Ектор Хименес Браво: “На Закарпатті я не тільки відпочиваю, а й досліджую кухню в цій частині України”

Наша розмова з Ектором відбулася в санаторії «Карпатія», що в Шаяні, де знаменитий колумбієць відпочивав з мамою і друзями. А по приїзді додому відразу захотілося приготувати на вечерю щось надзвичайно смачне і екзотичне.

Ектор Хименес Браво: “На Закарпатті я не тільки відпочиваю, а й досліджую кухню в цій частині України”

Шеф-кухар міжнародного класу, суддя проекту «МайстерШеф Україна», викладач кулінарного мистецтва, засновник консалтингової компанії «Bravo Restaurant Group» Ектор Ізмаєль Хименес Браво не вірить у фатальність долі. Каже: якщо ви дуже чогось забажаєте, то неодмінно досягнете, доклавши максимум зусиль і наполегливості. Його смаковий слух вміє почути найтоншу нотку у багатоголосій симфонії найскладнішої страви. При цьому шеф-кухар, який обслуговував Єлизавету ІІ, Мадонну, Дженіфер Лопес, Донателлу Версаче стверджує, що найкращі його страви виходили з того, що знаходив у своєму холодильнику. Він об’їздив весь світ у пошуках найнезвичніших кулінарних поєднань. А нещодавно дістався Закарпаття, щоб закохатися в нашу жовто-багряну осінь, тишу, бограч і токан.Щось таки є у цьому чоловікові, що змушує на кулінарію подивитися новим поглядом, як на довершене мистецтво, і захотіти спробувати до нього долучитися.

Ектор Хименес Браво готує закарпатські страви

Досьє:

Ектор Ізмаель Хименес-Браво народився і виріс в Колумбії, де закінчив Кулінарну Академію Боготи та почав кар’єру шеф-кухаря. Керував кухнями найзнаменитіших готелів світу в Колумбії, США, Канаді, Росії, Мальдивах, Гонк-Конзі, Сінгапурі. Професор Національної кулінарної Академії Колумбії. 2009 року переїздить в Україну та відкриває ресторани готелю «InterContinental Hotels Group» у Києві. Ектор Хименес-Браво – єдиний шеф-кухар, який представляє кулінарний стиль «Nuevo Latino» у Східній Європі. Він поєднує латиноамериканські кулінарні традиції, французьку вишуканість і делікатність азійської кухні. З 2011 року – ведучий та суддя кулінарного реаліті-шоу «МастерШеф» на телеканалі СТБ.

- Вітаю, Екторе! Як Вам вдалося знайти місце для відпочинку у щільному робочому графіку і чому зупинили свій вибір саме на Закарпатті?

Дійсно, у мене були дуже зайняті останні 6 місяців. Зараз в Україні я знімаюся відразу в чотирьох шоу. І одного ранку я сказав своєму офісу: будь ласка, знайдіть мені місце, де я зможу повністю відпочити, релаксувати і загубитися. Мене запитали, чи я хочу поїхати за кордон, чи залишитися в Україні. Я вирішив залишитися в Україні, тому що мене цікавить не тільки те, що відбувається в Києві і великих містах, але й в інших регіонах. Мені хочеться дізнатися все цікаве. Дуже багато хорошого чув про Карпатські гори і сказав собі: це правильний вибір. І тому я тут зараз відпочиваю.

Чула, що саме Західна Україна Вам дуже подобається. Чому саме Захід, а не Схід?

Я люблю різні частини України, але у вас є гори, а я їх обожнюю. Мені подобається Південна Україна, якийсь час я проводив у Криму і Одесі. Але на Заході мені подобається те, що я дуже багато можу дізнатися про українську культуру у поєднанні з традиціями сусідніх європейських країн.

Між іншим, кухня у нас теж особлива. Що можете про неї сказати?

Дуже різноманітна. Закарпатська кухня дуже схожа на латиноамериканську, тому що ви любите використовувати кукурудзу. Я обожнюю кукурудзу. Тепер моя улюблена закарпатська страва – токан. Не мамалига, а саме токан. Також мені подобається, як ви використовуєте натуральні продукти і інгредієнти. Ті, які тут вирощені . Наприклад, ви використовуєте багато грибів у стравах. У Європі і Північній Америці білі гриби дуже дорогі. Тут вони доступні і їх використовують дуже багато. Це дуже незвично.

Що вдалося спробувати тут, в «Карпатії», і яка страва сподобалася найбільше?

Я куштував бограч, токан, і ще … не дуже можу вимовити… фірмова страва «Шерійська таємниця». Дуже сподобався бограч. У ньому незвичне поєднання каші і квасолі, що дуже цікаво. Тепер я якби потрапив у якийсь із ваших ресторанів, то неодмінно б замовив бограч, токан і «Шерійську таємницю», бо там є ті смаки, які я дуже люблю і шукаю в багатьох стравах.

Осінній ліс в Шаяні

Дуже приємно, що Вам смакує наша кухня. Зізнаюся, що я була налаштована зустрітися із суворим, сердитим Ектором, якого ми бачимо по телевізору. Ви мене і тут приємно здивували. Виходить, Ви дуже відрізняєтеся від “екранного” і «справжнього» Ектора?

Кожне шоу, в якому я беру участь, показує різні мої сторони. Наприклад, в «МайстерШефі» – це багато наставницької роботи, а також представлення аматорам. Професійна робота шеф-кухаря вимагає великої дисципліни. У шоу «Все буде добре» я готую для людей. І я хочу, щоб вони могли приготувати ці страви вдома. Щоб вони не були складні, щоб вони не боялися цих страв. Незабаром ми починаємо знімати другий сезон «Кулінарної династії». Це шоу більше про сім’ю, про те, як кулінарне мистецтво входить у ці сім’ї. У мене там різні риси характеру. І звичайно, коли я на відпочинку, я зовсім інший і дуже відрізняюся від того, якого мене бачать глядачі на екрані.

Одного разу я дивилася програму, де ви були дуже заведеним, злилися, коли люди щось робили не так. Ви насправді легко запалюєтеся і можете накричати на когось, чи це був образ?

У проекті «МайстерШеф» на мені велика відповідальність. Мені потрібно вибрати одну людину в Україні, яка заслуговує титулу «МайстерШеф» країни. Я повинен перевірити, вивчити протягом шоу всі аспекти по кожному учаснику. Іноді на учасників потрібно натиснути чи підштовхнути, щоб вони насправді відчули, що таке життя на справжній професійній кухні. Так що я б сказав, що коли вибухаю, це не риси мого характеру, це не шоу насправді, а та відповідальність, яку я несу перед собою, перед учасниками, телеглядачами і всіма українцями.

У вас так багато телевізійних проектів в Україні, що напевно немає можливості повернутися до практики, якою займалися раніше. Не сумуєте за тією роботою?

Іноді я дивуюся, як у мене на все вистачає часу. Вірите чи ні, але я все одно готую. Те, що глядачі багать на телеекрані, – це лише одна частина всього процесу зйомки. Цей процес вимагає багато приготувань. Але цього року я зі своєю компанією запустив проект кулінарних спецій, який буде називатися «Кулінарні шедеври». Вони вже скоро з’явиться у супермаркетах України. Я розробив рецептуру, всього буде 12 різних спецій від шеф-кухаря. Під час підготовки цих спецій було багато роботи, дегустацій для того, щоб досягти правильного найкращого результату. Ми з моєю компанією хотіли запустити цей проект, бо хотіли, щоб люди вдома могли спробувати правильне поєднання спецій і отримати хорошу страву.

Я знаю, що це була ваша мрія, яка нарешті здійснилася. Скажіть, що потрібно робити для того, щоб здійснювати свої мрії?

Я завжди вірив, що все, чого ти хочеш, може здійснитися. Але тільки мрії недостатньо. Повинно бути поєднання бажання із дуже серйозною роботою. Я вдячний долі за те, що мої мрії поки що здійснюються. Але я не просто сидів і не бажав чогось. Якщо у тебе є мрія, ти повинен планувати кроки, щоб здійснити її. Здійснити свою мрію – це не означає легко отримати удачу. Це більше означає поставити перед собою ціль і йти до неї.

Ви працювали з багатьма успішними людьми. Розкажіть про своїх найвередливіших клієнтів. 

Думаю, з усіх клієнтів, враховуючи Єлизавету ІІ, Мадонну та інших зірок, надскладною була робота з Донателлою Версаче. Вона не проявляла відверто свої відчуття та емоції і було незрозуміло, чи їй щось подобається, чи ні. У неї були дуже специфічні запити по багатьом речам, дуже великий райдер. У той же час в цьому ж резорті відпочивала Наомі Кемпбел зі своїми знаменитими друзями. Це було все одночасно і тому було дійсно важко. Я трохи відчував себе незахищеним з точки зору того, що я не розумів, які речі подобаються, а які не подобаються, але у кожної зірки, як і в кожної людини, є свої погані і хороші сторони. Наприклад, коли я працював з Мадонною, вона тоді була з Гаєм Річі, але вже ходили чутки про їх розлучення. І звичайно, навколо них була напружена атмосфера і ми дуже старалися все згладити, щоб ця бомба не вибухнула.

Подібна історія з Дженіфер Лопес і Марком Ентоні, коли ви обслуговували подружжя перед розлученням…

Абсолютно так.

Дженіфер – капризна клієнтка?

Розумієте, зірки – це звичайні люди, у яких є свої смаки. Наприклад, якщо ви приїжджаєте на відпочинок, то хочете пити чай певним чином, як ви це звикли робити вдома. Певної температури, з медом чи іншими інгредієнтами. У кожного свої смаки. Наприклад, Дженіфер Лопе. Її мама народилася в Пуерто-Ріко і їй дуже подобаються латиноамериканські смаки в стравах. Хтось подумає, що вона дуже складна, але вона просто хоче їсти ту їжу, до якої звикла і за якою сумує.

А яке замовлення у вашій практиці виконати було найскладніше?

Мабуть найскладнішою була робота з Мадонною. Це було 8 днів, ми весь час знаходилися на борту яхти і вони хотіли найсвіжішу їжу. Тобто ми повинні були спочатку щось виловити з океану і потім готувати з цих інгредієнтів. Вона відпочивала з усією своєю сім’єю і в цей час саме починала свою дієту, яка була заснована на мікро-біотичних інгредієнтах. Діти нам постійно заважали, вони прибігали на кухню. Також Мадонна хотіла інколи допомагати щось приготувати. Звичайно, ми хотіли сказати: «Не роби цього». Але як ти можеш сказати Мадонні: «Не роби цього»?! Ти не можеш цього зробити.

Ектор Хименес Браво та телеведуча Лариса Липкань

Скажіть, Екторе, навчитися готувати можна, чи з цим потрібно народитися?

Не потрібно народжуватися із знанням, як готувати. Просто треба любити готувати. Звичайно, можна навчитися багато чому, але якщо в тебе немає любові до їжі, до експериментів, до поєднання різних смаків, у тебе ніколи не вийде. Я, наприклад, коли щось готую, то в цей час релаксую, відпочиваю. Мені дуже подобається сам процес приготування їжі.

Але я маю на увазі фізичний аспект. Якщо в людині не розроблені рецептори, він пробує різні страви і не може фізично відчути всі тонкощі смаку. Чи можна навчити рецептори працювати?

Можна навчити. Є різні методики, як це зробити. У «Майстер Шефі» є багато різних конкурсів. Під час одного з них учасникам зав’язують очі і ми даємо пробувати їм різні інгредієнти. Тут працюють рецептори і це дуже сильно тренує смак. Тобто рецептори натренувати можна.

Найважливіша ваша порада для тих, хто хоче навчитися гарно готувати.

Забудьте про книги, рецепти та іншу літературу. Коли ви готуєте, строго йдучи по рецепту – рядок за рядком, нічого не вийде. Треба експериментувати, пробувати щось нове. Відкрийте холодильник і готуйте з того, що у вас є. Мої найкращі страви вдавалися саме так – коли я відкривав холодильник, брав, що там є, і починав експериментувати. Це були найкращі, найцікавіші мої страви. Не бійтеся експериментувати і поєднувати різні смаки, а також не забувайте про свою автентичну кухню. Зараз, що я роблю, – це створюю нову українську кухню і хочу , щоб вона дійсно стала відома у всьому світі. Причина мого приїзду сюди, на Закарпаття, – не тільки відпочивати, а також досліджувати кухню в цій частині України. Ці дослідження я додам у свою базу, яку я створюю. І можливо найближчим часом ви спробуєте токан, бограч та інші свої страви у моєму новому виконанні.

Під час зйомок програми “Моя справа”

Можна тільки здогадатися, що пережили працівники санаторію «Карпатія» за 10 днів перебування Ектора в їхньому комплексі. Особливо для кухарів відпочинок знаменитого майстер-шефа став справжнім випробуванням на професійність. Не менше хвилювався і директор санаторію Андрій Сугай. За його словами, знаменитий кулінар повністю пройшов усе меню ресторану, спробував багато страв, а в кінці навіть не втримався і взявся допомагати кухарям смажити м’ясо на грилі. Серйозних зауважень щодо технології приготування їжі Ектор не мав, за що по його від’їзді всі кухарі та обслуговуючий персонал були удостоєні премій від керівництва. Що ж, вітаємо і ми «Карпатію» з успішно пройденою ревізією головного судді «МайстерШефа».

Лариса Липкань, Неділя

09 грудня 2012р.

Теги: Ектор, кулінар, МайстерШеф, токан, Карпатія, Шаян, Закарпаття

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини