До "кінця світу" залишилося 6 днів?

Хтось шукає бункер і робить запаси, а хтось сміється...

Кінець календаря майя, парад планет, наближення загадкової планети Нібіру, ​​вибух на Сонці — все це сценарії апокаліпсиса, який прогнозують на 21 грудня. Вже місяць чи більше про це точаться розмови. Навіть у простому: «Як ся маєш», у відповідь чуєш іронічне: «Готуюся до кінця світу». Прогнозують, що того дня враз настане неймовірна тиша, зникне електроенергія, газ.

Вчені кажуть – радійте життю

У NASA вже заявили, що не слід чекати кінця світу в 2012 році, і спростували можливість космічної катастрофи найближчим часом. Кажуть, що подібні чутки були викликані неправильною інтерпретацією календаря майя, пише «Корреспондент». «Якщо кінець світу і станеться одного разу, навряд чи ми дізнаємося про нього заздалегідь. Вірогідно, він відбудеться непередбачувано і швидко», — заявили представники NASA. «Якби загадкова планета Нібіру чи якась інша планета Х летіли б назустріч Землі, астрономи  давно б вже їх помітили, але їх немає, тому думати про швидку катастрофу не доводиться. Живіть і радійте життю напередодні Нового року», — додали американські вчені.

Такої думки дотримується і науковий керівник лабораторії космічних досліджень УжНУ Віталій Єпішев, який запевнив «Новини Закарпаття», що ніяка планета Нібіру до нас нині не наближається. Насправді вона існує, але знаходиться настільки далеко, що вплив її аж ніяк не відчувається на Землю. «Якби планета такого розміру дійсно летіла в напрямку нашої, її можна було б побачити неозброєним оком, як мінімум, за рік до часу зіткнення. Тому всі розмови про те, що хтось від нас приховує наближення Нібіру, просто чиясь фантазія», — каже науковець. Пан Віталій визнає: загроза з космосу для нашої планети цілком реальна, оскільки для вчених зараз досить незрозумілою залишається поведінка Сонця. Нині воно напрочуд спокійне. Небезпечні для нас можуть бути і малі астероїди, які важко фіксує навіть сучасна техніка. Що ж до параду планет, який прогнозують на 21 грудня, то Віталій Єпішев пояснив, що таке відбувається тоді, коли з одного боку Сонця в одну лінію під найменшим кутом умовно вишикуються мінімум шість планет. В кінці ж грудня буде лінія лише з чотирьох — Меркурія, Венери, Землі та Юпітера. І то в період із 18 до 25 грудня. А от справжній парад планет, на жаль, не побачать навіть наші внуки, бо він станеться орієнтовно  через 300 років. Згадав учений і останнє подібне явище — у 1982­-му. Тоді теж прогнозували кінець світу, але нічого страшного не сталося. Начальник сейсмологічної станції «Ужгород» Світлана Плішко також зазначає, що 21 грудня якихось змін чи рухів у земній корі вони не прогнозують. А от астрологи зазначають, що період з грудня 2012-го буде непростим. Вчені ж нагадують, що в культурі народу майя не було поняття «кінця світу», а дату 21 грудня 2012 року вони вважали початком нової епохи. Ось і українська дослідниця календаря майя Мая Савицька каже, що люди після 21 грудня стануть іншими, відбудеться переналаштовування всього організму.

У наборі для виживання є… мотузка з милом

Та попри це найбільш підприємливі земляки вже виставили на продаж готові набори на випадок кінця світу. Аналітики сайту безкоштовних оголошень Slando дослідили подібні пропозиції. І ось результати. Те, що продавці називають набором для кінця світу, насправді є спрощеною версією туристичного спорядження. Найчастіше вони урізноманітнюють його сувенірною продукцією або коштами для проведення дозвілля. Так, набір за 480 гривень складається із 2 ліхтариків із запасними батарейками, 5 свічок, блоку сірників, 5 запальничок, 3 банок згущеного молока, 3 банок шпротів, пляшки горілки, аптечки (активоване вугілля, бинт, валідол, вата, йод), мила, туалетного паперу, ножа. А от у набори «Для кінця світу», що надійшли в продаж у російському Томську, окрім перерахованого вище, входить навіть… мотузка з милом. Чорний гумор торговців місцева влада не оцінила, зате побачила, що у торговельної точки немає ліцензій на продаж алкоголю та ліків, які є в наборі.

В Ужгороді ми обійшли кілька торгових точок та магазинів. Чогось подібного не знайшли, а у продавців наше запитання викликало лише посмішку. Масового скуповування продуктів, кажуть, теж не помітили.

І бункер не допоможе…

На ринку пропозицій з оренди житла з’явилося багато варіантів бункерів із різною вартістю, пише «Комсомольська правда». Так, до прикладу, в Харківській області «для тих, хто бажає убезпечнити себе і своїх близьких від непередбачуваних подій, які можуть трапитися 21.12.12», пропонують ліжко­місце в радіаційному укритті з автономним опаленням, освітленням і вентиляцією, йдеться в оголошенні. За два тижні проживання в бункері організатори просять 10 тисяч гривень, вже є 5 бажаючих, дітям надається знижка 50%.

На ринку пропозицій знайшли й Закарпаття. Перечекати «кінець світу» можна в мілітарі­готелі «Грінгоф» у селі Гукливий на Воловеччині, який збудовано на фундаменті бункера часів Другої світової. Вартість VIP­бункера за день — 200 гривень, у новорічну ніч (власники все­таки впевнені, що вона настане) — 600 грн. Ірина Кондес показала «Інтеру» кімнату, де є піч на дровах, ліжка. Каже, що вже навідувався один чоловік, який цікавився, чи можна буде пересидіти тут лиху годину. Пані Ірина продемонструвала навіть запаси в комірчині. Із ними тут можна жити довгий період. З голоду точно не помрете. Додала також, що збираються встановити ще й металеві двері.

В інтернеті нині можна знайти навіть оголошення про страхування майна на випадок кінця світу. А на сайті shutterstock.com експерти розповіли, як захистити свої гроші від ризиків в умовах нинішньої істерії. Дехто із банкірів радить вкладати їх у себе, свою освіту, власний бізнес. Але це актуально і до 21.12.2012, і після. Адже у важких ситуаціях не врятують ні валізи грошей, ні підвали з запасами тушонки.


Що думають закарпатці з приводу кінця світу?

Українці, як виявляється, досить оптимістично  ставляться до чуток про так званий кінець світу — лише 4% сприймають їх серйозно. А що думають про це на Закарпатті?

♦ Священик Володимир Проданець:

— «Про той день і годину ніхто не знає, ані ангели небесні, — лише один Отець» (Мт24,36). Краще працювати так, ніби ми маємо тут жити вічно, а жити так, ніби нині останній день, сказав хтось мудрий. Хоча я справді готуюся, але не до 21.12.2012, а коли Божа воля на це буде.

♦ Роман Кабачій, журналіст:

— Для мене особисто 21 грудня пов’язане із найдовшою ніччю, тому  чекаю моменту, поки дня прибавиться на заячий скік. Натомість зараз якось важко переношу пізній ранок. Тому кінець світу сприймаю лише як надію на перелом зими.

♦ Євген Ясінський, пересічний ужгородець:

— Сподіваюсь гідно його зустріти, разом з друзями (не в бункері) на поверхні Землі, десь близько 18.00.

♦ Валентина Левандович, вчитель:

— Я думаю, що його не станеться! Щось з планетами буде діятися, але кінець не наступить, поки хороші люди ще не перевелися  на цій землі!

♦ Василь Прокопишин, фотограф:

 

— Не вірю у передбачення. Просто посміюся з цього. День проводитиму як зазвичай.


Лятос каже — 3036 рік

У видавництві Національного університету «Острозька академія» опубліковано монографію «Ян Лятос: ренесансна філософія та наука на українських землях».  В ній вміщено український переклад книги Яна Лятоса «Прогностикон» (1594 р.), яка викликала справжню сенсацію як серед науковців, так і серед звичайних читачів. Йдеться про передбачення кінця світу, яке Лятос означує 3036 роком.

Оксана Штефаньо

 

Апокаліпсиси в історії людства

У 1656 році — очікувався Христофором Колумбом.

У 1900 році — прогнозувався сектою «Брати і сестри червоної смерті».

24 жовтня 1993 — секта «Біле братство» вірила, що світ загине в променях «живого бога» Марії Деві Христос.

У липні 1999­-го — пророцтво Нострадамуса.

11 серпня 2002­-го — кінця світу очікував румунський ієромонах Арсеній.

6 червня 2006­-го — 06.06.06 — так зване «число диявола», теж чекали апокаліпсиса.

21 травня 2011­-го — кінець світу анонсував американський проповідник, 89-­річний Гарольд Кемпінг. Про це він попереджав з білбордів чи не у всіх країнах світу.

 

Подальші прогнози кінця світу

2013 — скандинавський кінець світу Рагнарок. Йому має передувати трирічна Велика Зима, голод і ворожнеча.

2014 — черговий «прогноз» від астрофізиків, які нібито говорять, що до нашої Сонячної системи добереться хмара космічного пилу, який змітає все на своєму шляху.

2015 — кінець 9576­річного циклу, який призведе до загибелі цивілізації.

2016 — Джеймс Гансен, дослідник кліматичного стану на Землі, стверджує, що в цьому році розтануть льодовики і велика частина суші буде затоплена.

2017 — кінець світу за теорією ієрархічних катастроф.

2018 — ядерна війна, передбачена Нострадамусом.

2020 — Ісаак Ньютон на основі писань Іоанна Богослова розрахував, що кінець світу буде саме цього року.

 

5 причин, чому не буде кінця світу 21 грудня

Їх називає британський психолог Стівен Блекберн:

1. Величезні кошти інвестуються в довгострокові проекти — великі компанії не стали б викидати їх у разі інформованості про наближення апокаліпсиса.

2. Політична боротьба на виборах 2012 року також не була б настільки затратною і завзятою, якби політики всерйоз занепокоїлися наближенням кінця світу.

3. Ніхто з мільярдерів не влаштовує «атракціонів небаченої щедрості», жертвуючи свій статок на добродійність, прагнучи «заробити» фору напередодні головної «зустрічі».

4. Відсутність аномалій на фондових біржах — неодмінна реакція на поведінку великих компаній і їх керівництва.

5. Ніяких величезних астероїдів, комет і тим більше планет, що загрожують в грудні-2012 Землі, астрономи не виявили.

15 грудня 2012р.

Теги: кінець світу, майя

Коментарі

SpaceMan 2012-12-19 / 23:52:42
Прикольно було б 22 грудня статтю прочитати:
"Після кінця світу пройшов уже -1 день" :)

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини