у майбутньому, - повідомили Закарпаття онлайн в Територіальному управлінні Держгірпромнагляду в Закарпатській області.

02 січня 2013р.

Теги: Закарпатгаз, вибух, причини, наслідки

Коментарі

12345 2013-01-21 / 11:37:04
Люди не переходьте на лічності майте совість.

666 2013-01-21 / 11:02:51


**** ***** за тобою берегово плаче!


вася 2013-01-14 / 22:53:18
Та шо вам тільки тепер стало відомо шо Стегура крахобор херов,і великий взяточник,Стегура не шоб робити свою роботу на совість,а думає де з людей гроші здерти.В віділі буденкових мереж лишилося 3 працівників які дійсно знають свою роботу і виконують її на совість,а остальних робочих які мали газову спецяльність і знали свою роботу,Стегура позвільня без відома працівника,шо деякі тепер судяться з ПАТ"Закарпатгозом",А остальні робочі йому взятки носять.Поки в газовому роблять такі як Стегура і остальні з його банди порядку не буде,Стегура знає тільки вину перекидувати на другі плечі.В Стегури і в його команди одне гасло дай гроші і у вас всьо нормаль,а шо станетьться він зато не переживає.Віділ Стегури і його команди ліпше обходити 100 дорою,а в хату не пускати за 100 метрів як шо хочете спати спокійно в ночі.правильно люди пишуть хто такий Стегура і цого банда

гасич 2013-01-02 / 20:36:03
а шо каже Главний Рятовальник Щербей Мирко???Нич шо Бухае Дале??

лоці 2013-01-02 / 18:12:12
Стегура ще той "cпеціаліст",крахобор херов.

Антон 2013-01-02 / 16:15:55
Як повідомив в. о. начальника управління експлуатації систем газопостачання ПАТ «Закарпатгаз» Тарас Стегура,...За попередньою інформацією, ймовірною причиною пожежі є самовільне втручання в роботу лічильника, яке призвело до розгерметизації внутрішньобудинкової газової розводки.
Ось як коментують "відповідальні особи ПАТ " Закарпатгаз" свою недбалість, невиконання службових обовязків при виконанні газонебезпечних робіт, невігластво і зверхнє ставлення до споживачів.
Таким працівникам до газового приладу допускати на відділь 100 метрів страшно, а не в.о начальника дільниці.
І хто зараз буде покривати завдану шкоду мешканцям квартири ?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини