Закарпатська команда візьме участь у Чемпіонаті України з американського футболу

Ужгородська команда з американського футболу «Лісоруби-УжНУ» у наступному році візьме участь у Чемпіонаті України, сподівається на участь ужгородців у юніорській збірній країни та її поїздку на Чемпіонат Європи, а також проведе перший в Ужгороді матч з регбі.

Закарпатська команда візьме участь у Чемпіонаті України з американського футболу

Про це під час прес-конференції в Ужгороді розповіли представники команди американського футболу «Лісоруби-УжНУ».

2012-й рік для закарпатських гравців американського футболу був досить активним, утім «Лісоруби» не зупинятимуться на досягнутому і розвиватимуться далі. 

«Зараз закарпатський американський футбол перебуває на стадії переродження. Бо після чемпіонського року ми трохи відійшли в тінь: «ветеранів» не було кому замінити і ми зробили акцент на підготовці молодого покоління, займалися тренуванням молодих гравців. Цьогоріч зіграли свої перші матчі після дворічної перерви. І результат є непоганим: у турнірі у Львові ми показали, без перебільшення, дуже хорошу гру. Ми задоволені, це дає надію на те, надалі команда розвиватиметься і досягне своїх попередніх успіхів», - каже Президент Федерації американського футболу в Закарпатській області Юрій Нагорняк. 

Наступний рік «Лісоруби» розпочнуть із гри, яка відбудеться 26 січня у спорткомплексі «Юність». Наразі закарпатські гравці американського футболу ще визначаються із суперником, однак кажуть, що це може бути і команда з-за кордону, наприклад, «Ніредьгаза Тайгерс». «Це буде зимовий варіант футболу – арена-футбол. Правила – як у американському футболі, але є певні обмеження у кількості гравців. Основне – яскравість гри», - кажуть «Лісоруби».

Зараз в Ужгороді американських футболістів 35. Наймолодшому з них – 12 років. 6 закарпатців грають за угорську команду «Ніредьгаза-Тайгерс». Завдяки у тому числі зусиллям закарпатців, ця угорська команда з другого дивізіону у 2011 році стала чемпіоном Угорщини, а на міжнародному турнірі з американського футболу виборола третє місце. 

Закарпатська команда може стати сильним суперником для інших українських команд: «Зараз в Україні тільки два міста займаються американським футболом на серйознішому рівні. Це Київ (там дві команди), і Донецьк, де тренується команда-чемпіон України. Справи у нашій області можуть йти й краще, однак заважає розвиватися відсутність традицій американського футболу на Закарпатті», - вважає головний тренер команди «Лісоруби УжНУ» Дмитро Савріко. 

Раніше у закарпатських американських футболістів не було ні поля, ні умов для занять. Зараз «Лісоруби» тренуються на базі гімназії м. Ужгород, а з настанням теплого сезону планують перейти на поле: «Сподіваємося, що зможемо привести до порядку спортивне поле біля університетського «Буревісника». За попередньою домовленістю з ректором УжНУ професором Федором Ващуком, будемо там проводити свої домашні матчі», - кажуть «Лісоруби». 

Однією із найважливіших попередньо проанонсованих подій 2013 року стане Чемпіонат України з американського футболу, у якому ужгородська команда «Лісоруби-УжНУ» також візьме участь. Цьогоріч чемпіонат буде розподілений на дві ліги: вища – для команд, які вже досить давно тренуються (склад команд буде повноцінним – 11:11), і перша ліга – для команд, які тільки починають, тобто гравці змагатимуться 9:9. «Це робиться для того, щоб більша кількість команд мала змогу взяти участь у змаганнях. Бо для гри 11:11 у команди повинно бути близько 30 запасних гравців.  Ужгород візьме участь у Чемпіонаті України у першій лізі», - пояснив Юрій Нагорняк. 

Щодо юніорської збірної України, то закарпатці сподіваються представити у ній 4-5 своїх гравців.  

Дмитро Савріко зазначив: «Американський футбол – це не так страшно. Є види спорту більш травматичні. Для справжнього чоловіка — це те, що треба. Можливість вивільнити свої емоції та забути про всі проблеми. Проводиться фізична підготовка гравців, однак дуже важливою є і стратегія гри, яка визначає її яскравість».  

«Американський футбол розвиває і фізично, і розумово. Тут важлива не тільки фізична форма, а й те, як ти думаєш. Має бути злагоджена гра, злагоджені дії команди. Перед грою ми вивчаємо велику кількість комбінацій, щоб у процесі чітко знати, що потрібно робити. У цьому весь секрет», - каже гравець команди «Лісоруби-УжНУ» Назар Басов і зауважує, що вже два роки займається американським футболом і, крім синяків, серйозних травм у нього не було.  

Навесні наступного року «Лісоруби» також планують провести перший в ужгороді матч з регбі. Обіцяють, що буде надзвичайно цікаво.  

«У Європі немає професійних команд з американського футболу. Відповідно, в Україні ситуація така ж: усі займаються як любителі. Тільки у Америці – на професійному рівні. На Закарпатті у американського футболу є перспектива. Ми будемо розвиватися. Тому запрошуємо до занять усіх, хто цікавиться цим видом спорту», - каже головний тренер «Лісорубів» Дмитро Савріко.

26 грудня 2012р.

Теги: американський футбол, команда, гра

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини