Оприлюднено список найбільш очікуваних подій 2013 року

Агентство РІА Новости склало список найбільш очікуваних подій 2013 року у світі науки.

Оприлюднено список найбільш очікуваних подій 2013 року

 

У прийдешньому році вчені, можливо, вперше зможуть розгледіти чорну діру або навіть "кротячу нору", отримати вирішальну інформацію про можливість існування мікроорганізмів на Марсі і в антарктичному озері Схід, навчаться розшифровувати геном окремої клітини, створять карту "ліній зв'язку" у мозку і доведуть кількість відкритих екзопланет до тисячі, пише агентство.

Радіоастрон зазирне у кротячу нору

Учасники російського астрофізичного проекту Радіоастрон у першій половині 2013 року спробують розгледіти чорну діру, точніше її "тінь", а також, можливо, "кротячу нору" - вихід за межі нашого простору-часу.

Учасники проекту планують провести спільні спостереження з найбільшої наземної радіоастрономічної обсерваторією VLA (Very Large Array). Їхньою метою буде галактика M87 у сузір'ї Діви. У її центрі розташована надмасивна чорна діра, кутовий розмір якої становить близько 30 мікросекунд. Висока роздільна здатність "зв'язки" VLA - Радіоастрон дозволить вперше розгледіти "тінь" чорної діри, обриси її "горизонту подій".

Геном одиночної клітини

Генетики отримають в руки технологію розшифровки генома, а також усіх варіацій РНК-копій генів (транскриптів) в окремій клітині. Це означає, зокрема, що вчені зможуть вперше виявляти первинні генетичні поломки, які призводять до розвитку раку, а також до важких генетичних порушень.

Очікується, що наступного року будуть отримані перші дані про те, як працюють поодинокі клітини, зокрема, клітини мозку, шляхом дослідження молекул РНК.

Крім того, у 2013 році завершиться пілотна стадія проекту Протеом людини з опису всіх білків людського організму.

Карта мозку...

У 2013 році почне працювати на повну силу проект з картування зв'язків між нейронами у людському мозку - Human Connectome Project. У рамках цього проекту, загальний бюджет якого становить 38,5 мільйона доларів, вчені досліджують мозок 1,2 тисячі дорослих добровольців, серед яких - 300 пар близнюків.

Дослідники будуть фіксувати індивідуальні відмінності у нейронних зв'язках між різними зонами мозку, щоб з'ясувати, як вони можуть впливати на розумову діяльність і поведінку.

...і луни великого вибуху

Європейський космічний телескоп Планк складе найточнішу карту реліктового випромінювання - космічного мікрохвильового фону, що залишився після Великого вибуху. Колишні вимірювання варіацій у властивостях цього фону дозволили підтвердити інфляційну теорію розширення Всесвіту. А нові дані, отримані у 2003 році, допомогли уточнити інформацію про склад Всесвіту - 5% звичайної матерії, 22% - невидима темна матерія, а 73% - темна енергія.

Дані Планка дозволять уточнити деталі цієї моделі, і, можливо, виявити свідчення, що за нею є сліди нових, ще невідомих явищ.

Сліди мікробів на Марсі...

Марсохід К’юріосіті наступного року може виявити сліди діяльності стародавніх або сучасних марсіанських мікроорганізмів. Самі по собі органічні речовини - сполуки вуглецю і водню - далеко не завжди означають присутність живих організмів.

Тому вчені розраховують, що у 2013 році їм вдасться виявити на Марсі не просто органіку, а органіку, що має сліди біологічної переробки.

...і в Антарктичному озері

Російські полярники, які незабаром вирушать до Антарктиди, отримають перші проби води з реліктового антарктичного озера Схід, яке протягом мільйонів років було ізольоване від зовнішнього світу чотирикілометровою товщею льоду.

Російські вчені мають намір знову пробурити свіжозамерзлий озерний лід та отримати дані про його можливе "населення" - про мікроорганізми. Згідно з існуючими даними, вода озера Схід відрізняється вкрай високою концентрацією кисню. Ніякі з відомих мікроорганізмів не здатні існувати в таких умовах.

Тисяча екзопланет

Не виключено, що астрономи у прийдешньому році доведуть рахунок відкритих екзопланет до тисячі. На даний момент відомо 854 екзопланети у 673 планетних системах.

За 3,5 року роботи Кеплер виявив понад 2,3 тисячі "кандидатів" в екзопланети і підтвердив існування більше 100 планет за межами Сонячної системи. Серед них є і планети, за своїми розмірами зіставні із Землею, а також планети, що розташовані у так званій "зоні життя" - області навколо зірки, де на поверхні схожої на Землю планети може існувати рідка вода.

Міжзоряний Вояджер

Зонд Вояджер, запущений більше 30 років тому, у новому році, імовірно, проникне в міжзоряний простір і передасть звідти перші дані.

На початку грудня NASA повідомило, що Вояджер увійшов у новий регіон - магнітну "швидкісну автотрасу" для заряджених частинок на околиці Сонячної системи. На думку фахівців, це останній етап подорожі зонда до міжзоряного простору, який може зайняти від декількох місяців до декількох років.

Нова імунотерапія раку

Очікується, що у 2013 році стануть відомі перші результати клінічних випробувань нового покоління молекул, створених методами генної інженерії і "націлених" проти злоякісних пухлин. Йдеться про біспецифічні антитіла BiTE (Bispecific T-cell Engager), що зв'язуються одночасно з раковими клітинами і Т-лімфоцитами.

На думку вчених, за допомогою біспецифічних антитіл можна буде точно доставляти до пухлинних клітин токсини, хіміотерапевтичні препарати та радіоактивні ізотопи, що дозволить зменшити побічні ефекти від застосування цих засобів.

Який же знайшли бозон?

Тема бозона Хіггса залишиться у світових наукових трендах і на наступний рік.

У той час коли Великий адронний колайдер піде на тривалі "канікули", фізики, використовуючи накопичені результати, розраховують одержати більш точні дані про знайдену на ньому частинку. Вчені зможуть з'ясувати, чи є вона очікуваною "частинкою Бога", чи властивості цієї частинки відрізняються від теоретично передбачених.

Відповідно до попереднього розкладу роботи прискорювача, після різдвяних канікул на ньому протягом майже місяця буде проведений ще один сеанс зіткнень протонів і ядер свинцю. Далі ВАК буде зупинений на 20 місяців, після чого почне працювати на сумарній енергії, що майже у два рази вища за нинішню.

 

26 грудня 2012р.

Теги: наука, очікування

Коментарі

Косма 2012-12-28 / 20:57:32
А про кінець світу забули...

НОВИНИ: Різне

11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
» Всі новини