В Ужгороді представили нові розробки у галузі альтернативної енергетики (ФОТО, ВІДЕО)

У четвер в Ужгороді розпочала роботу міжнародна виставка «Альтернативна енергетика та енергозбереження», яка проходить в рамках реалізації Проекту “Біоенергія Карпат” програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2012. Участь в заході взяли виробники альтернативних видів енергії з Чехії, Словаччини та України (із Закарпаття, Тернополя, Харкова, Львова та Одеси).

В Ужгороді представили нові розробки у галузі альтернативної енергетики (ФОТО, ВІДЕО)

Як повідомив керівник “Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Закарпатської обласної ради” Валерій Грищенко виставку організували як майданчик  для зустрічі потенційних бізнес-партнерів, розширення ділових відносин, наукових дискусій та обговорень, тематичних семінарів та презентацій. Водночас стартувала й заключна конференція проекту «Біоенергія Карпат» та презентація закордонних компаній у сфері альтернативної енергетики та енергозбереження, що планують розширити сферу свої діяльності на українському ринку.

Понад 30 компаній та 3 наукові установи з трьох країн представили власну продукцію та новітні розробки. В основному це сонячні панелі та колектори, обладнання для геотермальних та вітрових установок. Найбільше павільйонів на виставці зайняли виробники біоенергії та біомаси. 

Участь у відкритті виставки та конференції взяли заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова, директор агенції регіонального розвитку Валерій Грищенко,  директор агенції регіонального розвитку Ярослав Тешляр (м. Кошіце, Словаччина), голова Міжгірської районної ради Іван Ярема.

Андрій Сербайло відзначив, що біоенергія – це вид енергетики, який найбільш оптимально можна ефективно використати в гірському краї. «Так, ми маємо значний потенціал. І ці можливості, як і країни Євросоюзу ми маємо застосовувати більш ефективніше», - резюмував заступник голови облради.

Янка Бур’янова висловила задоволення, що виставка стала міжнародним майданчиком для виробників альтернативних видів енергії в Карпатському регіоні. «Залежати від енергії, і в першу чергу ту, які ми нині імпортуємо – задоволення не з дешевих. Ця залежність  є і дещо небезпечною  для економіки. Тому впровадження альтернативних видів енергетики – наше майбутнє», - вважає дипломат.

Валерій Грищенко, відзначив, що нині майже 90 % енергії, яка споживає наша область, генерується за її межами. Водночас Закарпаття значний потенціал в плані використання енергії води, біомаси. В наших гірських населених пунктах, де й досі відсутнє газопостачання використання в якості палива відходів деревообробного виробництва – найкращий варіант.

В ході конференції менеджер агентства регіонального розвитку Ірина Щока інформувала про результати проекту «Біонергія Карпат». Проект стартував два роки тому з метою запровадження різноманітних програм з розвитку відновлювальних джерел енергії в українсько-словацьких прикордонних регіонах. Зі словацької сторони партнером виступає  Агенція регіонального розвитку Кошицького краю. Пані Ірина констатувала: зробити вдалося великий об’єм роботи. Так, минулої зими  у Новоселицькій школі Міжгірського району встановлено котли, які працюють на біомасі. Для Колочавської школи та адмінбудівлі словацького села Будковце виготовлено проектно-кошторисну документацію на запровадження енергозберігаючих технологій, проведено ряд тренінгів, семінарів. За участі споживачів та виробників та створено на Закарпатті Центр альтернативних відновлювальних джерел енергії. Учасники проекту відзначають, що саме такі контакти – на рівні виробників, споживачів та представників органів місцевого самоврядування, що їх організовують в рамках проекту «Біоенергія Карпат» дозволяють поширювати досвід з використання сучасних енергозберігаючих технологій у Карпатському регіоні.

Водночас, як відзначали і представники словацької та української сторін проекту чи не найголовнішим результатом роботи стало те, що в ідеї застосування альтернативних джерел енергії з’явилося чимало прихильників серед споживачів Карпатського регіону. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі Закарпатської облради.

13 грудня 2012р.

Теги: біоенергія Карпат, виставка. проект, співпраця, Ужгород

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини